Τσουνάμι μεταγραφών και μειωμένα κονδύλια γονατίζουν τα Πανεπιστήμια

Κλίμα ασφυξίας διαμορφώνεται σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, καθώς πλησιάζει το… τσουνάμι μετεγγραφών χιλιάδων φοιτητών, οι οποίοι μέχρι πρότινος άνηκαν στις ειδικές κατηγορίες που καταργήθηκαν. Μετά τις άκαρπες επαφές την Τρίτη με το Υπουργείο Παιδείας, οι Πανεπιστημιακοί εξέφρασαν τους φόβους τους για την ερήμωση των περιφερειακών ιδρυμάτων και την υπερφόρτωση των κεντρικών, κρούωντας παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με τους προϋπολογισμούς.

Ήδη, αρκετοί έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες, εκμεταλλευόμενοι τα «παραθυράκια» της νομοθεσίας, προκειμένου να λάβουν μετεγγραφή σε πανεπιστημιακά και τεχνολογικά ιδρύματα κοντά στο σπίτι τους. Οι Πανεπιστημιακοί κατηγορούν το Υπουργείο Παιδείας για προχειρότητα και απουσία σχεδίου, επισημαίνοντας πως κάνει ό, τι μπορεί προκειμένου να είναι «εντάξει» στις δεσμεύσεις του απέναντι στους δανειστές και το ΥΠΟΙΚ, αδιαφορώντας όμως για τη συγκρότηση ενός ενιαίου πλάνου δράσης για την παροχή ποιοτικής και προσιτής εκπαίδευσης.

Ο απόηχος από την περίπτωση του τυφλού φοιτητή, που ήθελε να παρακολουθήσει τα εργαστήρια στο Φυσικό του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου και δεν είχε τη δυνατότητα λόγω του εσωτερικού κανονισμού να το κάνει, δεν έχει κοπάσει ακόμα. Έντονες επίσης είναι οι αντιδράσεις και από την πρόσφατη δήλωση του Υπουργού Παιδείας, Ανδρέα Λοβέρδου, να προτείνει τις… σπουδές κατ’ οίκον σε όσους μετεγγραφούν.

Μακραίνει η... Ιθάκη


«Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη, να εύχεσαι να' ναι μακρύς ο δρόμος» αναφέρει ο Καβάφης σ’ ένα από τα έργα του, μόνο που στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση τα προβλήματα δεν φαίνεται να... χαλυβδώνουν τη θέληση των Πανεπιστημιακών, οι οποίοι αισθάνονται σα να βρίσκονται ανάμεσα στη... Σκύλλα και τη Χάρυβδη: μειωμένα κονδύλια και μετακινήσεις φοιτητών σε κεντρικά ιδρύματα.

«Βγάλτε το φίδι εσείς των Πανεπιστημιακών ΠΟΣΔΕΠ, Στάθης Ευσταθόπουλος, ξεκαθάρισε πως «η πολιτική του υπουργείου οδηγεί τα δημόσια Πανεπιστήμια στην κατάρρευση και την απαξίωση», ενώ υπάρχουν ΑΕΙ τα οποία δηλώνουν ότι με τα κονδύλια αυτά αδυνατούν να προχωρήσουν στην κατάρτιση προϋπολογισμού.

Την ίδια στιγμή, η Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος κατηγορεί τον κ. Λοβέρδο ότι στο θέμα των μετεγγραφών «πολιτεύεται ως μαθητευόμενος μάγος».

Ψαλίδι και... χαρτί

Όσον αφορά στο ζήτημα της μείωσης της χρηματοδότησης στα Πανεπιστήμια η κατάσταση είναι αρκετά σοβαρή. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στην «Καθημερινή» ο προεδρεύων της Συνόδου Πρυτάνεων, πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Πάρις Τσάρτας, από το 2010 έως και το 2014 κυμαίνεται στο 60% με 80%. «Με την κατάσταση αυτή πολλά ΑΕΙ δεν θα μπορέσουν να καταρτίσουν προϋπολογισμό», δήλωσε.

Από τη μεριά του, ο Ανδρέας Λοβέρδος παρέπεμψε τις αποφάσεις περί της χρηματοδότησης στην ευρύτερη κυβερνητική πολιτική και μάλιστα «φωτογράφισε» τα αποθεματικά των ΑΕΙ, τους ΕΛΚΕ και την αναζήτηση πόρων μέσω διδάκτρων στα μεταπτυχιακά. Ενδεικτικά το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι «θα εκδοθεί εγκύκλιος ενημέρωσης των ιδρυμάτων για τον τρόπο χρησιμοποίησης κονδυλίων από τα αποθεματικά τους για την πρόσληψη έκτακτου προσωπικού, όπως ο νόμος επιτρέπει».

Την Πέμπτη έχει προγραμματιστεί σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο και τους συναρμόδιους υπουργούς για να αποφασιστεί η εξαίρεση των ειδικών λογαριασμών (ΕΛΚΕ) από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών, προκειμένου να έχουν την ευελιξία τα ιδρύματα να αυτοχρηματοδοτούνται μέσω της έρευνας.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα