Έρχονται φόροι - φωτιά με τη δεύτερη αξιολόγηση

17-10-16 | Οικονομία

Ένα «βαρύ» πακέτο φορολογικών προαπαιτουμένων έχει μπροστά της η κυβέρνηση, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει, προκειμένου να προχωρήσει ομαλά η δεύτερη αξιολόγηση.

Οι συζητήσεις θα γίνουν υπό την πίεση που ασκεί το ΔΝΤ για περαιτέρω μείωση του αφορολογήτου ορίου, το οποίο σύμφωνα με το Ταμείο επιτρέπει πάνω από τους μισούς μισθωτούς να εξαιρούνται από τη φορολογία του εισοδήματος σε σύγκριση με το 8% της Eυρωζώνης, κατάργηση φοροαπαλλαγών, αλλά και μείωση των φορολογικών συντελεστών.

Η δεύτερη αξιολόγηση «απαιτεί» σημαντικές ανατροπές στη φορολογία, οι οποίες εκτείνονται από το καθεστώς επιβολής των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών μέχρι τις φοροαπαλλαγές (όσες έχουν απομείνει). Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί από τον περασμένο Μάιο, που ολοκληρώθηκε η πρώτη αξιολόγηση, να νομοθετήσει μέτρα για μια πλήρως αυτοματοποιημένη διαδικασία επιβολής κατασχέσεων σε καταθέσεις, εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία φορολογουμένων στις περιπτώσεις που δεν πληρώνουν εμπρόθεσμα τις οφειλές τους στο Δημόσιο, ενώ παράλληλα έχει συμφωνήσει να προχωρήσει σε ευρείας κλίμακας απλοποιήσεις στις διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, του Κώδικα ΦΠΑ και του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, καταργώντας φοροαπαλλαγές, τροποποιώντας φορολογικά κίνητρα και καταργώντας υποχρεώσεις υποβολής δηλώσεων.

Συνολικά, μέχρι τον Μάρτιο του 2017 η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει δρομολογήσει νέες παρεμβάσεις στο φορολογικό σύστημα, σύμφωνα με την Ημερησία. Η πορεία υλοποίησης των παρεμβάσεων αυτών θα εξετασθεί κατά τη δεύτερη αξιολόγηση, ενώ θα πρέπει να έχουν περάσει από τη Βουλή μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ειδικότερα, οι αλλαγές που έρχονται στο φορολογικό «μέτωπο» προβλέπουν:

Κατάργηση αντικειμενικών αξιών

Εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις αγοραίες τιμές των ακινήτων. Οι ελληνικές αρχές το αργότερο έως τον Μάρτιο του 2017 θα πρέπει να υποβάλουν λεπτομερείς προτάσεις για την «ευθυγράμμιση» των φορολογητέων αξιών των ακινήτων (των αντικειμενικών αξιών) με τις τιμές της κτηματαγοράς έως τον Ιούνιο του 2017.

«Συμφωνία» με τους μεγαλοοφειλέτες. Οι αρχές θα ξεκινήσουν μια διαδικασία η οποία θα εξασφαλίζει την επιλογή των μεγάλων οφειλετών του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων με βάση την ανάλυση των οικονομικών τους στοιχείων προκειμένου να είναι σε θέση να προσδιορίσου τη βιωσιμότητά τους.

enikonomia