ΕΝΦΙΑ: Ποιες αλλαγές προβλέπει η τροπολογία, ποιοι ωφελούνται

27-08-14 | Οικονομία

Με διορθώσεις στις κραυγαλέες αδικίες που δημιούργησε κατατίθεται σήμερα στη Βουλή η τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ. Στα βασικά σημεία της νομοθετικής παρέμβασης της κυβέρνησης περιλαμβάνεται η μείωση στην επιβάρυνση για 800.000 ιδιοκτήτες ακινήτων σε 4.000 οικισμούς της χώρας.

Ωστόσο, παραμένει η φορολογία στα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα γεγονός που έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της ομοσπονδίας ιδιοκτητών.

Οι αποφάσεις για τις αλλαγές στον ενιαίο φόρο ακινήτων «κλείδωσαν» μετά τη χθεσινή σύσκεψη κορυφής στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του Αντώνη Σαμαρά, του Ευάγγελου Βενιζέλου και του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη.

Ποιες αλλαγές προωθούνται

Παραδείγματα

Σε ό,τι αφορά τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα και τα ημιτελή θα δοθεί η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες τους να κάνουν τις απαραίτητες διορθώσεις όπου είχαν γίνει λάθη και να πάρουν τις εκπτώσεις που φτάνουν το 60%.

Στις περιπτώσεις των ξενοίκιαστων διαμερισμάτων προς το παρόν δεν προβλέπεται έκπτωση παρά τις αρχικές ενστάσεις και πιέσεις των «γαλάζιων» βουλευτών, αλλά και της ομοσπονδίας των ιδιοκτητών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει πως ο ΕΝΦΙΑ δεν διορθώνεται και πρέπει να καταργηθεί. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνεχίζει να πιέζει στην κατεύθυνσης της πλήρους κατάργησης του νομοθετήματος του ενιαίου φόρου ακινήτων καλώντας το οικονομικό επιτελείο να δώσει στη δημοσιότητα το πλήρες άθροισμα των εισπράξεων που προσδοκούσε η κυβέρνηση.