Πανελλαδικές 2016: Στην τελική ευθεία. Τι αλλάζει, ποιες οι περιζήτητες σχολές

Στην τελική ευθεία έχουν μπει οι 103.366 υποψήφιοι των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων, οι οποίοι σε περίπου έναν μήνα, στις 16 Μαΐου αυτοί των γενικών λυκείων (ΓΕ.Λ.) και στις 17 οι συμμαθητές τους των επαγγελματικών (ΕΠΑ.Λ.), θα ριχτούν στη μάχη για να διεκδικήσουν μία από τις 69.985 προσφερόμενες θέσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Το ενδιαφέρον στρέφεται τόσο στην πρεμιέρα του νέου εξεταστικού συστήματος όσο και στην εφαρμογή (μόνο για φέτος) του παλιού συστήματος πανελλαδικών, παρότι οι υποψήφιοι δεν έδειξαν ιδιαίτερη προτίμηση στο τελευταίο. Ειδικότερα, μόλις το 4% των διαγωνιζομένων από τα ΓΕ.Λ. και το 13,8% των υποψηφίων από τα ΕΠΑ.Λ. επέλεξαν να εξεταστούν με το παλιό σύστημα.

Πρόσβαση

Οσον αφορά το νέο σύστημα, με το οποίο θα διαγωνιστούν 79.923 μαθητές των ΓΕ.Λ. και 15.354 συμμαθητές τους από τα ΕΠΑ.Λ., περιλαμβάνει τρεις Ομάδες Προσανατολισμού (Ανθρωπιστικών Σπουδών, Θετικών Σπουδών και Σπουδών

Οικονομίας και Πληροφορικής) και τέσσερα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα, με τα οποία θα αποκτήσουν πρόσβαση στις σχολές ενός εκ των πέντε Επιστημονικών Πεδίων (Ανθρωπιστικές, Νομικές και Κοινωνικές Επιστήμες, Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες, Επιστήμες Υγείας και Ζωής, Επιστήμες της Εκπαίδευσης, Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορικής). Ωστόσο, έχουν τη δυνατότητα να «ξεκλειδώσουν» και δεύτερο Επιστημονικό Πεδίο, εφόσον επιλέξουν να εξεταστούν σε πέντε μαθήματα.

Τα μόρια

Το νέο σύστημα έφερε και νέο τρόπο υπολογισμό των μορίων των υποψηφίων για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ο οποίος είναι αρκετά περίπλοκος. Πιο συγκεκριμένα, ο υπολογισμός των μορίων κάθε διαγωνιζομένου θα γίνεται ως εξής: «Το άθροισμα των γραπτών βαθμών (στην εικοσάβαθμη κλίμακα) των τεσσάρων πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων, τα οποία προβλέπονται στην Ομάδα Προσανατολισμού όπου ανήκει ο υποψήφιος, πολλαπλασιάζονται επί δύο. Στη συνέχεια, στο γινόμενο αυτό προστίθενται τα γινόμενα των γραπτών βαθμών των δύο μαθημάτων με τους αντίστοιχους συντελεστές βαρύτητας, τα οποία προβλέπονται στην Ομάδα Προσανατολισμού όπου ανήκει ο υποψήφιος. Το τελικό άθροισμα πολλαπλασιάζεται επί 100».

Σε περίπτωση που ο διαγωνιζόμενος εξεταστεί πανελλαδικά και σε πέμπτο μάθημα, προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση και σε δεύτερο Επιστημονικό Πεδίο, ο υπολογισμός των μορίων του για καθένα από τα δύο Επιστημονικά Πεδία που έχει δικαίωμα να δηλώσει γίνεται με βάση τα αντίστοιχα τέσσερα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα. Για σχολές και τμήματα στα οποία απαιτείται η εξέταση ειδικού μαθήματος ή πρακτικών δοκιμασιών, προστίθενται «τα μόρια που προκύπτουν από τον πολλαπλασιασμό με το 100 του γινομένου του βαθμού του υποψηφίου στο απαιτούμενο ειδικό μάθημα ή στην πρακτική δοκιμασία με τον αντίστοιχο συντελεστή».

Σε ποιες περιζήτητες σχολές μπορούν να εισαχθούν και μαθητές των ΕΠΑ.Λ.

Νέα δεδομένα φέρνουν οι φετινές πανελλαδικές εξετάσεις για τους υποψηφίους των ΕΠΑ.Λ. Η σημαντικότερη αλλαγή αφορά το γεγονός ότι αποκτούν το δικαίωμα

εισαγωγής, από φέτος, στην Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ), στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης αλλά και στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές. Ειδικότερα, οι υποψήφιοι αυτής της κατηγορίας εκτός από μία θέση στα ΤΕΙ μπορούν να διεκδικήσουν και θέσεις σε ανώτερες σχολές. Πιο συγκεκριμένα, οι απόφοιτοι του Τομέα Μηχανολογίας, του Τομέα Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού, του Τομέα Δομικών Εργων και του Τομέα Πληροφορικής (Ομάδα Προσανατολισμού Τεχνολογικών Εφαρμογών), του Τομέα Διοίκησης της Οικονομίας (ομώνυμη Ομάδα Προσανατολισμού), του Τομέα Γεωπονίας, Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής (ομώνυμη Ομάδα Προσανατολισμού) του Τομέα Πλοιάρχων και του Τομέα Μηχανικών (Ομάδα Προσανατολισμού Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων) μπορούν να εισαχθούν στις περιζήτητες, τα τελευταία χρόνια, Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές.

Πρόκειται για τις Σχολές Υπαξιωματικών Διοίκησης Αεροπορίας, Μόνιμων Υπαξιωματικών Στρατού ΟΠΛΑ και ΣΩΜΑΤΑ, Μόνιμων Υπαξιωματικών Ναυτικού, Τεχνικών Υπαξιωματικών Αεροπορίας, την ΑΕΝ Σχολή Πλοιάρχων, την ΑΕΝ Σχολή Μηχανικών και τη Σχολή Αστυφυλάκων. Για την εισαγωγή τους σε αυτές, οι υποψήφιοι θα εξετάζονται πανελλαδικώς (εκτός από τα μαθήματα ειδικότητας) στα Μαθηματικά και τη Νεοελληνική Γλώσσα Γενικής Παιδείας. Για τον υπολογισμό των μορίων τους, οι βαθμολογίες τους σε Νεοελληνική Γλώσσα και Μαθηματικά θα πολλαπλασιάζονται με συντελεστή βαρύτητας 1,5 και τα δύο μαθήματα ειδικότητας με συντελεστή 3,5. Για τον υπολογισμό του συνόλου των μορίων που θα συγκεντρώσουν, οι υποψήφιοι θα πρέπει να αθροίσουν τα γινόμενα του βαθμού κάθε μαθήματος με τον αντίστοιχο συντελεστή.

Φέτος, όμως, οι υποψήφιοι των ΕΠΑ.Λ. που θα διαγωνιστούν με το παλιό σύστημα θα ταλαιπωρηθούν και θα μετακινηθούν αρκετά, αφού για τα μαθήματα όπου τα θέματα θα είναι κοινά με τους υποψηφίους των ΓΕ.Λ. θα εξεταστούν σε ημερήσια λύκεια. Το υπουργείο Παιδείας, πάντως, έχει ανακοινώσει ότι θα καλύψει τα έξοδα μετακίνησης, διαμονής και διατροφής όσων υποψηφίων κληθούν να εξεταστούν σε άλλη σχολική μονάδα από αυτή στην οποία υπέβαλαν δήλωση συμμετοχής.

Ενδοσχολικές: Θα διεξαχθούν μέσα Ιουνίου!

Μετά την ολοκλήρωση των πανελλαδικών, περίπου στα μέσα Ιουνίου, θα διεξαχθούν φέτος οι ενδοσχολικές εξετάσεις για τους μαθητές της γ’ λυκείου. Το πρόγραμμα των ενδοσχολικών εξετάσεων ορίζεται από το κάθε σχολείο ξεχωριστά και περιλαμβάνει όλα τα διδασκόμενα μαθήματα, εκτός από αυτό της Φυσικής Αγωγής. Στους μαθητές χορηγείται απολυτήριο, στο οποίο δεν υπολογίζονται οι βαθμοί των πανελλαδικών εξετάσεων. Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο κουδούνι στα γυμνάσια και λύκεια της χώρας θα χτυπήσει στις 11 Μαΐου, ενώ οι πανελλαδικές εξετάσεις θα ξεκινήσουν στις 16 του ίδιου μήνα και θα ολοκληρωθούν την 1η Ιουνίου. Αμέσως μετά οι υποψήφιοι θα διαγωνιστούν στα ειδικά μαθήματα.

aftodioikisi

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα