transfer.it.minedu.gov.gr: Ξεκίνησε η προθεσμία για τις μετεγγραφές φοιτητών

Ένα διαφορετικό κανονιστικό πλαίσιο θα βρουν φέτος οι φοιτητές που ενδιαφέρονται να μετεγγραφούν από τη σχολή την οποία εισήχθησαν σε αντίστοιχη σχολή άλλου πανεπιστημιακού ιδρύματος. Κι αυτό, επειδή η σχετική ρύθμιση που ψηφίστηκε πριν από τρεις μήνες θέτει πολλαπλά κριτήρια προκειμένου να περιοριστούν οι δικαιούχοι στο ελάχιστο ώστε να μην βουλιάξουν τα κεντρικά πανεπιστήμια από μετεγγγραφέντες φοιτητές όπως συνέβη πέρυσι.

Η προθεσμία για την ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων ξεκίνησε σήμερα και λήγει στις 13 Νοεμβρίου. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να ανατρέξουν στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας (transfer.it.minedu.gov.gr) όπου θα μπορούν να υποβάλουν μόνο μια αίτηση μετεγγραφής για αντίστοιχη σχολή ή τμήμα έως δύο διαφορετικών ιδρυμάτων. Την είσοδό τους στην ηλεκτρονική φόρμα, θα εξασφαλίσουν μέσω του ονόματος χρήστη και του κωδικού πρόσβασης που τους έχουν παρασχεθεί από τη σχολή τους για να κάνουν χρήση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών τους.

Μία ακόμη υποχρέωση που έχουν οι ενδιαφερόμενοι είναι να γνωρίζουν τον οκταψήφιο αριθμό που είχαν ως υποψήφιοι στις πανελλήνιες εξετάσεις και να προσκομίσουν στη σχολή που ενδιαφέρονται να μετεγγραφούν μια εκτύπωση της ηλεκτρονικής αίτησης καθώς και όλα τα σχετικά δικαιολογητικά.

Ποιους αφορά το Ηλεκτρονικό Σύστημα Μετεγγραφών

Το παρόν σύστημα αφορά φοιτητές των ΑΕΙ, των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών και των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, που δεν έχουν εξαντλήσει τα προβλεπόμενα εξάμηνα του κύκλου σπουδών στο Tμήμα φοίτησης τους και έχουν εγγραφεί είτε μέσω της επιτυχίας τους στις εξετάσεις πανελλαδικού επιπέδου Γενικού Λυκείου (ΓΕΛ), ή Επαγγελματικού ημερήσιου ή εσπερινού Λυκείου (ΕΠΑΛ) Ομάδας Α’ και Ομάδας Β’ Μαϊου-Ιουνίου εκάστου σχολικού έτους, είτε μέσω της χρήσης άσκησης του δικαιώματος πρόσβασης (εισαγωγή στο 10% των θέσεων εισακτέων κάθε Τμήματος, Σχολής ή Εισαγωγικής Κατεύθυνσης) χωρίς νέα Εξέταση, με βάση τη βαθμολογία της τελευταίας εξέτασης τους στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, ειδικά μαθήματα κ πρακτικές δοκιμασίες για την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, είτε μέσω της χρήσης άσκησης του δικαιώματος πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση χωρίς εξετάσεις, με βάση το βαθμό απολυτηρίου τους, ως πάσχοντες από σοβαρές παθήσεις σε ποσοστό 5% επί του συνόλου των θέσεων εκάστου έτους, όπως ορίστηκε για κάθε Τμήμα/Σχολή.

Οι πληροφορίες σχετικά με το πεδίο εφαρμογής του νομοθετικού πλαισίου για τις Μετεγγραφές 2015 και τους υποψηφίους που έχουν δικαίωμα μετεγγραφής, περιγράφονται στο άρθρο 1 της 143456/Ζ1 (ΦΕΚ 2001/Β’/16-09-2015) Υ.Α. όπως τροποποιήθηκε και ισχύει από την αριθμ. 171088/Ζ1 (ΦΕΚ 2320/Β-27-10-2015) Υ.Α.

Τι πρέπει να κανουν

Οι δικαιούχοι, προκειμένου να εισαχθούν στην Ηλεκτρονική Εφαρμογή για ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης μετεγγραφής, πρέπει να χρησιμοποιήσουν τον κωδικό χρήστη (username) και το συνθηματικό (passwd) των Ιδρυματικών τους λογαριασμών, μέσω των οποίων ταυτοποιούνται στην Υποδομή Ταυτοποίησης και Εξουσιοδότησης του ΕΔΕΤ.

Για την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης, ο αιτών - υποψήφιος είναι απαραίτητο να γνωρίζει τον 8ψήφιο κωδικό υποψηφίου Πανελλαδικών Εξετάσεων, με τον οποίο συμμετείχε στις Πανελλαδικές Εξετάσεις τη χρονιά εισαγωγής στο Τμήμα φοίτησής του. Σε περίπτωση που δεν έχει στην κατοχή του τον 8-ψηφιο κωδικό, οφείλει να τον αναζητήσει από τη Γραμματεία του Τμήματος φοίτησης, ή σε περίπτωση που δεν έχει πρόσβαση σε αυτήν από το Σχολείο αποφοίτησής του. Επισημαίνεται ότι η υποβληθείσα ηλεκτρονική αίτηση μετεγγραφής επέχει και θέση υπεύθυνης δήλωσης κατά την έννοια και με τις συνέπειες του ν. 1599/1986 (Α΄ 75).

Προσοχή στην ασφαλή αποσύνδεσή σας από την υπηρεσία.

Χρησιμοποιείτε πάντα τη λειτουργία "Αποσύνδεση" από την εφαρμογή, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών σας, αποτρέποντας τρίτους να αποκτήσουν πρόσβαση στις υπηρεσίες σας μετά την απομάκρυνσή σας από τον υπολογιστή.

Αν δεν χρησιμοποιείτε τον προσωπικό σας υπολογιστή (πχ βρίσκεστε σε Internet Cafe ή χρησιμοποιείτε ένα διαμοιραζόμενο υπολογιστή γραφείου ή εργαστηρίου), για να μην καταγράφεται η δικτυακή σας δραστηριότητα, χρησιμοποιήστε την λειτουργία "Περιήγησης InPrivate".

Σε περίπτωση που ο φυλλομετρητής σας δεν υποστηρίζει περιήγηση InPrivate, χρησιμοποιείστε την επιλογή εκκαθάρισης προσωπικών δεδομένων (Clear Private Data) ή εναλλακτικά κλείστε όλα τα παράθυρα του φυλλομετρητή σας.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα