Συντάξεις Απριλίου και έκτακτο βοήθημα: Πότε θα κταβληθούν

26-03-23 | Οικονομία

Πάνω από ένα εκατομμύριο είναι οι συνταξιούχοι που αναμένεται να λάβουν την έκτακτη ενίσχυση των 200 έως 300 ευρώ «αυτόματα» στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Δεν θα χρειαστεί να κάνουν κάτι για να λάβουν το ποσό. Αυτή την εβδομάδα ανοίγει και ο κύκλος πληρωμών για το επίδομα τέκνων του 2023 με την καταβολή της α’ δόσης.

Ημερομηνίες καταβολής των συντάξεων

Χρονικά προηγείται πάντως η πληρωμή των κύριων και επικουρικών συντάξεων Απριλίου 2023 από τον e-ΕΦΚΑ.

Όπως είναι γνωστό, με στόχο τη μείωση συνωστισμού αλλά και την καλύτερη εξυπηρέτηση των συνταξιούχων του e-ΕΦΚΑ, και την έγκαιρη διανομή των συντάξεων του τ. ΟΓΑ μέσω ΕΛΤΑ, οι κύριες και επικουρικές συντάξεις του Απριλίου 2023 του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) θα καταβληθούν τμηματικά.

Συγκεκριμένα, οι ημερομηνίες για την πληρωμή των συντάξεων είναι οι εξής:

Εξόφληση των επιδομάτων ΟΠΕΚΑ και της α΄ δόσης παιδιών

Στο τέλος της εβδομάδας και δη την Παρασκευή 31 του μήνα αναμένεται να καταβληθούν τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ. Συγκεκριμένα, θα εξοφληθούν:

Πώς καθορίζονται τα ποσά του επιδόματος «προσωπικής διαφοράς»

Με εμβόλιμη πληρωμή το τελευταίο διήμερο του μήνα θα καταβληθούν και τα χρήματα της έκτακτης ενίσχυσης «προσωπικής διαφοράς».

Τα ποσά αυτά της έξτρα ενίσχυσης θα τα πάρουν όσοι απόμαχοι της εργασίας δεν είδαν καθόλου ή ελάχιστες αυξήσεις μετά την αναπροσαρμογή των συντάξεων στις αρχές του χρόνου.

Έτσι, σε 1.112.000 συνταξιούχους θα καταβληθεί έως τις 31 Μαρτίου το λεγόμενο επίδομα προσωπικής διαφοράς (έκτακτο επίδομα) που ανέρχεται σε 200, 250 και 300 ευρώ.

Η εφάπαξ οικονομική ενίσχυση θα δοθεί ουσιαστικά στους συνταξιούχους που λόγω προσωπικής διαφοράς είτε δεν είδαν καθόλου την αύξηση του 7,75% είτε είχαν μικρότερη ωφέλεια από αυτήν.

Το ύψος της ενίσχυσης εξαρτάται από τρία κριτήρια:

Ποιες είναι οι 7 κατηγορίες δικαιούχων του επιδόματος «προσωπικής διαφοράς»

Ειδικότερα, οι επτά κατηγορίες των δικαιούχων είναι οι εξής:

πηγή: enikos.gr