Καθημερινά αντικείμενα με περισσότερα μικρόβια από την τουαλέτα σας

Μπορεί να θεωρείτε πως δεν υπάρχει τίποτα πιο βρώμικο από την τουαλέτα σας. Ωστόσο, όσο περίεργο κι αν σας φαίνεται, υπάρχουν αρκετά πράγματα μέσα στο σπίτι που δεν έχουν μόνο την ίδια ποσότητα μικροβίων, αλλά και παραπάνω. Μπορείτε να μαντέψετε ποια είναι;

Η πλάκα κοπής για το κρέας Έρευνες έδειξαν πως οι πλάκες κοπής έχουν 200 φορές περισσότερα βακτήρια από αυτά που έχει το κάθισμα τουαλέτας. Το κρέας, λόγω της ζωικής του προελεύσεως, είναι γεμάτο με βακτήρια και μικρόβια. Καθαρίστε το Για να την απολυμάνετε βάλτε 2 κ.σ. χλωρίνη σε 3,5 λίτρα νερό, και αφήστε μέσα την πλάκα για λίγα λεπτά. Μην την μουλιάσετε για πολλή ώρα γιατί θα καταστρέψετε το ξύλο.

Το μπολ του σκύλου (ή της γάτας) Αν ο σκύλος σας γλείψει το κάθισμα της τουαλέτας σας θα πάρει 10 φορές λιγότερα βακτήρια απ' ό,τι αν γλύψει το μπολ του! Φανταστείτε λοιπόν τι παραμονεύει πάνω στο μπολ του αγαπημένου σας κατοικιδίου. Καθαρίστε το Πλύνετέ το μετά από κάθε γεύμα με ζεστό νερό και σαπούνι ή ανακατέψτε μαγειρική σόδα, ζεστό νερό και αλάτι και τρίψτε καλά την επιφάνεια του μπολ.

Το καλάθι με τα άπλυτα Πολλά εσώρουχα μεταφέρουν το λιγότερο 100 εκατομμύρια από το βακτήριο E. coli, ένα βακτήριο που είναι υπεύθυνο για κοινά κοιλιακά προβλήματα. Τα μικρόβια αυτά συσσωρεύονται και μολύνουν και τα υπόλοιπα ρούχα με αποτέλεσμα να μολύνεται στη συνέχεια και το πλυντήριό σας το οποίο με το νερό που μεταφέρει χειροτερεύει το πρόβλημα. Σε αντίθεση, το κάθισμα της τουαλέτας επειδή δεν έρχεται σε επαφή με νερό, δεν μολύνει άλλες επιφάνειες. Καθαρίστε το Για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα φροντίστε να πλένετε τα λευκά με χλωρίνη ή να βάζετε μία φορά το μήνα ένα άδειο πλυντήριο με 2 φλ. χλωρίνη και στη συνέχεια να αφήνετε ανοιχτή την πόρτα για να στεγνώσει. Για να αποφύγετε τη μετάδοση βακτηρίων από τα εσώρουχα, πλύντε τα ξεχωριστά με ζεστό νερό και απολυμαντικό απορρυπαντικό κατάλληλο για χρωματιστά.

Το κινητό ή το τάμπλετ σας Το 2013 Βρετανοί ερευνητές σύγκριναν 30 κινητά, 30 τάμπλετ και ένα κάθισμα τουαλέτας. Tα τάμπλετ είχαν πάνω από 600 μονάδες του βακτηρίου σταφυλόκοκος ενώ τα κινητά είχαν 140 μονάδες. Το βακτήριο αυτό έχει σχέση με προβλήματα του στομάχου, γαστρεντερίτιδες και κοιλιακά προβλήματα. Ένα κάθισμα τουαλέτας έχει 20 μονάδες αυτού του βακτηρίου. Μάλιστα σε μία ακόμα έρευνα που έγινε το 2011 το 75% των Αμερικανών απάντησε πως χρησιμοποιεί το κινητό του ενώ κάθεται στην τουαλέτα! Καθαρίστε το Χρησιμοποιήστε ένα ειδικό σπρέι για οθόνες και ένα βαμβακερό πανάκι. Επίσης αποφεύγετε να τα παίρνετε στην τουαλέτα.

Το χαλί σας Τα βακτήρια λατρεύουν να κάθονται πάνω σε νεκρό δέρμα (το οποίο, είτε το πιστεύετε είτε όχι, γεμίζει το χαλί σας, αφού πέφτει μονίμως από το δέρμα σας). Επίσης τα κατοικίδια μεταφέρουν μικρόβια, όπως και τα παπούτσια μας. Στα χαλιά πέφτουν φαγητά, ψίχουλα, ενώ καθημερινά ακουμπάμε ένα σωρό πράγματα. Έτσι το χαλί καταλήγει να έχει περίπου 200.000 βακτήρια ανά 6 τετραγωνικά εκατοστά. Φανταστείτε λοιπόν πόσα βακτήρια βρίσκονται σε όλη την επιφάνεια του χαλιού σας. Αυτά τα βακτήρια είναι E. coli, σταφυλόκοκος και σαλμονέλα. Καθαρίστε το Καθαρίστε τα χαλιά σας με σκούπα συχνά, αλλά επειδή η σκούπα δεν καθαρίζει σε βάθος δώστε τα χαλιά σας μία φορά το χρόνο σε εταιρεία καθαρισμού χαλιών για να τα απολυμάνει καλά.

Η βρύση του μπάνιου Η βρύση του μπάνιου έχει 21 φορές περισσότερα βακτήρια από αυτά του καθίσματος της τουαλέτας. Καθαρίστε τη Φροντίστε να τις πλένετε συχνά γιατί σκεφτείτε πως όταν πλένετε τα χέρια σας μετά πιάνετε αναγκαστικά τη βρύση για να την κλείσετε και άρα ξαναμολύνεστε.

Το πληκτρολόγιο του υπολογιστή Βρετανοί ερευνητές συγκέντρωσαν 33 πληκτρολόγια με σκοπό να τα μελετήσουν όσον αφορά τα βακτήρια που συγκεντρώνουν. Τελικά αποδείχτηκε πως τα πληκτρολόγια έχουν 5 φορές περισσότερα μικρόβια και βακτήρια απ' ό,τι το κάθισμα της τουαλέτας. Μάλιστα το 2007 ξέσπασε στην Ουάσινγκτον μια επιδημία γρίπης με έντονα στομαχικά συμπτώματα, που αποδείχτηκε ότι προκλήθηκε από πληκτρολόγια. Καθαρίστε το Φροντίστε λοιπόν να τα καθαρίζετε συχνά και σε βάθος, μάθετε πώς θα το κάνετε σωστά.

Τσάντες Έχει αποδειχθεί πως οι τσάντες έχουν 3 φορές περισσότερα βακτήρια από το κάθισμα της τουαλέτας σας. Τα χερούλια μεταφέρουν τα πιο πολλά βακτήρια αλλά ακόμα και τα αντικείμενα που βρίσκονται μέσα στην τσάντα (όπως κραγιόν, κρέμες, κλειδιά) μολύνονται με αποτέλεσμα να προκαλούν προβλήματα υγείας και σε εσάς τους ίδιους. Καθαρίστε τη Φροντίστε να μην ακουμπάτε ποτέ την τσάντα σας στο πάτωμα και να την καθαρίζετε συχνά.

spirossoulis

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα