Οι κρατούμενοι στις ελληνικές φυλακές θα κάνουν απεργία πείνας

Απεργία πείνας ως ένδειξη διαμαρτυρίας προαναγγέλλουν ότι θα ξεκινήσουν από την ερχόμενη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου χιλιάδες κρατούμενοι των ελληνικών φυλακών, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα για τις άθλιες συνθήκες ζωής πίσω από τα κάγκελα. Οσοι αποφασίσουν να απέχουν από το συσσίτιο, θα παραδώσουν κείμενο με την υπογραφή τους στις γραμματείες των φυλακών, δηλώνοντας έτοιμοι να διεκδικήσουν… μέχρι τέλους τα στοιχειώδη, όπως ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, καθαριότητα και σωστή τροφοδοσία.

Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χθες, η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, η Ενωση Πολιτών για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και η Κραυγή Ελευθερίας παρουσίασαν τα δεκαέξι αιτήματα των κρατουμένων. Μίλησαν επίσης για τις κινητοποιήσεις και τις εκδηλώσεις που ξεκινούν την ερχόμενη εβδομάδα έξω από τις φυλακές ζητώντας τη συμπαράσταση όλων. «Οι ελληνικές φυλακές έχουν γίνει αβάσταχτες. Η καταπάτηση των δικαιωμάτων των κρατουμένων έχει φτάσει στο απροχώρητο. Καθημερινά πεθαίνουν κρατούμενοι, κακοποιούνται από το σωφρονιστικό σύστημα και αναγκάζονται να ζουν σε μεσαιωνικές συνθήκες κράτησης» αναφέρει η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων.

Ανάμεσα στα αιτήματα των φυλακισμένων ξεχωρίζουν η ανάγκη για εικοσιτετράωρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, η κατάργηση της προφυλάκισης, η αντικατάσταση των φυλακών ανηλίκων με ιδρύματα προστασίας των νέων καθώς και η ελεύθερη πρόσβαση όλων στις φυλακές που αποτελούν «άβατο».

Η δικηγόρος Γιάννα Κούρτοβικ, σχολιάζοντας τα αιτήματα, επισήμανε: «Τα ιατρεία των φυλακών είναι απλά αναρρωτήρια που προσφέρουν πρώτες βοήθειες και δεν φροντίζουν τους αρρώστους. Γι’ αυτό και οι κρατούμενοι βγαίνουν από τις φυλακές με σακατεμένη την υγεία τους».

Σημαντική ήταν και η μαρτυρία του Γιάννη Δημητρόπουλου, πρώην κρατούμενου που τόνισε τον εξευτελισμό των τροφίμων των φυλακών: «Εχω περάσει την εξαθλίωση της φυλακής όπου καταπατείται κάθε ίχνος αξιοπρέπειας. Οι κρατούμενοι αξίζει να έχουν ένα κρεβάτι και ζεστό νερό για μπάνιο, πράγματα που στον Κορυδαλλό δεν υπήρχαν».

Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει ταυτόχρονα απεργία πείνας έξω από τις φυλακές. Τέλος, προσκάλεσε τον κόσμο στη μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης που θα πραγματοποιηθεί στις 10 Νοεμβρίου στα Προπύλαια, όπου θα τραγουδήσουν ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, ο Φοίβος Δεληβοριάς, ο Αντώνης Φάμελος και άλλοι καλλιτέχνες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ Κοινωνία

Espresso News
Σχολιάστε το άρθρο: