Μαρία Κάλλας: 7 Deaths of Marina Abramovic

15-04-14 | Πολιτισμός

Το ότι η σπουδαία Σέρβα καλλιτέχνιδα που μαγεύει με τις performances της θα καταπιανόταν στο νέο της πρότζεκτ με τη Μαρία Κάλλας το γνωρίζαμε, μιας και το είχε δηλώσει η ίδια κατά την πρόσφατη εμφάνισή της στην Ελλάδα, στην ομιλία της στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Ωστόσο σιγά σιγά βγαίνουν στη δημοσιότητα περισσότερες πληροφορίες για τη δομή της παράστασης που θα φέρει τον τίτλο «7 Deaths of Marina Abramovic» και θα αφορά τους θανάτους από κορυφαίες όπερες που υποτίθεται ότι βλέπει η Μαρία Κάλλας στον καθρέπτη του μπάνιου της λίγο πριν αφήσει την τελευταία της πνοή.

Οπως έγινε γνωστό, την παραγωγή του μεγαλεπήβολου πρότζεκτ θα κάνει ο γνωστός Ελληνας γκαλερίστας αλλά και στενός φίλος της Μαρίνας Αμπράμοβιτς Γεράσιμος Καππάτος. Μάλιστα στη δική του γκαλερί θα πρωτοπαρουσιαστούν βίντεο και φωτογραφίες που θα προκύψουν από το σπουδαίο πρότζεκτ.

Οσο για το ποιοι κινηματογραφιστές θα αναλάβουν να σκηνοθετήσουν τη σπουδαία περσόνα της performance, είναι γνωστοί και μη εξαιρετέοι: ο Πέδρο Αλμοδόβαρ, ο Στιβ Μακ Κουίν, ο Αλεχάντρο Γκονζάλες Ιναρίτου, ο Λαρς Φον Τρίερ, ο Ρομάν Πολάνσκι, ο Γουές Αντερσον αλλά και ένας Ελληνας, το όνομα του οποίου κρατείται επτασφράγιστο μυστικό. Ωστόσο όλοι πιστεύουν ότι θα είναι ο Γιώργος Λάνθιμος εκείνος που θα βάλει την τελευταία σκηνοθετική πινελιά.

Χαρακτηριστικό είναι πως τα γυρίσματα της νέας αυτής παραγωγής θα πραγματοποιηθούν στην Ελλάδα -κάτι που φυσικά θα συμβάλει στην προβολή της χώρας μας με τον καλύτερο τρόπο- και δη σε ιστορικούς χώρους και μνημεία, πάντα βέβαια με τη σύμφωνη γνώμη του Κεντρικού Αρχαιολογικού συμβουλίου. Ευσεβής πόθος της δημιουργού είναι τα γυρίσματα να αρχίσουν μέσα στο 2015, ενώ χορηγοί της ταινίας θα είναι διακεκριμένοι εύποροι Ελληνες του εξωτερικού και διεθνείς φορείς. Τέλος, η Αμπράμοβιτς έχει εκφράσει την επιθυμία της μέρος των εσόδων να δοθεί σε οργάνωση που σχετίζεται με τη Μαρία Κάλλας.

ΓΙΩΤΑ ΒΑΖΟΥΡΑ