Πανελλαδικές 2015: Τρεις δυνατότητες για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Ρυθμίσεις για τους απόφοιτους περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου που κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Με τις εν λόγω ρυθμίσεις μπαίνει τέλος στην αγωνία πολλών αποφοίτων που είχαν ξεκινήσει την προετοιμασία τους.

Δυνατότητα εξέτασης με το παλιό σύστημα

Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται ότι θεσπίζεται μεταβατική διάταξη για όσους αποφοίτους λυκείου σχολικού έτους 2014-15 και των προηγούμενων σχολικών ετών επιθυμούν να διαγωνιστούν για την εισαγωγή τους στην ανώτατη εκπαίδευση. Η πολιτεία οφείλει να δώσει μια ευκαιρία στους αποφοίτους λυκείου που προετοιμάστηκαν να διαγωνισθούν για την εισαγωγή τους στην ανώτατη εκπαίδευση με το καταργούμενο εξεταστικό σύστημα να επαναδιαγωνισθούν με το σύστημα για το οποίο προετοιμάστηκαν.

Η νομοθετική ρύθμιση που προτείνεται επιφυλάσσει για αυτούς ειδικό ποσοστό των θέσεων των Τμημάτων της Ανώτατης Εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2015-16 πρακτική που είχε εφαρμοσθεί και σε προηγούμενες μεταρρυθμίσεις εξεταστικών συστημάτων εισαγωγής.

Το ποσοστό αυτό ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας αφού οριστικοποιηθεί ο αριθμός των αποφοίτων των προηγούμενων ετών που θα διαγωνισθούν με το σύστημα που ίσχυσε το σχολικό έτος 2014-15, ώστε να τους αποδοθεί ποσοστό θέσεων κατά προσέγγιση ανάλογο με το ποσοστό τους σε σχέση με το σύνολο των υποψηφίων του σχολικού έτους 2015-16.

Δυνατότητα συμμετοχής με το νέο σύστημα

Επίσης τους δίνεται η δυνατότητα, αν βεβαίως το επιθυμούν, να συνδιαγωνισθούν με τους αποφοίτους του 2015-16. Σε αυτήν την περίπτωση δεν επιφυλάσσεται για αυτούς κάποιο ξεχωριστό ποσοστό θέσεων στα τμήματα της Τριτοβάθμιας.

10% για τους αποφοίτους δυο προηγούμενων σχολικών ετών

Επίσης παρατείνεται και για το ακαδημαϊκό έτος 2016-17 ρύθμιση που ίσχυε μέχρι σήμερα όσον αφορά τη διεκδίκηση θέσης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με νέα υποβολή μηχανογραφικού των αποφοίτων των δυο προηγούμενων σχολικών ετών.

Θέματα που αφορούν τους απόφοιτους περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου των προαπαιτούμενων, που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή. Συγκεκριμένα δίνεται η δυνατότητα στους αποφοίτους να επιλέξουν να διαγωνιστούν με το νέο σύστημα εξετάσεων ή με το καταργηθέν σύστημα, διεκδικώντας ένα ποσοστό θέσεων.

Πρόβλεψη υπάρχει και για το 10% των θέσεων καθώς υπάρχει ρύθμιση που αναφέρει ότι «Ειδικά το ακαδημαϊκό έτος 2016-16 δίνεται κατ’ εξαίρεση το δικαίωμα συμμετοχής στο 10% των θέσεων εισακτέων σε όσους είχαν συμμετάσχει στις πανελλαδικές εξετάσεις των ημερήσιων Λυκείων το έτος 2014. Οι θέσεις που αντιστοιχούν στο 10% του αριθμού εισακτέων κατανέμονται στους υποψηφίους του έτους 2014 σε ποσοστό 40% και στους υποψηφίους του έτους 2015 σε ποσοστό 60%.

Συμμετοχή με το παλιό σύστημα

Απόφοιτοι ΓΕΛ, ΕΠΑΛ ή άλλου τύπου Λυκείου, οι οποίοι είχαν δικαίωμα συμμετοχής στις πανελλαδικού τύπου εξετάσεις για την εισαγωγή στις Σχολές, στα Τμήματα και στις Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων των Πανεπιστημίων, των Ανωτέρων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Τουρισμού, των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και Ανωτέρων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών, των Σχολών Αστυνομικής Ακαδημίας και της Σχολής Ανθυποπυραγών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας (μόνο προσωπικό Πυροσβεστικού Σώματος) καθώς και της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού με το σύστημα που ίσχυσε το σχ. έτος 2014-2015, μπορούν, αν το επιθυμούν, να διαγωνισθούν με το ίδιο σύστημα εισαγωγής κατά το  σχολικό έτος 2015-2016, προκειμένου να διεκδικήσουν ποσοστό των θέσεων των παραπάνω σχολών, τμημάτων και Ακαδημιών.

Τι αναφέρεται για το ποσοστό των αποφοίτων με το παλιό σύστημα

Το ποσοστό αυτό ορίζεται με απόφαση του υπουργείου Παιδείας αφού οριστικοποιηθεί ο αριθμός των αποφοίτων των προηγούμενων ετών που θα διαγωνισθούν με το σύστημα που ίσχυσε το 2014-15 ώστε να τους αποδοθεί ποσοστό θέσεων κατά προσέγγιση ανάλογο με το ποσοστό τους σε σχέση με το σύνολο των υποψηφίων του σχολικού έτους 2015-16. Τμημάτων της Ανώτατης Εκπαίδευσης, το οποίο θα ορισθεί με απόφαση του υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού και Θρησκευμάτων.

Συμμετοχή με το νέο σύστημα

Εναλλακτικά, οι ανωτέρω υποψήφιοι έχουν το δικαίωμα  να επιλέξουν να συμμετέχουν στις εξετάσεις για την εισαγωγή στις σχολές, τμήματα και ακαδημίες σύμφωνα με το σύστημα εισαγωγής που θεσπίσθηκε με το ν.4327/2015 (Α΄50).

Το δικαίωμα το διατηρούν και για τα σχολικά έτη που έπονται του σχ. έτους 2015-16.

Στην περίπτωση αυτή:

α) Οι υποψήφιοι δεν έχουν δικαίωμα εισαγωγής με κάποιο ειδικό ποσοστό θέσεων.

β) Οφείλουν να καταθέσουν εντός της προθεσμίας που ανακοινώνεται  για τους μαθητές που φοιτούν στη Γ Λυκείου το συγκεκριμένο σχολικό έτος ενυπόγραφη αίτηση-δήλωση συμμετοχής στις πανελλαδικές εξετάσεις στη σχολική μονάδα από την οποία αποφοίτησαν ή στην κοντινότερη στην κατοικία τους σχολική μονάδα από την οποία αποφοίτησαν ή στην κοντινότερη στην κατοικία τους σχολική μονάδα, με την οποία δηλώνουν την Ομάδα Προσανατολισμού που επιθυμούν να καταταχθούν καθώς και  σε ποια μαθήματα θα διαγωνισθούν πανελλαδικά.

 

Καλόγηρος Βασίλειος

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα