Μετεγγραφές: Θα βουλιάξουν από φοιτητές τα κεντρικά ΑΕΙ και ΤΕΙ

Θα βουλιάξουν από φοιτητές τα κεντρικά τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ, καθώς σε λίγες ημέρες σχεδόν 40.000 πρωτοετείς αναμένεται να υποβάλουν αιτήσεις προκειμένου να μετεγγραφούν σε τμήματα κοντά στις κατοικίες τους.

Σύμφωνα με το Έθνος, από αυτούς εκτιμάται ότι θα πετύχουν την μετεγγραφή περίπου οι 20.000, δηλαδή σχεδόν το 30% θα μετακινηθεί σε άλλο ίδρυμα και διαφορετική πόλη.

Μάλιστα, ενδεικτικό είναι ότι 15 τμήματα κεντρικών ΑΕΙ θα δεχθούν πρόσθετο αριθμό φοιτητών λόγω μετεγγραφών από συνολικά 80 τμήματα που είναι διάσπαρτα σε όλη τη χώρα.

Πρόκειται για παιδαγωγικά τμήματα, Φιλολογίας, Πληροφορικής, Ιατρικής, Αρχιτεκτόνων και Πολιτικών Μηχανικών, Οικονομικών Επιστημών, Φυσικής, Χημείας, Μαθηματικών κ.α.

Αποτέλεσμα της ρύθμισης Αρβανιτόπουλου για τις μετεγγραφές που εφαρμόζεται από τη σημερινή ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, είναι ότι ορισμένα περιφερειακά τμήματα οδηγούνται στην "ερημοποίηση" και άλλα στον "υπερκορεσμό", με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται δραματικά το επίπεδο της εκπαίδευσης.

Ενδεικτικά, ήδη στην Ιατρική Λάρισας, οι μισοί περίπου φοιτητές από τους 25 που έκαναν την εγγραφή τους τα πρώτα 24ωρα, συμπλήρωσαν τη σχετική "δήλωση προτίμησης", δηλώνοντας επιθυμία να μετεγγραφούν.

Εγκρίθηκαν οι πιστώσεις για το στεγαστικό επίδομα

Πιστώσεις ύψους 5,5 εκατ. ευρώ για τη χορήγηση στεγαστικού φοιτητικού επιδόματος σε οικογένειες που τα παιδιά τους σπουδάζουν μακριά από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους, ενέκρινε το υπουργείο Οικονομικών.

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, "η Κυβέρνηση αποδεικνύει έμπρακτα, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που έχει δημιουργήσει, την κοινωνική ευαισθησία της" καθώς "η λελογισμένη και χρηστή διαχείριση του αποθεματικού του Προϋπολογισμού δίνει βαθμούς ελευθερίας στη χρήση οικονομικών πόρων για τη στήριξη κοινωνικών πολιτικών".

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα