Ο πληθωρισμός κάνει απλησίαστα τα παραδοσιακά πιάτα – Το παράδειγμα του Bloomberg με την πίτσα

16-09-23 | Οικονομία

Μπορεί οι ευρωπαϊκοί ρυθμοί πληθωρισμού να δείχνουν σημάδια επιβράδυνσης, αλλά οι τιμές των συστατικών για την παρασκευή παραδοσιακών πιάτων στη Γαλλία και την Ιταλία αναδεικνύουν πώς η χειρότερη κρίση κόστους ζωής εδώ και μια γενιά εξακολουθεί να επιβαρύνει τα νοικοκυριά.

Ο προσαρμοσμένος δείκτης Coq au Vin (η γαλλική εκδοχή του κόκορα κρασάτου) του Bloomberg, ο οποίος υπολογίζει πόσο πρέπει να δαπανήσουν οι γαλλικές οικογένειες για τα συστατικά που απαιτούνται για να μαγειρέψουν το πιάτο πουλερικών, αυξήθηκε κατά 7,1% τον Αύγουστο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Το θετικό είναι ότι ο ρυθμός έχει μειωθεί επί πέντε συνεχόμενους μήνες.

Σύμφωνα με το Bloomberg ο μηνιαίος δείκτης, που βασίζεται σε στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας και του Υπουργείου Γεωργίας και Διατροφής, έδειξε ότι το συνολικό κόστος του πιάτου μειώθηκε συγκρατημένα στα 19,3 ευρώ (20,58 δολάρια). Η τιμή του κοτόπουλου, που αποτελεί το κύριο συστατικό της συνταγής, βοήθησε στη συγκράτηση του κόστους.

Στο 11,2% ο συνολικός πληθωρισμός των τροφίμων ήταν ακόμη ισχυρότερος και ο γενικός πληθωρισμός στη Γαλλία επιταχύνθηκε τον Αύγουστο στο υψηλότερο ποσοστό από τον Μάιο, στο 5,7%.

Βολικότερη η έτοιμη πίτσα

Αντίθετα, ο ειδικός δείκτης τροφίμων του Bloomberg για την Ιταλία - ο δείκτης «Πίτσα Μαργαρίτα» που βασίζεται σε στοιχεία της Istat και του Υπουργείου Οικονομίας - σημείωσε πιο έντονη επιβράδυνση. Η αύξηση των τιμών του καλαθιού ήταν 10,8% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα τον Αύγουστο, σε σύγκριση με μια μέγιστη αύξηση άνω του 30% στα τέλη του περασμένου έτους.

Ωστόσο, με τις τιμές καταναλωτή για την έτοιμη πίτσα να αυξάνονται κατά 6,5%, είναι πιο βολικό να αγοράζετε πίτσα από το κατάστημα αντί να την ετοιμάζετε στο σπίτι, ακόμη και αν η διαφορά έχει μειωθεί.

Πηγή: ieidiseis.gr