Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν τρώτε ταχίνι

17-05-24 | Υγεία

Το ταχίνι είναι ένα φυσικό προϊόν το οποίο αποτελείται από 100% αλεσμένο σουσάμι. Αυτό το βασικό στοιχείο της μεσογειακής κουζίνας έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία που αξίζει να γνωρίζετε.

«Το ταχίνι είναι ένα απίστευτα πολύτιμο και ευέλικτο συστατικό. Περιέχει μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που ωφελούν την καρδιά, βιταμίνες B και ασβέστιο», λέει η Frances Largeman-Roth, RDN, διατροφολόγος και συγγραφέας του Smoothies & Juices: Prevention Healing Kitchen.

«Επιπλέον, το ταχίνι μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο σε αλμυρά πιάτα, όπως στα παραδοσιακά μεσογειακά φαγητά, όσο και σε γλυκά, όπως το ψωμί μπανάνας». Ακολουθούν πέντε οφέλη για την υγεία σας που θα δείτε όταν καταναλώνετε ταχίνι.

Ταχίνι: 5 ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία

Το ταχίνι μπορεί να συμβάλλει στην προστασία των νεφρών και του ήπατος. Αυτά τα δύο ζωτικά όργανα συνεργάζονται για να απομακρύνουν τις τοξίνες και τα απόβλητα από το σώμα. Και τα δύο όργανα είναι απαραίτητα για όλους, ωστόσο, η ενίσχυση της υγείας των νεφρών και του ήπατος μπορεί να είναι ακόμη πιο σημαντική για άτομα με διαβήτη. Εν ολίγοις, εάν τα συμπτώματα του διαβήτη δεν διαχειριστούν σωστά, αυτά τα όργανα μπορεί να υποστούν ανεπανόρθωτη βλάβη με την πάροδο του χρόνου.

Μια μελέτη μικρής κλίμακας του 2018 που παρακολούθησε 46 άτομα με διαβήτη τύπου 2 έδειξε ότι, μετά από 90 ημέρες, εκείνοι που κατανάλωναν σησαμέλαιο παρουσίασαν βελτιωμένη λειτουργία των νεφρών και του ήπατος σε σύγκριση με εκείνους που δεν το έκαναν.

Σπόροι σουσαμιού: Τα οφέλη για την υγεία της καρδιάς

Ξέρατε ότι οι σπόροι σουσαμιού είναι γνωστοί για τις αντιφλεγμονώδεις τους ιδιότητες; Περιέχουν πολυφαινόλες (αντιοξειδωτικά) που ονομάζονται λιγνάνες, οι οποίες βοηθούν στην προστασία του σώματος σας από τις βλάβες των ελεύθερων ριζών και ενδεχομένως να μειώσουν τον κίνδυνο ορισμένων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της καρδιακής νόσου.

«Οι σπόροι σουσαμιού περιέχουν μοναδικά αντιοξειδωτικά που υποστηρίζουν την καρδιαγγειακή υγεία και καταπολεμούν τη φλεγμονή», λέει η Pamela Salzman, εκπαιδεύτρια μαγειρικής με φυσικά τρόφιμα, ολιστική σύμβουλος υγείας και συγγραφέας του Quicker Than Quick.

Σας βοηθάει να νιώθετε χορτάτοι

Από μόνο του το ταχίνι αποτελεί καλή πηγή φυτικών ινών, πρωτεΐνης και υγιεινών λιπών. Όλα αυτά συμβάλλουν στο αίσθημα κορεσμού. Επιπλέον, το ταχίνι αποτελεί εξαιρετική εναλλακτική για άλλα βούτυρα ξηρών καρπών και σπόρων.

Τέλεια επιλογή για άτομα με αλλεργίες σε ξηρούς καρπούς: «Είναι επίσης ιδανική για άτομα που δεν μπορούν να καταναλώσουν ξηρούς καρπούς ή φιστίκια καθώς προσφέρει παρόμοια κρεμώδη υφή και γεύση ξηρών καρπών», λέει η Largeman-Roth.

Είτε το μετατρέψετε σε σάλτσα για σαλάτα είτε το αλείψετε σε φρυγανισμένο ψωμί με μπανάνες από πάνω, σίγουρα θα σηκωθείτε από το τραπέζι γεμάτοι ενέργεια και χορτασμένοι.

Το ταχίνι μπορεί να ενισχύσει την υγεία των οστών

«Εκτός από τις ίνες, την πρωτεΐνη και τα ωφέλιμα για την καρδιά ακόρεστα λίπη, το ταχίνι είναι πλούσιο σε ασβέστιο, το οποίο είναι σημαντικό για την οικοδόμηση και διατήρηση γερών οστών», λέει η διατροφολόγος Salzman. Επιπλέον, το ταχίνι είναι πλούσιο σε φώσφορο και μαγγάνιο, δύο μέταλλα που παίζουν βασικό ρόλο στην υγεία των οστών.

Σπόροι σουσαμιού: Φυσική άμυνα ενάντια στον καρκίνο;

Η χρόνια φλεγμονή, με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να αλλάξει το DNA και ως αποτέλεσμα να οδηγήσει σε καρκίνο, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ.

Η έρευνα δείχνει ότι δύο κύρια αντιοξειδωτικά του σουσαμιού που ονομάζονται σησαμίνη και σησαμόλη έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες. Πιο συγκεκριμένα, και τα δύο αντιοξειδωτικά θεωρείται ότι επιταχύνουν τον θάνατο των καρκινικών κυττάρων εκτός από την επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης του όγκου.

Πηγή: enikos.gr