ΙΟΒΕ: Μικρή άνοδο της ανεργίας έως το τέλος του έτους

15-10-15 | Οικονομία

Μικρή άνοδο της ανεργίας στο τρίτο τρίμηνο του 2015, εκτιμά ότι θα υπάρξει το ΙΟΒΕ, η οποία θα συνεχιστεί και θα κλιμακωθεί στο τελευταίο τρίμηνό του.

Όπως επισημαίνει, όμως, λόγω της σημαντικής υποχώρησης της ανεργίας στο εξάμηνο Ιανουαρίου-Ιουνίου φέτος, αυτή θα διαμορφωθεί φέτος ελαφρώς χαμηλότερα από πέρυσι, στο 26% από 26,5%.

Το ΙΟΒΕ εκτιμά επίσης, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, ότι παρά την εκδήλωση παραγόντων οι οποίοι ασκούν αυξητικές επιδράσεις στις τιμές, όπως οι υψηλότεροι έμμεσοι φόροι, η αποκλιμάκωση της ζήτησης φαίνεται ότι θα τις αντισταθμίσει σε σημαντικό βαθμό.

Έτσι, η υποχώρηση του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή έναντι της αντίστοιχης περιόδου θα συνεχιστεί, με τον αποπληθωρισμό να διαμορφώνεται στο 1,8% φέτος.

Το ΙΟΒΕ στην τριμηνιαία έκθεσή του για την οικονομία παρατηρεί νέα εκτεταμένη πτώση επενδύσεων στο -15% περίπου, λόγω της πολύ χαμηλής εμπιστοσύνης επενδυτών, της αναμονής αποτελεσμάτων τρέχουσας & επόμενης αξιολόγησης , της πολύ προσεκτικής πιστοδοτικής πολιτικής τραπεζών λόγω capital controls και των stress test και τις δυσχέρειες στις εισαγωγές πάγιου κεφαλαίου.