Θυροειδής: Έγκαιρη διαγνωση και αυτοεξέταση

Οι διαταραχές του θυρεοειδούς είναι μια κατάσταση που αφορά πια πολλούς. Η έγκαιρη διάγνωσή του μπορεί να προλάβει διάφορα συμπτώματα που κάνουν τη ζωή των ασθενών δύσκολη. Αν και ο καλύτερος τρόπος για να ελεγχθεί κανείς για τον θυρεοειδή είναι να επισκεφτεί τον γιατρό του και να υποβληθεί σε εξετάσεις αίματος και ψηλάφησή του, μια αυτοεξέταση στο σπίτι με έναν καθρέφτη και λίγο νερό είναι ένα πρώτο καλό βήμα!

-Πρώτο βήμα: Σταθείτε μπροστά σε έναν καθρέφτη. Θα πρέπει να μπορείτε να βλέπετε τον λαιμό σας καθαρά. Εστιάστε στην περιοχή ανάμεσα στο μήλο του Αδάμ και την κλείδα, όπου και βρίσκεται ο θυρεοειδής αδένας.

-Δεύτερο βήμα: Κάντε πίσω το κεφάλι σας, ώστε το πηγούνι σας να «βλέπει» προς τα πάνω. Βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να δείτε την περιοχή του αδένα.

-Τρίτο βήμα: Πιείτε λίγο νερό. Ενώ το καταπίνετε, προσέξτε το συγκεκριμένο σημείο. Αναζητείστε κάτι ασυνήθιστο, όπως ένα εξόγκωμα. Μπορεί να χρειαστεί να επαναλάβετε αυτό το στάδιο αρκετές φορές για να βεβαιωθείτε ότι δεν σας ξεφεύγει κάτι.

-Τέταρτο βήμα: Πιείτε ακόμα λίγο νερό. Αυτή τη φορά αγγίξτε με τα δάκτυλά σας την περιοχή ανάμεσα στο μήλο του Αδάμ και την κλείδα σας την ώρα που καταπίνετε. Κάντε το ίδιο και αφού καταπιείτε, ώστε να αγγίξετε τυχόν εξογκώματα.

-Πέμπτο βήμα: Αν τελικά εντοπίσετε κάτι, τότε θα πρέπει να επισπεύσετε την επίσκεψη στον γιατρό σας, ο οποίος και θα κάνει την τελική διάγνωση, ενώ θα σας δώσει και την κατάλληλη αγωγή.


Δυσλειτουργίες

Οταν ο θυρεοειδής δεν λειτουργεί σωστά, τότε πολλά πράγματα μπορεί να αρχίσουν να λειτουργούν λάθος στον οργανισμό μας. Ωστόσο, υπάρχουν πράγματα που μπορεί ο καθένας να κάνει για να βελτιώσει την κατάστασή του. 


Υποθυρεοειδισμός:

-Φροντίστε να παίρνετε τα φάρμακά σας σωστά, τα οποία μάλλον θα γίνουν κομμάτι της καθημερινότητάς σας για το υπόλοιπο της ζωής σας.

- Φροντίστε να ενημερώσετε τον γιατρό σας για τυχόν άλλα φάρμακα που παίρνετε ή ακόμα και βιταμίνες, για να αποφύγετε τον κίνδυνο παρενεργειών.

-Περιορίστε την κατανάλωση σόγιας. Οι ισοφλαβόνες που περιέχει σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να επιδεινώσουν την κατάστασή σας. Πάντως, μικρές ποσότητες τοφού ή γάλακτος σόγιας καθημερινά δεν πρόκειται να σας βλάψουν.


Υπερθυρεοειδισμός:

- Ασκηθείτε! Η γυμναστική δίνει ενέργεια και ενισχύει το μυϊκό σύστημα, οπότε μπορεί να μετριάσει την κόπωση και την αδυναμία που προκαλεί αυτή η διαταραχή.

-Ελέγξτε το στρες σας. Αυτό το πρόβλημα στον θυρεοειδή κάνει ακόμα πιο έντονο το στρες αλλά και τον εκνευρισμό. Γι’ αυτό καλό θα είναι να κάνετε γιόγκα ή κάποιο άλλο είδος χαλαρωτικής άσκησης.

-Προσέξτε τι τρώτε. Η υπερβολική ιωδίνη μπορεί να επιδεινώσει την κατάστασή σας. Αποφύγετε λοιπόν το πολύ αλάτι.


Ποιοι κίνδυνοι ελλοχεύουν

Αν οι δυσλειτουργίες του θυρεοειδούς δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως, μπορούν να έχουν ιδιαίτερα αρνητικά αποτελέσματα. Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία, ενώ και ο «υπό» και ο «υπέρ» μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιοπάθεια. Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να κάνει δύσκολη την τεκνοποιία, ενώ ο υπερθυρεοειδισμός να οδηγήσει σε οστεοπόρωση, εξώφθαλμο, μυϊκή αδυναμία και αλλαγές στο δέρμα. Τέλος, σε σοβαρές περιπτώσεις υπερθυρεοειδισμού δεν αποκλείεται η θυρεοτοξική κρίση, που προκαλεί απότομη επιδείνωση, υψηλό πυρετό, σοβαρή ταχυπαλμία και ντελίριο.

Ένοχος ο θυροειδής για τα παραπανίσια κιλά

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ Υγεία

Espresso News
Σχολιάστε το άρθρο: