Σκληρό μπρα ντε φερ κυβέρνησης - τρόικας. Πιέσεις για ΦΠΑ, συντάξεις

29-11-14 | Οικονομία

Σκληρά παζάρια  προκειμένου να οριστεί η επιστροφή των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα με την τρόικα να επιμένει και την κυβέρνηση να βάζει κόκκινες γραμμές .


Οι δανειστές έχουν ζητήσει αύξηση των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ, αλλαγές στο ασφαλιστικό, ακόμη και στη ρύθμιση των 100 δόσεων για τα ληξιπρόθεσμα χρέη.

Η κυβέρνηση εξετάζει να αυξηθεί στο 8 ή στο 10% ο χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ του 6,5% που ισχύει για ξενοδοχεία, φάρμακα, εφημερίδες και βιβλία.

Ωστόσο, σύμφωνα με εκτιμήσεις, εάν αποκλειστούν τα είδη ευρείας λαϊκής κατανάλωσης που εντάσσονται στον πολύ χαμηλό συντελεστή και κυρίως τα φάρμακα, το όφελος που απομένει είναι πολύ μικρό και μη αποδεκτό από την τρόικα. Πλέον εξετάζεται και η αύξηση του κανονικού συντελεστή 23% κατά μισή μονάδα (να φθάσει στο 23,5%).

Οι δανειστές πιέχζουν για μέτρα που θα επιφέρουν συμαντικά έσοδα . οπότε πρέπει να είναι μεγάλα μέτρα και όχι μικρά με μικρά και έσοδα.


Όσον αφορά στο ασφαλιστικό, η κυβέρνηση δεν είναι αρνητική να χρειάζονται 20ετία για κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος όσοι γεννήθηκαν μετά το 1975, καθώς και να προκύψει ενιαίος τρόπος υπολογισμού συντάξεων με μεταβατική περίοδο.


Πάντως, το ΠΑΣΟΚ ξεκαθαρίζει ότι θα δεχθεί αύξηση ΦΠΑ μόνο για τα ξενοδοχεία. Αντιδρά στην απαίτηση της τρόικας να καταργηθεί το ευνοϊκό καθεστώς συνταξιοδότησης για ειδικές κατηγορίες ασφαλισμένων και να συνταξιοδοτούνται όλοι στο 62ο ετος ηλικίας, ενώ δεν συζητά μείωση κύριων συντάξεων.

Η κυβέρνηση δεν αποκλείει να χρειαστεί μια μικρή παράταση στο υπάρχον πρόγραμμα, το πολύ ενός μήνα, μέχρι να διευθετηθούν οι λεπτομέρειες για την μετά μνημόνιο εποχή.