Τι πρέπει να προσέχετε για τη σωστή λειτουργία των νεφρών

24-05-16 | Υγεία

Οι νεφροί συμβάλλουν στη διατήρηση σταθερής σύστασης και ποσότητας εξωκυττάριου υγρού, ώστε να εξασφαλίζεται η ομοιοστασία. Με την απέκκριση: Άχρηστων προϊόντων του μεταβολισμού και των ξένων προς τον οργανισμό ουσιών που λαμβάνονται σαν τροφή ή σαν φάρμακο.Την διατήρηση της ομοιοστασίας.

Τα νεφρά παράγουν ορμόνες και συμμετέχουν στο διάμεσο μεταβολισμό. Η κυριότερη λειτουργία τους είναι η απέκκριση νερού με υδατοδιαλυτές ενώσεις.

Κάθε μέρα διηθούνται 150lt πρόουρων, από τα οποία αποβάλλονται 0,5 – 2.0 lt τελικών ούρων. Η ποσότητα μιας ουσίας που απεκκρίνεται από τα νεφρά υπολογίζεται από την νεφρική κάθαρση, η οποία ισούται με τον όγκο του πλάσματος, ανά μονάδα χρόνου, που πρέπει να περάσει από τα νεφρά για να αποβληθεί.

Τα νεφρά όπως και το ήπαρ είναι τα μόνα όργανα που μπορούν να κάνουν γλυκονεογέννεση και να τροφοδοτήσουν τα άλλα όργανα με γλυκόζη. Η γλυκονεογέννεση ενεργοποιείται από την κορτιζόλη.

Ενδοκρινικές λειτουργίες νεφρών

Τέλος οι νεφροί συμμετέχουν στο σύστημα ρενίνης – αγγειοτενσίνης, δηλαδή στο σύστημα αγγειοτενσίνης ιι στο πλάσμα και έτσι συμβάλλουν στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης

Η νεφρική λειτουργία επιτυγχάνεται με 4 μηχανισμούς:


H ΣΩΣΤΗ ΝΕΦΡΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΠΡΟΫΠΟΘΕΤΕΙ


Εξετάσεις που αφορούν τους νεφρούς αρχικά:
Μέτρηση ουρίας και κρεατινίνης αίματος, γενική εξέταση ούρων, υπλογισμός κάθαρσης κρεατινίνης και υπέρηχος νεφρών.

Όσο μειώνεται η νεφρική λειτουργία μειώνονται και οι λειτουργίες τους. Ο ρυθμός σπειραματικής διήθησης (GFR) αποτελεί έναν αξιόπιστο δείκτη μέτρησης νεφρικής λειτουργίας. Σε ασθενείς με νεφρική νόσο χρησιμοποιείται για την εκτίμηση του ποσοστού της νεφρικής βλάβης αλλά και για την παρακολούθηση της πορείας της νόσου. Λειτουργική μονάδα των νεφρών είναι ο νεφρώνας.

Στον ιδιωτικό τομέα (Διαιτολογικά Γραφεία) συνηθέστερα θα συναντήσουμε ασθενείς με νεφρωσικό σύνδρομο, με Οξεία Νεφρική Ανεπάρκεια μετά την νοσηλεία και ασθενείς με Χρόνια νεφρική ανεπάρκεια (Στάδια 1-5), ι ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση.

Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν σαφείς οδηγίες για την διαιτητική αξιολόγηση και των αντιμετώπιση των παραπάνω ασθενειών.

ΣΤΟΧΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΝΕΦΡΙΚΗ ΒΛΑΒΗ


Τέλος θα πρέπει πάντα να έχουμε στο μυαλό μας ότι για να αντιμετωπιστεί σωστά ένας ασθενής με νεφρική βλάβη θα πρέπει να παρακολουθείτε από ομάδα επαγγελματιών Υγείας (Νεφρολόγο, Παθολόγο, Καρδιολόγο, Ψυχολόγο και Διαιτολόγο. Όσο αναφορά τις διαιτητικές οδηγίες που ασθενής θα λάβει και την σύνταξη του διαιτολογίου είναι εξατομικευμένες και θα πρέπει πάντα να βασιζόμαστε στις διεθνείς συστάσεις.

Πηγή: boro.gr