Φακές: Πρέπει να συνοδεύονται από βιταμίνη C για να απορροφηθεί ο σίδηρος

27-03-24 | Υγεία

Σαν παιδιά κυρίως, γιατί μεγαλώνοντας τις βρίσκουμε πιο συμπαθητικές και καταλήγουν να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής μας. Ότι είναι υγιεινές και γεμάτες σίδηρο, επίσης είναι κάτι που μας “πιπίλιζαν” τα αυτιά μεγαλώνοντας.

Όμως υπάρχει μια παγίδα σε αυτό. Ενώ περιέχουν σημαντική ποσότητα σιδήρου, ο οργανισμός μας δεν την απορροφάει όλη, παρά μόνο ένα μικρό ποσοστό. Το πόσο σίδηρο θα απορροφήσει ο οργανισμός μας από αυτόν που περιέχουν, εξαρτάται από τα υλικά που θα τις συνοδεύσουν.

Αυτό γιατί οι φακές όπως και όλες οι φυτικές τροφές, έχουν χαμηλό δείκτη απορρόφησης του σιδήρου, σε αντίθεση με το σίδηρο των ζωικών τροφών που απορροφάται περισσότερο από τον οργανισμό μας. Έτσι ακόμα κι αν καταναλώσουμε μεγάλη ποσότητα φαγητού (πλούσιου σε σίδηρο), δε θα πάρουμε απαραίτητα μεγάλες ποσότητες σιδήρου.

Όμως με κάποιους συνδυασμούς τροφών μπορούμε να αυξήσουμε την απορρόφηση αυτή ή να την μειώσουμε περαιτέρω. Τροφές πλούσιες σε ασβέστιο αναστέλλουν την απορρόφησή του, ενώ τροφές με βιταμίνη C την ενισχύουν. ΆΡΑ, φακές με φέτα ή τυρί είναι μάλλον κακή ιδέα. Ενώ αν προσθέσουμε ή αν τις συνοδεύσουμε με καρότο, ντομάτα, πιπεριές, μπρόκολο, κρέας, χυμό λεμονιού, χυμό πορτοκαλιού, λευκό κρασί, ενισχύουμε την απορρόφηση σιδήρου που έχουν.

Στην παρακάτω συνταγή οι φακές είναι σαν πηχτή σούπα, χυλωμένες, με καρότο, ντομάτα και πιπεριά φλωρίνης.

Υλικά

Εκτέλεση

europost.gr