Εν μέσω διαφωνιών και καταλήψεων η συζήτηση για την Παιδεία

Εν μέσω διαφωνιών και καταλήψεων συνήλθε σήμερα Τετάρτη η ολομέλεια του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας με  βασικό αντικείμενο τις αλλαγές στο Δημοτικό Σχολείο, αλλά και την αντιμετώπιση των καταλήψεων σε εκατοντάδες σχολεία της χώρας.

Όπως είπε στην ομιλία του ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Ανδρέας Λοβέρδος μιλώντας αρχικά για την τριτοβάθμια εκπαίδευση,  από την 1η Ιανουαρίου 2015 η συγκρότηση μεταπτυχιακών προγραμμάτων ανήκει ως αρμοδιότητα στα ΑΕΙ «Η πολιτεία αξιολογεί και χρηματοδοτεί» είπε ο υπουργός. «Όλα τα υπόλοιπα πρέπει να περάσουν στα ίδια τα ιδρύματα» τόνισε ο υπουργός που επισήμανε ότι «υποστηρίξαμε το αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ κι από έναν άλλο εξωγενή παράγοντα: τους τρίτους, που θεωρούν τα ιδρύματα ως προσωπικό "ιδιωτικοπολιτικό" τους χώρο. Στηρίξαμε τον Πρύτανη του ΕΚΠΑ, με όλες μας τις δυνάμεις ως Κυβέρνηση. Και στη φράση αυτή σας ζητώ να δώσετε σημασία».

Για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ο υπουργός Παιδείας ξεκαθάρισε ότι «η διαρθρωτική αλλαγή του "νέου Λυκείου", από την Τράπεζα Θεμάτων έως τα νέα βιβλία θα εφαρμοστούν ώστε να φανεί στο πεδίο της πράξης η ορθότητα, η χρησιμότητα, η δυναμική, αλλά και τα προβλήματά τους».

Όπως είπε όμως θα υπάρξουν παρεμβάσεις ώστε να μειωθεί η εξεταστέα ύλη με στόχο «την παιδεία και όχι τη συσσώρευση τεράστιας ύλης, η οποία εξωθεί τα παιδιά στην παπαγαλία και στα φροντιστήρια χωρίς πραγματικό αντίκρισμα».

Για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, στο ίδιο κλίμα  ο κ.Λοβέρδος υπερθεμάτισε υπέρ της ελάφρυνσης της ύλης: «Όχι πολλή δουλειά στο σπίτι, που εξοντώνει παιδιά και γονείς. Γιατί θέλουμε τα παιδιά να πάψουν να μισούν το σχολείο. Θέλουμε να το αγαπήσουν ως χώρο δικό τους».

Το πρωί ο υπουργός στην τηλεόραση του ANT1, είχε υπογραμμίσει ότι  το υπουργείο δεν ζήτησε την παρέμβαση της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου και σημείωσε ότι υπάρχει κάμψη στο φαινόμενο των καταλήψεων αν και υπερασπίστηκε τις κινητοποιήσεις ως μορφή έκφρασης της ελευθερίας, τόνισε ωστόσο ότι δεν πρέπει να χάνονται μαθήματα.

«Αν συνεχιστούν οι καταλήψεις θα γίνουν αναπληρώσεις τα Σάββατα, κατά τη διάρκεια των χριστουγεννιάτικων διακοπών και αντί της πενθήμερης εκδρομής» δήλωσε ο υπουργός Παιδείας.

Αναφερόμενος στο θέμα των κενών στα σχολεία σημείωσε ότι «γίνονται προσπάθειες να καλυφθούν έστω και χωρίς χρήματα». Υποστήριξε ότι «οι μαθητές έχουν δίκιο, αλλά υπάρχει και το δίκιο μιας πολιτείας που δεν έχει χρήματα».

Μιλώντας για το ζήτημα της τράπεζας θεμάτων τόνισε ότι δε θα γίνουν αλλαγές και υπερασπίστηκε το σύστημα λέγοντας ότι «η τράπεζα θεμάτων προσπαθεί να αναπτύξει το κριτικό πνεύμα. Είναι θέματα που προσαρμόζονται στη διδακτέα ύλη».

Στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας, που συγκαλεί το υπουργείο, έλαβε η Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ, «καταγγέλλοντας την εκπαιδευτική και οικονομική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση, με βάση τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΔΝΤ και του ΟΟΣΑ».

Παράλληλα, κάλεσε τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις που έχουν προγραμματιστεί για το επόμενο διάστημα «στέλνοντας το μήνυμα της ανατροπής της οικονομικής, κοινωνικής και εκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης».

Στο πλαίσιο αυτό, καλεί σε συμμετοχή στη γενική απεργία στις 27 Νοεμβρίου και στα απεργιακά συλλαλητήρια.

Το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας (ΕΣΥΠ) αποτελεί γνωμοδοτικό όργανο προς τον Υπουργό  Παιδείας  Δια βίου μάθησης και Θρησκευμάτων για ζητήματα εκπαιδευτικού σχεδιασμού και για μείζονος σημασίας ζητήματα εκπαιδευτικής πολιτικής.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα