Κινδυνεύει με λουκέτο το Ανοικτό Πανεπιστήμιο

Ορατός είναι ο κίνδυνος να κλείσει το Ανοικτό Πανεπιστήμιο, καθώς τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, μέσω των οποίων αμείβονται οι περισσότεροι εργαζόμενοι, επαρκούν μόλις για ακόμη έναν μήνα.

Στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο, όπου φοιτούν περίπου 30.000 άτομα, 200 από τους εργαζόμενους πληρώνονται μέσω του ΕΣΠΑ και ανήκουν κυρίως στο διοικητικό προσωπικό.

Οι πόροι του Ιδρύματος δεν είναι αρκετοί ώστε να καλύψουν τη μισθοδοσία τους και εάν δεν βρεθεί  λύση με τα κονδύλια του ΕΣΠΑ το Ανοικτό Πανεπιστήμιο θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα στη συνέχιση της λειτουργίας του.

Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, όπως και τα υπόλοιπα ΑΕΙ, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λόγω της οικονομικής κρίσης, ενώ η διοίκησή του κάνει μια προσπάθεια να στηρίξει τους φοιτητές του. Στο πλαίσιο αυτό από φέτος αποφασίστηκε μια έστω και μικρή μείωση στα δίδακτρα, καθώς τόσο οι προπτυχιακοί όσο και οι μεταπτυχιακοί φοιτητές το ζητούσαν επιτακτικά.

Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε να μειωθούν τα δίδακτρα στα 500 ευρώ (ανά θεματική ενότητα) για τις προπτυχιακές σπουδές και στα 650 ευρώ για τις μεταπτυχιακές.

Επίσης το ΕΑΠ χορηγεί κάθε ακαδημαϊκό έτος υποτροφίες αριστείας για τις προπτυχιακές και τις μεταπτυχιακές ενότητες των προγραμμάτων σπουδών, καθώς και υποτροφίες που αφορούν την ολική ή μερική απαλλαγή των φοιτητών από τη συμμετοχή τους στις δαπάνες σπουδών για το ακαδημαϊκό έτος που αιτούνται τη χορήγηση υποτροφίας και απονέμονται με βάση το συνδυασμό οικονομικών, κοινωνικών και ακαδημαϊκών κριτηρίων.

Η Αίτηση Χορήγησης Υποτροφίας υποβάλλεται, σε προκαθορισμένους χρόνους που ανακοινώνονται κάθε χρόνο, στην ιστοσελίδα του ΕΑΠ.

Σήμερα στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο οι ενεργοί προπτυχιακοί φοιτητές είναι 16.369 και οι ενεργοί μεταπτυχιακοί φοιτητές 15.458. Συνολικά μέχρι τώρα έχουν αποφοιτήσει από το ΕΑΠ 27.770 άτομα. Στο διοικητικό προσωπικό υπηρετούν: α) Μόνιμοι (ΑΣΕΠ): 8 υπάλληλοι, β) Αορίστου χρόνου: 39 και με σύμβαση έργου: 198 άτομα.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα