Στον Ειρηνικό Ωκεανό έπεσε ο κινεζικός πύραυλος Λήξη συναγερμού στον πλανήτη

04-11-22 | Επιστήμη

Ο κινεζικός πύραυλος που προκάλεσε συναγερμό σε πολλές χώρες, καθώς δεν ήταν βέβαιο το σημείο της πτώσης του, φαίνεται πως κατέληξε στον Ειρηνικό Ωκεανό σύμφωνα με τους Αμερικανούς.

Οι New York Times αναφέρουν ότι ο πύραυλος Long March 5B 23 τόνων και ύψους 10όροφου κτιρίου έπεσε στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Nωρίτερα, η Διοίκηση Διαστήματος του αμερικανικού στρατού (US Space Command) είχε ανακοινώσει ότι ο πύραυλος εισήλθε στην ατμόσφαιρα πάνω από τον Ειρηνικό, χωρίς όμως να διευκρινίσει αν τα συντρίμμια του πυραύλου έχουν πέσει στη θάλασσα ή κάπου αλλού.

προηγούμενη ενημέρωση

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η Ισπανία σήμερα, Παρασκευή (4/11), καθώς έκλεισε τον εναέριο χώρο πάνω από πολλά αεροδρόμια της χώρας, λόγω του ένα τεράστιο τμήμα κινεζικού πυραύλου θα πραγματοποιήσει ανεξέλεγκτη πτώση στη Γη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα, ο εναέριος χώρος πάνω από τα αεροδρόμια της Βαρκελώνης, της Ταραγόνας, του Ρέους και της Ίμπιζα έκλεισε προσωρινά σήμερα.

Η επικαιροποιημένη τροχιά των συντριμμιών δείχνει ότι θα πετάξει πάνω από ορισμένα μέρη της Ευρώπης.

 Πρόκειται για ένα τμήμα πυραύλου Long March 5B, το οποίο θα πέσει στη Γη με μη ελεγχόμενο τρόπο πιθανώς σήμερα ή το Σάββατο και κανένας ακόμη δεν ξέρει πού ακριβώς αυτό θα συμβεί. Ο λόγος για ένα μεγάλο διαστημικό κινεζικό «σκουπίδι» βάρους 23 τόνων και ύψους 10όροφου κτηρίου.

Ο πύραυλος είναι αυτός που έθεσε σε τροχιά το τρίτο και τελευταίο τμήμα του νέου κινεζικού διαστημικού σταθμού «Τιανγκόνγκ» στις 31 Οκτωβρίου. Όπως είχε συμβεί και με τις προηγούμενες εκτοξεύσεις του ίδιου πυραύλου βαρέος φορτίου, η διαστημική υπηρεσία της Κίνας δεν πραγματοποίησε ελεγχόμενη πτώση του τμήματος που απέμεινε από τον πύραυλο, αφότου αποδέσμευσε το φορτίο του.

Πιθανότητα ο πύραυλος να πέσει και στην Ελλάδα
Η Aerospace Corporation σχεδίασε έναν χάρτη με τα πιθανά σημεία όπου μπορεί να καταλήξει το διαστημικό «σκουπίδι», χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει βεβαιότητα, καθώς πρόκειται για μοντέλο. Ανάμεσα σε αυτά τα σημεία πάντως βρίσκεται και η Ελλάδα, όπως θα δείτε στον παρακάτω χάρτη.

 

Our latest prediction for #CZ5B rocket body reentry is:
04 Nov 2022 11:20 UTC ± 3 hours
Reentry will be along one of the ground tracks shown here. It is still too early to determine a meaningful debris footprint. Follow here for updates: https://t.co/KZZ9LgLk0k pic.twitter.com/GlnE8C0Iok

— The Aerospace Corporation (@AerospaceCorp) November 3, 2022

 

Οι πιθανότητες να χτυπηθεί κάποιος από το τεράστιο «σκουπίδι»
Μολονότι ένα μεγάλο μέρος του πυραύλου θα καεί από την ατμόσφαιρα μέχρι φτάσει στη Γη, ένα μέρος του τελικά -το 20% έως 40%- αναμένεται να πέσει σε αυτήν, πιθανώς στη θάλασσα που καλύπτει το 70% του πλανήτη μας. Εκτιμάται ότι περίπου το 88% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει στις περιοχές πιθανής πτώσης, αλλά οι ειδικοί πάντως επεσήμαναν ότι οι πιθανότητες να χτυπηθεί κάποιος από το τεράστιο «σκουπίδι», είναι μόλις έξι στα 10 τρισεκατομμύρια.

Τον Ιούλιο φέτος ένα τμήμα πυραύλου Long March 5B βάρους 5,5 έως 10 τόνων είχε συντριβεί στον Ινδικό Ωκεανό, τον Απρίλιο του 2021 είχε συμβεί κάτι παρόμοιο στον ίδιο ωκεανό, ενώ το 2020 τμήματα του πυραύλου είχαν πέσει κάπου στην δυτική Αφρική, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Αν και δεν έχουν αναφερθεί καταστροφές ή θάνατοι μέχρι στιγμής από τέτοια περιστατικά, αυξάνονται σταδιακά οι φωνές όσων ζητούν να καθιερωθούν διεθνείς κανονισμοί ή και νόμοι για την αποτροπή τέτοιων συμβάντων, που προέρχονται και από άλλες χώρες με διαστημικό πρόγραμμα, σύμφωνα με τους New York Times και το Space.com.