Ο οίκος Standard & Poor’s αναβάθμισε το αξιόχρεο ελληνικών τραπεζών

08-11-19 | Οικονομία

Ψήφο εμπιστοσύνη δίνει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor's στις ελληνικές τράπεζες, μετά την πρόσφατη αναβάθμιση και του αξιόχρεου της χώρας.

Ειδικότερα, ο οίκος αναβάθμισε την αξιολόγηση της Εθνικής Τράπεζας, της Eurobank και της Alpha Bank σε Β από Β-, αναθεωρώντας σε θετικό το outlook από σταθερό. Παράλληλα, διατήρησε αμετάβλητη την αξιολόγηση της Τράπεζας Πειραιώς στο B-, αναθεωρώντας θετικά τις προοπτικές της αξιολόγησής της.

Η S&P πιστεύει ότι η συνεχιζόμενη ανάκαμψη στο οικονομικό περιβάλλον της Ελλάδας κερδίζει έδαφος, το οποίο ενισχύει τα οικονομικό προφίλ των ελληνικών τραπεζών. Εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό περίπου 2,5% κατά μέσο όρο την περίοδο 2019-2022 - πολύ πάνω από το μέσο όρο της ευρωζώνης - καθώς η εγχώρια ζήτηση ενισχύεται και συνεχίζονται οι καλές επιδόσεις στις εξαγωγές.

Τα θεμελιώδη μεγέθη των ελληνικών τραπεζών βελτιώνονται μετά την ολοκλήρωση του τριετούς προγράμματος του ESM στις 20 Αυγούστου 2018, αναφέρει ο οίκος και προσθέτει:

Τον Σεπτέμβριο του 2019, οι κεφαλαιακοί έλεγχοι στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα ήρθησαν οριστικά χωρίς αρνητικές επιπτώσεις στις καταθέσεις. Η δέσμευση της προηγούμενης και της νέας κυβέρνησης για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αποδίδει καρπούς όπως αποδεικνύεται από το βελτιωμένο κλίμα όλων των οικονομικών παραγόντων και των ξένων επενδυτών.

 

topontiki