Αλλαγές από φέτος στα Θρησκευτικά στα σχολεία

Ριζικές αλλαγές στο μάθημα των Θρησκευτικών τίθενται σε εφαρμογή από φέτος.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Παιδείας η ανάπτυξη του μαθήματος θα γίνεται όχι μόνο με το σχολικό εγχειρίδιο αλλά και με λογοτεχνικά και φιλοσοφικά κείμενα, παραβολές, πίνακες ζωγραφικής, βίντεο και μουσικές.

Επιπλέον, θα εισαχθεί η διδασκαλία και άλλων θρησκευμάτων και όχι μόνο της Ορθοδοξίας.

Για παράδειγμα στην Γ΄ Δημοτικού στη θεματική ενότητα των θρησκευτικών γιορτών, θα συζητούνται τα Χριστούγεννα, οι γιορτές των πολιούχων των πόλεων, η γιορτή των Τριών Ιεραρχών, το Τος Ασανά: η αρχή της χρονιάς για τους Εβραίους (σύμβολο: ρόδα, μέλι καινούριο ρούχο), το Ιντ αλ-φιτρ: το τέλος του Ramadan των μουσουλμάνων (ελεημοσύνη, επισκέψεις, ευχές). Επίσης τα παιδιά θα μιλούν για τα σύμβολα του Θεού, τόσο από τον Χριστιανισμό, όσο και από άλλες θρησκείες.

Όπως σημείωσε ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, η συζήτηση και η εκμάθηση θα γίνεται στη βάση των ήδη υπαρχόντων εκπαιδευτικών προγραμμάτων όμως θα δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στον τρόπο διδασκαλίας. «Δεν θέλουμε ο δάσκαλος να παπαγαλίζει το βιβλίο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σε σχετική ερώτηση ο Νίκος Φίλης υποστήριξε ότι για τις αλλαγές έχουν συμφωνήσει «ορισμένοι θρησκευτικοί παράγοντες» ενώ άλλοι έχουν κρατήσει τις επιφυλάξεις τους και επανέλαβε ότι δεν τίθεται θέμα κατάργησης της θρησκευτικής προσευχής.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα