Πέτρες στα νεφρά: Πώς θα φύγουν ανώδυνα

11-11-19 | Υγεία

Η λιθίαση του ουροποιητικού (πέτρες στα νεφρά) είναι η τρίτη πιο συχνή πάθηση μετά τις ουρολοιμώξεις και τις παθήσεις του προστάτη. Ο μέσος κίνδυνος εμφάνισης λιθίασης ανέρχεται στη διάρκεια της ζωής μας στο 4-7%. Η εμφάνιση της νόσου είναι τριπλάσια στους άνδρες από τις γυναίκες, με πιο συχνή εμφάνιση κατά την τρίτη και τέταρτη δεκαετία της ζωής.

Η κλινική διάγνωση για τις πέτρες στα νεφρά πρέπει να στηριχτεί στην κατάλληλη απεικόνιση. Η συνήθης εξέταση περιλαμβάνει ακτινογραφία, υπέρηχο, ενδοφλέβιο ουρογραφία ή κάποιες φορές αξονική τομογραφία. Επίσης πρέπει να γίνεται χημική ανάλυση του λίθου καθώς και ανάλυση αίματος και ούρων.

Η αποβολή του λίθου εξαρτάται από το μέγεθος, θέση και σχήμα του και αναμένεται αυτόματη αποβολή στο 80% των λίθων μικρότερων από 4 χιλιοστά. Για λίθους >7 χιλιοστά η πιθανότητα αυτόματης αποβολής είναι χαμηλή.

Πέτρες στα νεφρά: Συμπτώματα

Μια πέτρα στα νεφρά δεν μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα μέχρι να αρχίσει να κινείται μέσα στο νεφρό, ή να περάσει στον ουρητήρα (ο σωλήνας που συνδέει το νεφρό με την ουροδόχο κύστη). Αν γίνει κάτι από αυτά, θα έχετε τα ακόλουθα συμπτώματα:

Ο πόνος που προκαλείται από τις πέτρες στα νεφρά μπορεί να αλλάξει. Για παράδειγμα, η μετατόπιση μια πέτρας σε διαφορετική θέση φέρνει αύξηση στην ένταση του πόνου.

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό

Κλείστε ένα ραντεβού με το γιατρό σας εάν έχετε οποιαδήποτε συμπτώματα που σας ανησυχούν. Ζητήστε, όμως, αμέσως ιατρική βοήθεια εάν εμφανίσετε:

Πέτρες στα νεφρά: Τι να κάνετε για να φύγουν ανώδυνα

Η θεραπεία για τις πέτρες στα νεφρά ποικίλλει, ανάλογα με το μέγεθος της πέτρας και την θέση της.

Μικρές πέτρες με ελάχιστα συμπτώματα

Οι περισσότερες πέτρες στα νεφρά, δεν απαιτούν επεμβατική θεραπεία. Μπορεί να είστε σε θέση να αποβάλλετε μια μικρή πέτρα με τους ακόλουθους τρόπους:

Οι πέτρες στα νεφρά, που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με συντηρητικά μέτρα, -είτε επειδή είναι πολύ μεγάλες, είτε επειδή προκαλούν αιμορραγία, νεφρική βλάβη, ή λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος- χρειάζονται μια μικροεπέμβαση στο νοσοκομείο.

Πηγή: iatropedia