Υποκατάστατα ζάχαρης: Είναι ασφαλή για τα παιδιά;

03-05-24 | Υγεία

Ορισμένοι παρασκευαστές τροφίμων χρησιμοποιούν υποκατάστατα αντί για πραγματική ζάχαρη, για να δώσουν γλυκιά γεύση στα προϊόντα τους, αποφεύγοντας τις όποιες αρνητικές επιδράσεις της ζάχαρης.

Αυτά τα γλυκαντικά δεν έχουν θρεπτικά συστατικά για να βοηθήσουν τα παιδιά να μεγαλώσουν. Προϊόντα όπως αναψυκτικά διαίτης, αθλητικά ποτά κ.α. που παρασκευάζονται με τεχνητά γλυκαντικά μπορεί να γράφουν στις συσκευασίες τους "χωρίς ζάχαρη" ή "μηδενικές θερμίδες".

Δύο κοινά υποκατάστατα ζάχαρης είναι η ασπαρτάμη και η σουκραλόζη. Έχουν πολύ πιο γλυκιά γεύση από την πραγματική ζάχαρη, επομένως τα φαγητά και τα ποτά που παρασκευάζονται με αυτά έχουν ελάχιστη ποσότητα. Οι ειδικοί γνωρίζουν πλέον ότι οι μικροσκοπικές ποσότητες υποκατάστατων ζάχαρης είναι ασφαλείς για ορισμένα παιδιά, αλλά μόνο εάν τρώνε άλλες τροφές που τους παρέχουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται.

Σε τι διαφέρουν τα υποκατάστατα ζάχαρης από τη ζάχαρη

Το σώμα μας χειρίζεται τη ζάχαρη και τα υποκατάστατα ζάχαρης με διαφορετικούς τρόπους. Όταν τρώμε ζάχαρη, το σώμα μας την μετατρέπει σε ενέργεια. Αλλά δεν μπορεί να το κάνει αυτό με τα υποκατάστατα ζάχαρης. Αντίθετα, αυτά περνούν απευθείας από το σώμα.

Είναι τα υποκατάστατα ζάχαρης ασφαλή για τα παιδιά;

Τα υποκατάστατα ζάχαρης είναι ασφαλή, αλλά όχι για όλα τα παιδιά. Εξαρτάται από την ηλικία του παιδιού και αν έχει κάποιο πρόβλημα υγείας. Εδώ είναι ένας γενικός οδηγός:

Πηγή: onmed.gr