Οι ΗΠΑ εξετάζουν τη μείωση του επιπέδου νικοτίνης στα τσιγάρα

28-07-17 | Υγεία

Οι ΗΠΑ σκέφτονται να περιορίσουν την επιτρεπόμενη νικοτίνη στα τσιγάρα σε επίπεδα που δεν θα είναι εθιστικά. Κίνηση που αν υλοποιηθεί θα μπορούσε να επιφέρει σοβαρό πλήγμα στο επιχειρηματικό μοντέλο των μεγάλων καπνοβιομηχανιών, όπως μεταδίδουν οι Financial Times.

Οι μετοχές του κλάδου σημειώνουν βουτιά, μετά την απροσδόκητη ανακοίνωση του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), που έχει την αρμοδιότητα για τη ρύθμιση της αμερικανικής αγοράς τσιγάρων από το 2009.

"Το όραμα ενός κόσμου όπου τα τσιγάρα δεν θα προκαλούν ούτε θα συντηρούν τον εθισμό και όπου οι ενήλικες οι οποίοι εξακολουθούν να χρειάζονται ή να θέλουν νικοτίνη θα μπορούν να την προσλαμβάνουν από λιγότερο επιβλαβείς πηγές, πρέπει να αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο των προσπαθειών μας", ανέφερε ο Scott Gottlieb, που τοποθετήθηκε επικεφαλής του FDA φέτος από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump.

Η χρήση καπνού παραμένει η κύρια αιτία ασθενειών που θα μπορούσαν να είχαν αποτραπεί, προκαλώντας στις ΗΠΑ περισσότερους από 480.000 θανάτους ετησίως, σύμφωνα με τον FDA.

Οι μετοχές της αμερικανικής Altria (στην οποία ανήκει η μάρκα τσιγάρων Marlboro) βρέθηκε να υποχωρεί 18,8%, ενώ αυτή τη στιγμή κινείται 9,6% χαμηλότερα, ενώ η British American Tobacco έκλεισε με βουτιά της τάξης του 6,80%.

capital