Την διαπίστωση ότι ο διαιτητής μερολήπτησε (!) υπέρ της Ελλάδος, καθώς δεν τιμώρησε το σκληρό παιχνίδι της ομάδας του Ότο Ρεχάγκελ, έκαναν Μέσι και Μαραντόνα.
Ο Μαραντόνα ο οποίος προκάλεσε αίσθηση με την κίνηση του να χαιρετήσει έναν-έναν τους Έλληνες διεθνείς μετά το τέλος του αγώνα φεύγοντας μάλιστα από το γήπεδο αγκαλιασμένος με τον Γιώργο Καραγκούνη, πέρασε στην αντεπίθεση λίγο μετά κάνοντας λόγο ουσιαστικά για ασυλία της Εθνικής Ελλάδας από τους διαιτήτές: «Οι παίκες που παίζουν σκληρά τον Μέσι θα έπρεπε να τιμωρούνται. Οι Έλληνες πραγματοποίησαν σκληρό παχνίδι και όμως δεν τιμωρήθηκαν» δήλωσε ο τεχνικός της «μπιανκοσελέστε».
Ο «Ντιεγκίτο», όμως, παρά τη χαρά της πρόκρισης δεν είχε να πει άσχημα λόγια μόνο για τους Έλληνες αλλά και για... τη μπάλα του Μουντιάλ, τη γνωστή και ως «Jabulani»: «Υπάρχουν μπάλες που βοηθούν να παιχτεί καλό ποδόσφαιρο. Η συγκερκιμένη, αναπηδά και πέφτει πολύ γρήγορα δημιουργώντας πρόβλημα στους παίκτες».
Τη σκυτάλη από τον Μαραντόνα πήρε ο Μέσι ο οποίος έκανε ευθέως λόγο για «βρώμικο» παιχνίδι των Ελλήνων: «Οι αντίπαλοι με αντιμετώπιζαν βρώμικα χωρίς να τιμωρηθούν. Ο διαιτητής έπαιζε υπέρ της Ελλάδας».
«Επιστρέφει με ψηλά το κεφάλι»
Την εκτίμηση ότι η Εθνική Ελλάδος επιστρέφει από τη Νότιο Αφρική με ψηλά το κεφάλι έκανε ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Σοφοκλής Πιλάβιος. «Θα μπορούσαμε κάτι παραπάνω στο Μουντιάλ και αυτό φάνηκε. Αποχωρούμε με ψηλά το κεφάλι και οπωσδήποτε με θετικές εντυπώσεις από τη συμμετοχή μας. Θα δώσω συγχαρητήρια στους παίκτες».