Επικό τρολάρισμα! Από την αρκαλότρυπα πορίζει στο σκοτίδι

Όταν οι Κρητικοί τρολάρουν, το κάνουν εύστοχα, και έξυπνα και κανείς δεν μπορεί να συγκρατήσει την κοιλιά του από τα γέλια.

Πως θα λεγόταν ο Χουλκ στα κρητικά; Τι θα έλεγαν για το σφυρί του Θωρ οι Κρήτες; Πως θα αντιδρούσαν στη θέα του Σούπερμαν ή του Γουλβερίν; Δείτε ένα εκπληκτικά απίστευτο τρολάρισμα που έκαναν σε πολλές ταινίες που κατά καιρούς μας έχουν καθηλώσει και δεν θα σταματάτε να γελάτε. Φυσικά όλα αυτά συνοδεύονται και από τις κατάλληλες μαντινάδες. Από τους ήρωες δεν λείπει φυσικά και το Κρητικό μουστάκι.

ΘΩΡ

Η ταινία ΘΩΡ έγινε στα κρητικά: ΘΩΡΙΕ (προστακτική του κοιτάζω, δηλαδή κοίτα) ΕΝΑ ΣΦΥΡΙ ΩΠΟΥ ΒΑΣΤΩ (κοίτα ένα σφυρί που κρατάω). Και η μαντινάδα λέει: Θωρείς τον ώπου πρόβαλε με την ξανθιά του χαίτη, πρώτος λογάται στο σφυρί, πρώτος και στο σκαπέτι (κοίτα τον που εμφανίστηκε με την ξανθιά του χαίτη. Είναι πρώτος στο σφυρί, πρώτος και στο σκαπέτι – τσάπα- )

ΓΟΥΛΒΕΡΙΝ

Η ταινία με τον x-man Γουλβερίν με τον Χιου Τζάκμαν με μουστάκι στην κρητική εκδοχή της. Τα νύχια του Γουλβερίν είναι απαραίτητα: Ο Άρκαλος (στα κρητικά άρκαλος είναι ένα ζώο που μοιάζει με τη νυφίτσα. Σε κάποιες περιοχές τον λένε και ζουρίδα). Και η μαντινάδα λέει: Από την αρκαλότρυπα (από την φωλιά του αρκάλου) πορίζει στο σκοτίδι( βγαίνει τη νύχτα) και αν εβρεθείς στον δρόμο του, σου παίζει τσαφουνίδι (σε γρατζουνάει)

ΣΟΥΠΕΡΜΑΝ

Στα κρητικά, δεν υπάρχει Σούπερμαν αλλά ο Σούπερ- Μανώλης (και αυτός με μουστάκι). Η μαντινάδα λέει: Καλώς τον σούπερ Μανωλιό που τσι κακούς ζυγώνει (τους κακούς κυνηγάει) και που φορεί το σώβρακο πάνω από το παντελόνι.

ΧΟΥΛΚ

Στα κρητικά το ΘΕΡΙΟ. Η μαντινάδα λέει: «Οντέ μανίσει το θεριό (όταν τσαντιστεί το θηρίο), ντελόγο πρασινίζει (αμέσως πρασινίζει) και άνθρωπος δεν βρίσκεται που να τον κουλαντρίζει (που να μπορεί να το κάνει καλά, να το νικήσει)

ΓΚΡΕΜΛΙΝΣ

Στα κρητικά: Τα Μιαρά (μιαρά λέγονται όλα τα ζώα ή ζωύφια, ή έντομα που είναι βρώμικα ή που παρασιτούν και ζουν εις βάρος των άλλων). Και η παροιμία λέει: «Ένα κουλούκι δώσανε (κουλούκι είναι το μικρό ζωάκι, το χρησιμοποιούν συνήθως για το μικρό το νεογέννητο σκυλάκι) δώρο σε ένα κοπέλι μα εγέννησε κάτι μιαρά που άνθρωπος δεν τα θέλει»

ΤΑ ΣΑΓΟΝΙΑ ΤΟΥ ΚΑΡΧΑΡΙΑ

Στα κρητικά ΑΝΤΟΔΙΑ. Και η παροιμία λέει: «καλιά να κάτσεις στη στεριά να παίζεις τσι ρακέτες (καλύτερα να παίζεις ρακέτες στη στεριά), παρά να μπεις στη θάλασσα και να σε κόψει φέτες.

ΑΛΛΙΕΝ

Στα Κρητικά ο Ξενομπάτης. Η ταινία με την Σιγκούρνι Γουίβερ που καθήλωσε τους τηλεθεατές στην εκδοχή της Κρήτης λέει: «Όντε γροικάς τον τσάρχαλο (όταν ακούς τον θόρυβο), θαρρείς πως είναι κάτης (νομίζεις ότι είναι κάποιος γάτος) μα είναι το αυγό που ράγισε και βγήκε ο Ξενομπάτης.

Ο ΕΞΟΛΟΘΡΕΥΤΗΣ

Στα κρητικά ο Σβαρτζενέγκερ δεν είναι ο εξολοθρευτής, αλλά ο Μακελάρης. Και η μαντινάδα λέει: «Ω τσι παντέρμες μηχανές πήραν την εξουσία, στείλανε και έναν κερατά να κάμει φασαρία.»

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα