Κυπριακό: Το ναυάγιο της πενταμερούς - Η Τουρκοκυπριακή πλευρά τορπίλισε την διάσκεψη

29-04-21 | Κύπρος

Σε πλήρη ναυάγιο οδηγήθηκε η πενταμερής συνάντηση υπό τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες με την Τουρκοκυπριακή πλευρά και την Άγκυρα ουσιαστικά να τορπιλίζουν εκ προοιμίου την οποιαδήποτε προσπάθεια. Αυτό συνέβη μέσω ενός εγγράφου που διέρρευσε ήδη από χθες και το οποίο μιλούσε για δύο κράτη, την στιγμή που τόσο η Κύπρος όσο και η Αθήνα προωθούν για το ζήτημα τη λύση της δικοινοτικής ομοσπονδίας. 

Από την πλευρά του ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας σε δηλώσεις του ξεκαθάρισε ότι ότι η χώρα μας προσήλθε στη συνάντηση υπογραμμίζοντας οποιαδήποτε λύση, εκτός από αυτές τις παραμέτρους, πρέπει να είναι απολύτως συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. «Δείξαμε εποικοδομητική στάση. Καταβάλαμε μαζί με την Κυπριακή Δημοκρατία προσπάθειες για την επίτευξη αυτού του στόχου. Δυστυχώς, δεν κατέστη δυνατόν να βρεθεί κοινό έδαφος για την έναρξη των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο αυτό, λόγω της στάσης της τουρκοκυπριακής και της τουρκικής πλευράς», προσέθεσε ο κ. Δένδιας. 

Νωρίτερα, ο κ. Γκουτιέρεζ επιβεβαίωνε το ναυάγιο (το οποίο πολλοί του χρεώνουν λόγω της ελλιπούς προετοιμασίας), συμπληρώνοντας ότι  συμφωνήθηκε να γίνει στο μέλλον ακόμη μία συνάντηση των 5+1. «Δεν έχουμε βρει ακόμα κοινό έδαφος για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων για λύση, αλλά δεν τα παρατώ. Η δική μου εντολή είναι σαφής. Να παλέψω για την ασφάλεια και την ευημερία των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων που αξίζουν να ζήσουν μαζί. Έτσι συμφωνήσαμε ότι θα γίνει στο μέλλον ακόμη μία συνάντηση των 5+1 με την προοπτική να εξασφαλίσουμε κοινό έδαφος για συνομιλίες», σημείωσε ο ίδιος. 

Ο Νίκος Δένδιας, πάντως, έσπευσε να καταστήσει σαφές ότι η στάση της χώρας μας δεν θα αλλάξει, καθώς όπως είπε οι προσπάθειες αυτές του Γενικού Γραμματέα θα πρέπει να καταβληθούν εντός του συμφωνημένου πλαισίου και του πλαισίου της εντολής του. Δηλαδή θα πρέπει να γίνουν σεβαστές οι σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για αναζήτηση λύσης στο πλαίσιο μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

ethnos.gr