Δυσκοιλιότητα: Tι είναι και πως αντιμετωπίζεται

24-06-22 | Υγεία

Αρκετοί θεωρούν εσφαλμένα πως η δυσκοιλιότητα είναι μια ακόμη νόσος.
Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα σύνολο συμπτωμάτων  που μπορεί να οφείλονται σε πολλά αίτια. 

Ο ορισμός της δυσκοιλιότητας είναι δύσκολος μιας και η συχνότητα των «φυσιολογικών» κενώσεων του εντέρου διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Έτσι ως δυσκοιλιότητα συνήθως θεωρείται ως η αφόδευση με συχνότητα χαμηλότερη από 2-3 φορές την εβδομάδα ή η αφόδευση με σημαντική δυσκολία που συνοδεύεται με πόνο και καταπόνηση.

Η δυσκοιλιότητα έχει ουσιαστικά δύο βασικές μορφές: την περιστασιακή (π.χ. λόγω αλλαγών στις διατροφικές συνήθειες, λόγω καταστάσεων άγχους και στρες, λόγω αλλαγής στον τρόπο ζωής, συχνά ταξίδια) και τη χρόνια (π.χ. λόγω κάποιας ασθένειας ή φαρμακευτικής αγωγής).
Επίσης διακρίνεται σε λειτουργική και αποφρακτική δυσκοιλιότητα.

Πως μπορεί κάποιος να αντιμετωπίσει τη δυσκοιλιότητα;
Στις περισσότερες των περιπτώσεων  αλλαγές στις διατροφικές μας συνήθειες καθώς και  αλλαγές στον τρόπο ζωής, μας βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας.
Ακολουθούν μερικές χρήσιμες συμβουλές που μπορούν να συμβάλλουν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.

Φάρμακα & Δυσκοιλιότητα
Υπάρχουν περιπτώσεις που δεν υπάρχει ανταπόκριση στις παραπάνω αλλαγές των συνηθειών μας.
Τότε ο θεράπων ιατρός μας θα αναζητήσει την αιτία του προβλήματος και θα συμβουλεύσει για την αντιμετώπισή του, επιλέγοντας την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή), η οποία μπορεί να περιλαμβάνει και τη χορήγηση καθαρκτικών.

Στην αγορά κυκλοφορούν αρκετά συνταγογραφούμενα και μη φαρμακευτικά σκευάσματα σε διάφορες μορφές πχ δισκίο, υπόθετο, σκόνη, ακόμη και σε μαρμελάδα για δυσκοιλιότητα όπως η Tamarine®, φακελάκια τσαγιού, πόσιμο υγρό κ.λπ. 

Η χρήση τους πρέπει να γίνεται μόνο μετά από  συμβουλή του θεράποντος ιατρού ή/ και του φαρμακοποιού.