Ξεκινούν οι φορολογικές δηλώσεις 2023: Πότε λήγουν - Τι ισχύει με παράταση

23-03-23 | Οικονομία

Θέμα λίγων 24ωρων είναι πια το άνοιγμα του Taxisnet για τις φορολογικές δηλώσεις 2023. Φέτος, θα έχουν μεγαλύτερη έκπτωση (3%) σε σχέση με πέρσι (1%) όσοι εξοφλήσουν εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος μέχρι την προθεσμία που λήγει στις 31 Ιουλίου 2023. Παρότι είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για παράταση (δεν αποκλείεται να δοθεί και φέτος όπως κάθε χρόνο), σε κάθε περίπτωση όμως, για να έχετε την έκπτωση θα πρέπει να πληρώσετε μέχρι την παραπάνω ημερομηνία.

Πότε ξεκινούν οι φορολογικές δηλώσεις 2023
Στις αρχές Φεβρουαρίου, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, είχε πει πως οι φορολογικές δηλώσεις θα ξεκινήσουν πριν από τις 25 Μαρτίου, ωστόσο, νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι πιθανό να ανοίξει το Taxisnet λίγες μέρες μετά, δηλαδή μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Σίγουρα, η πλατφόρμα θα ανοίξει μέσα στον Μάρτιο.

Φορολογικές δηλώσεις 2023: Η προθεσμία στο Taxisnet
Η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων θα έχει καταληκτική προθεσμία στις 30 Ιουλίου.

Φορολογικές δηλώσεις 2023: Τι θα γίνει με παράταση
Η παραπάνω προθεσμία θα ισχύει εάν δεν δοθεί παράταση. Πάντως, και πέρσι, με νομοθετική διάταξη του Υπουργείου Οικονομικών, παρατάθηκε η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έως τις 30 Αυγούστου.

Τα SOS της φορολογικής δήλωσης 2023
Στην τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή προβλέπεται και η πληρωμή του φόρου σε οκτώ μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη δόση καταβάλλεται στο τέλος Ιουλίου του 2023 και η τελευταία στο τέλος Φεβρουαρίου του 2024.

Ειδικότερα προβλέπεται: