Προϋπολογισμό με παροχές και μειώσεις φόρων καταθέτει σήμερα η κυβέρνηση

21-11-18 | Οικονομία

Κατατίθεται σήμερα στη Βουλή ο πρώτος μεταμνημονιακός προϋπολογισμός, ο οποίος θα προβλέπει υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2019, καθώς και τη μη περικοπή των συντάξεων.

Ειδικότερα, ο προϋπολογισμός του 2019 θα προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3,6% ΑΕΠ, έναντι στόχου 3,5%, καθώς και ρυθμό ανάπτυξης 2,5% απο 2% φέτος.

Για το 2018 εκτιμάται ότι θα υπάρξει σημαντική υπέρβαση του πρωτογενούς πλεονάσματος απο τον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ, όπως προκύπτει από την ιδιαίτερα θετική πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών απο την αρχή του έτους. Γι' αυτό, και σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση σκοπεύει να προχωρήσει, για ακόμη ένα έτος, στη διανομή κοινωνικού μερίσματος με βάση εισοδηματικά κριτήρια σε ασθενέστερες οικονομικές ομάδες.

Ο νέος προϋπολογισμός θα προβλέπει την μη περικοπή των συντάξεων, καθώς και το πακέτο των θετικών αντιμέτρων που έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός. Οι θετικές παρεμβάσεις, οι οποίες θα δρομολογηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα είναι οι ακόλουθες:

Σημειώνεται ότι το πακέτο θετικών μέτρων δεν θα είναι ύψους 750 εκατομμυρίων, όπως είχε προϋπολογιστεί αρχικά, αλλά θα ξεπεράσουν τα 900 εκατομμύρια, καθώς έχει εξασφαλιστεί ο σχετικός δημοσιονομικός χώρος για το 2019 και μετά.