6 πράγματα που συμβαίνουν όταν δεν πίνεις αρκετό νερό

17-05-24 | Υγεία

Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται από περίπου 80% νερό. Κάθε όργανο, κύτταρο και ιστός στο σώμα μας το χρησιμοποιεί για να λειτουργεί σωστά, γι’ αυτό είναι σημαντικό να πίνουμε αρκετό νερό κάθε μέρα.

Και αυτός είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο οι ειδικοί σε θέματα υγείας και διατροφής, συνιστούν να πίνουμε περίπου 6 έως 8 ποτήρια νερό καθημερινά. Τα 6 ποτήρια είναι ένας καλός αριθμός για τους περισσότερους ανθρώπους, ενώ τα 8 ποτήρια, είναι η ιδανική ποσότητα για τους πιο σωματικά δραστήριους ανθρώπους.

Είναι επίσης σημαντικό να θυμάσαι πως πέρα από το πόσιμο νερό, μπορείς να ενυδατώσεις τον οργανισμό σου, μέσα από τη διατροφή σου. Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, όπως αγγούρια, κολοκύθια, φράουλες, πεπόνια, λεμόνια και λάιμ είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να συμπληρώσεις την πρόσληψη νερού.

Τι συμβαίνει εάν δεν πίνεις αρκετό νερό

Ό,τι κι αν κάνεις, φρόντισε λοιπόν να καταναλώνεις αυτά τα 6 έως 8 ποτήρια, διαφορετικά η αφυδάτωση θα μπορούσε να χτυπήσει την πόρτα σου και προκαλέσει πολλά προβλήματα. Εδώ είναι μερικές παρενέργειες, που μπορεί να επηρεάσουν την ομαλή λειτουργία στον οργανισμό σου:

Επίμονοι πονοκέφαλοι

Ένα από τα πρώτα πράγματα, που μπορεί να παρατηρήσεις όταν είσαι αφυδατωμένη είναι ένας πονοκέφαλος ή μία ημικρανία. Τα καλά νέα; Εάν η αιτία είναι η αφυδάτωση, θα πρέπει να υποχωρήσει λίγο αφού πιεις ένα μεγάλο ποτήρι νερό.

Υποτονική λειτουργία του εντέρου

Υπάρχουν υποδοχείς νερού στο παχύ έντερο και τραβούν νερό από το σώμα για να κάνουν τα κόπρανα πιο μαλακά. Κάτι το οποίο πρακτικά σημαίνει ότι όταν δεν πίνεις αρκετό νερό, τα σκληρά κόπρανα και η δυσκοιλιότητα, μπορεί να είναι συχνές παρενέργειες, μαζί με κοιλιακό άλγος και κράμπες.

Θαμπό δέρμα

Η αφυδάτωση εμφανίζεται δυστυχώς και στο πρόσωπό σου με τη μορφή ξηρού δέρματος που φαίνεται λιγότερο λαμπερό, λιγότερο σφριγηλό και λιγότερο ελαστικό.

Κούραση

Εάν δεν αναπληρώνεις την πρόσληψη υγρών, τα επίπεδα ενέργειας θα μπορούσαν να πέφτουν κατακόρυφα και να αισθανθείς κόπωση και ομίχλη του εγκεφάλου. Έτσι, την επόμενη φορά που θα πιάσεις άλλο ένα φλιτζάνι καφέ, δείτε αν χρειάζεστε νερό.

Αύξηση βάρους

«Μερικές φορές οι άνθρωποι μπερδεύουν τη δίψα με την πείνα και τρώνε περισσότερο, αλλά στην πραγματικότητα χρειάζεται απλώς να πίνουν περισσότερο», λέει ο Δρ Μόγκανταμ. «Μερικές φορές, αν πιείτε ένα ποτήρι νερό, τα σημάδια της πείνας θα εξαφανιστούν».

Ξερό στόμα

Εάν δεν ενυδατώνεσαι σωστά, μπορεί επίσης να έχεις ξηρούς βλεννογόνους, δηλαδή έλλειψη σάλιου. Αυτό μπορεί να δυσκολέψει την ομιλία, την κατάποση, ακόμη και την αναπνοή. Ευτυχώς, τίποτα που δεν μπορεί να λύσει λίγο νερό.

Μια σημαντική σημείωση: Εάν έχεις καρδιακή ανεπάρκεια, φρόντισε να μην το παρακάνεις με το νερό. Αυτό γιατί δεν θέλεις το σώμα σου να συγκρατεί πάρα πολλά υγρά, αναγκάζοντας την καρδιά να εργαστεί σκληρότερα. Ο ιδανικός στόχος σου θα πρέπει, σύμφωνα με τους ειδικούς, να είναι λιγότερο από 2 λίτρα την ημέρα από όλες τις πηγές υγρών.

Για όλους τους υπόλοιπους, ενώ οι ειδικοί συνιστούν 6 έως 8 ποτήρια την ημέρα, το να καταναλώσεις πολύ παραπάνω από αυτή την ποσότητα δεν θα σε βοηθήσει. Στην πραγματικότητα, η υπερβολική κατανάλωση νερού μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες που κυμαίνονται από ήπια ερεθιστικές έως απειλητικές για τη ζωή – και η υπερυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε ανισορροπία ηλεκτρολυτών στο σώμα.

Πηγή: ladylike.gr