Ένεση χωρίς ... πόνο!

Οσοι φοβούνται τις ενέσεις και τις εξετάσεις αίματος μπορούν να... ελπίζουν σε ένα πιο ανώδυνο μέλλον! Επιστήμονες στις ΗΠΑ και στον Καναδά ανέπτυξαν μια συσκευή που χρησιμοποιεί δονήσεις και πίεση στο σημείο στο οποίο πρόκειται να γίνει η ένεση, γεγονός που απαλλάσσει από τον πόνο ή τον φόβο του πόνου που μπορεί να προκαλέσει το τρύπημα της βελόνας.

Οπως εξήγησε ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, δρ William McCay, τα πρώτα αποτελέσματα των ερευνών δείχνουν ότι η χρήση αυτής της συσκευής πριν από την ένεση ή την αιμοληψία συμβάλλει σημαντικά στη μείωση του πόνου, επειδή ελέγχει την «πύλη» που έχει άμεση σχέση με τον έλεγχο του πόνου.

Αυτό συμβαίνει επειδή ο πόνος γίνεται αισθητός όταν φτάσει στον εγκέφαλο, πράγμα που σημαίνει ότι τα σήματά του πρέπει να ταξιδέψουν διαμέσου των νευρολογικών θυρών που υπάρχουν κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης. Εφόσον στα συγκεκριμένα σημεία υπάρχει κάποια άλλη αίσθηση, όπως εκείνη της πίεσης και των δονήσεων, το τσίμπημα της βελόνας μπορεί να μη φτάσει καν στις άμυνες των νεύρων.

Οι επιδράσεις

Επίσης, οι επιστήμονες έλεγξαν τις επιδράσεις της εξωτερικής θερμοκρασίας, τόσο της υψηλής όσο και της χαμηλής, και διαπίστωσαν ότι ο ρόλος που παίζουν οι δονήσεις και η πίεση είναι πολύ πιο σημαντικός σε ό,τι αφορά τη μείωση του πόνου.

Η μελέτη δεν έγινε σε μεγάλη έκταση, αλλά τα αποτελέσματά της θεωρούνται σημαντικά και ρεαλιστικά, ενώ οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η νέα τεχνολογία θα βοηθήσει τους ανθρώπους να ξεπεράσουν τη φοβία που μπορεί να έχουν αποκτήσει για οποιονδήποτε λόγο και έτσι να μην παραλείπουν τις εξετάσεις τους.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τουλάχιστον το 10% των ανθρώπων φοβάται τις βελόνες, με αποτέλεσμα να αποφεύγει και να καθυστερεί σοβαρά ακόμη και εξετάσεις αίματος που είναι απαραίτητο να κάνει σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Η νέα μελέτη παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρίας Αναισθησιολόγων.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα