"Έφυγε" η τραγουδίστρια Μαρία Δημητριάδη

Έφυγε σήμερα από τη ζωή η Μαρία Δημητριάδη, η ερμηνεύτρια που συνέδεσε τη ζεστή φωνή της με τα έργα του Μίκη Θεοδωράκη, του Θάνου Μικρούτσικου, του Γιάννη Μαρκόπουλου.

Την τελευταία της πνοή άφησε τα ξημερώματα, σε ηλικία 58 χρόνων, στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», όπου νοσηλευόταν χτυπημένη από σπάνια πνευμονική νόσο,

Η Μαρία Δημητριάδη γεννήθηκε στον Ταύρο και βγήκε στο τραγούδι τη δεκαετία του '60 με το άλμπουμ του Γιάννη Μαρκόπουλου «Ήλιος ο πρώτος». Αναδείχθηκε με το πολιτικό τραγούδι την περίοδο της μεταπολίτευσης, ερμηνεύοντας στίχους Ναζίμ Χίκμετ, μελοποιημένους από το Θάνο Μικρούτσικο.Στα τέλη της δεκαετίας του 1960, η Μαρία Δημητριάδη τραγούδησε το "Ήλιος ο πρώτος" του Μαρκόπουλου, σε ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη, ενώ κατά τη διάρκεια της δικτατορίας και της μεταπολίτευσης συνέδεσε τη φωνή της με το λεγόμενο «πολιτικό τραγούδι».

Η Μαρία Δημητριάδη γεννήθηκε στην Αθήνα, στον Ταύρο, όπου διετέλεσε και δημοτικός σύμβουλος, στη δεκαετία του ’70. Άρχισε το τραγούδι από πολύ νωρίς, αλλά στις δεκαετίες του ’80 και του ’90 έμεινε εκτός παραγωγής, κυρίως επειδή επέλεξε να μεγαλώσει το γιο της. Το 1996 έκανε μια προσπάθεια επιστροφής με το ροκ δίσκο, «Αύριο», παραγωγής του Βασίλη Παπακωνσταντίνου, για τον οποίο ούτε καν η ίδια δεν αναφερόταν με θετικό τρόπο.

Μετά το 1996, συμμετείχε σε αρκετές συναυλίες, του Γιάννη Μαρκόπουλου, του Ηλία Ανδριόπουλου και άλλων, όμως δεν είχε ηχογραφήσει νέο δίσκο

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ Η τραγουδίστρια Μαρία Δημητριάδη δίνει "μάχη" για την ζωή της

Η «επική» φωνή της Αριστεράς που άφησε την καριέρα για τον γιο της!

Η Μαρία Δημητριάδη είχε μεγάλη ιστορία στο πεντάγραμμο. Κατά τη διάρκεια της επταετίας συνέδεσε το όνομά της με επαναστατικά τραγούδια. Στις τουρνέ του Μίκη Θεοδωράκη εκτός Ελλάδας, όπως και στις συναυλίες-διαμαρτυρίες του στα πάτρια εδάφη (μετά τη Μεταπολίτευση) η τραγουδίστρια με την «επική» φωνή, όπως την έχουν αποκαλέσει, έγραψε χρυσές σελίδες. Η φωνή της ήταν το σήμα κατατεθέν σε όλες τις συγκεντρώσεις της Αριστεράς, από το 1974 ώς και τα μέσα της δεκαετίας του ’80 που τα πολιτικά τραγούδια είχαν ακόμα την τιμητική τους.

Στα νεανικά της χρόνια ανήκε στο μαοϊκό ΕΚΚΕ. Ηταν η εποχή που εμφανιζόταν με καφτάνια σε μπουάτ της Πλάκας και τραγουδούσε, μεταξύ των άλλων, και τα περίφημα πολιτικά τραγούδια «Αν η μισή μου καρδιά βρίσκεται γιατρέ εδώ πέρα / η άλλη μισή στην Κίνα βρίσκεται...» σε στίχους Ναζίμ Χικμέτ και μουσική Θάνου Μικρούτσικου, όπως και το «Δελτίο καιρού» των Μήτσου Κασόλα και Γιάννη Μαρκόπουλου.

Η Μαρία Δημητριάδη ήταν παντρεμένη με τον Ανδρέα Μικρούτσικο την περίοδο που ξεκινούσε την καριέρα του στη σύνθεση και στο τραγούδι. Απέκτησαν έναν γιο, τον Στέργιο, για το μεγάλωμα του οποίου η ίδια έβαλε σε δεύτερη μοίρα την καριέρα της. Μετά τη διάλυση του γάμου τους οι δρόμοι τους χώρισαν και ο μόνος κοινός παρονομαστής τους ήταν το λατρεμένο τους παιδί.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’80 η Μαρία εμφανίστηκε με ένα διαφορετικό, πιο σύγχρονο προφίλ. Αδυνάτισε, φορούσε πιο «θηλυκά» ρούχα και είχε βάψει τα μαλλιά της μεζ. Παράλληλα, έβγαλε ένα δίσκο με ερωτικά τραγούδια νέων δημιουργών υπό τον τίτλο «Οριστικά;». Ηταν ένα ξάφνιασμα για όλους εκείνους που την είχαν τοποθετήσει εσαεί στο επαναστατικό τραγούδι. «Δεν τραγουδούσα πολιτικά τραγούδια, αλλά καλά τραγούδια», διευκρίνιζε τότε η ίδια σε συνέντευξή της και πρόσθετε: «Μιλάω για ωραία ερωτικά τραγούδια, όπως αυτά που έχω πει και φέρουν την υπογραφή του Μάνου Χατζιδάκι, του Στέφανου Κορκολή, του Γιώργου Σταυριανού και πολλών άλλων συνθετών».

Η αλήθεια είναι ότι η Μαρία Δημητριάδη ξεκίνησε την καριέρα της στη δισκογραφία μ’ ένα ιστορικό ερωτικό τραγούδι που ακουγόταν στην ταινία «Κορίτσια στον ήλιο», με τον Γιάννη Βόγλη και την Αν Λόμπεργκ. Ο μικρός δίσκος που κυκλοφόρησε με αυτό το τραγούδι γράφει μόνο το όνομά της, «Μαρία», και ελάχιστοι γνωρίζουν ότι πρόκειται για τη μετέπειτα ερμηνεύτρια πολιτικών τραγουδιών Μαρία Δημητριάδη. Το 2004 επανήλθε στις συναυλίες επιλέγοντας να εμφανίζεται κυρίως σε δήμους της Αττικής.

ΤΑ ΝΕΑ