Έλληνας στους νεκρούς του Μονάχου. To χρονικό του τρόμου

Ενας Ελληνας συγκαταλέγεται ανάμεσα στους 9 νεκρούς που άφησε πίσω του ο 18χρονος μακελάρης τους Μονάχου, πριν βάλει τέρμα στη ζωή του.


Το υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε για τον Έλληνα νεκρό: "Ο απολογισμός της χθεσινής τραγικής επίθεσης στο εμπορικό κέντρο Olympia του Μονάχου περιλαμβάνει, δυστυχώς, και έναν Έλληνα πολίτη μεταξύ των αθώων θυμάτων.

Τις δύσκολες αυτές στιγμές, εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.

Η Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στο Μόναχο προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες σε συνεννόηση με τις αρμόδιες γερμανικές Αρχές".

Σύμφωνα με τον βουλευτή του Ποταμιού, Ιλχάν Αχμέτ, ο άνθρωπος που συγκαταλέγεται στους νεκρούς του μακελειού του Μονάχου, είναι Έλληνας μουσουλμάνος της Δυτικής Θράκης και συγκεκριμένα από τον Αρατο Ροδόπης.

Το διάγγελμα Μέρκελ

Την είδηση γνωστοποίησε στην ελληνίδα Γενική Πρόξενο Μοχάχου η Γερμανική Αστυνομία, όπως ανέφερε στο twitter και ο ανταποκριτής της ΕΡΤ, Γιώργος Παππάς

Τι ανακοίνωσε η αστυνομία

O δράστης είναι 18 ετών και μαθητής ανακοίνωσε η αστυνομία του Μονάχου σε συνέντευξη Τύπου. Πρόκειται για μεμονωμένο δράστη, δεν έχει καμία σχέση με το θέμα των προσφύγων δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην πηγαίνει κανείς πλέον στο Μόναχο για λόγους ασφαλείας. Ο δράστης είναι 18 ετών, μαθητής δεν έχει σχέση με το Ισλαμικό Κράτος. Η αστυνομία ανακοίνωσε και επίσημα ότι ο απολογισμός είναι 10 νεκροί και 27 τραυματίες. Οι 10 είναι βαριά τραυματισμένοι, ανάμεσά τους ένα παιδί 13 ετών. Οι τέσσερις είναι τραυματίες από πυροβόλο όπλο.

Οσον αφορά τους νεκρούς, πρόκειται για τρεις γυναίκες, ενώ τα θύματα είναι κυρίως παιδιά: ένα 15 ετων, τρεις 14χρονοι, ένας 17 ετών, ένας 18 , ένας 19, ένας 20 και μια 45χρονη. Οι επτά είναι άνδρες και τρεις γυναίκες.

Ολα τα θύματα είναι κάτοικοι Μονάχου αλλά η αστυνομία δεν έχει αποκαλύψει ακόμα την εθνικότητα των θυμάτων.

2.800 αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί στο Μόναχο. Τα κίνητρα του δράστη αναζητούνται. Ο δράστης έφερε όπλο εννέα χιλιοστών. Το όπλο είχε μέσα σφαίρες ενώ στο σακίδιό του είχε πάνω από 300 σφαίρες.

Από την έρευνα που έγινε στο σπίτι του βρέθηκαν στοιχεία που αναφέρονται στο αμόκ καθώς και ένα βιβλίο με θέμα το γιατί σκοτώνουν οι μαθητές.

Πρόκειται για έναν δράστη ο οποίος αυτοκτόνησε θα θέλαμε να ξέραμε από που προέρχεται το όπλο που είχε στην κατοχή του.

Ο δράστης έφερε μόνο ένα τραύμα από σφαίρα στο κεφάλι, προφανώς αυτοκτόνησε, και ήταν αριστερόχειρας.

Ο δράστης δεν ήταν γνωστός στις αστυνομικές αρχές. Η αστυνομία δέχτηκε 4.000 τηλεφωνικές κλήσεις μέσα σε έξι ώρες.

Η αστυνομία επιβεβαίωσε ότι ο δράστης είχε φτιάξει ψεύτικο προφίλ στο facebook προσκαλώντας κόσμο να πάει στα ΜακΝτόναλντς.

Από το αιματοκύλισμα υπάρχουν δέκα νεκροί, συμπεριλαμβανομένου του μακελάρη, ο οποίος εικάζεται ότι αυτοκτόνησε, αφού προηγουμένως είχε δεχθεί και πυρά των δυνάμεων ασφαλείας.

Το ARD μετέδωσε ότι τα 8 θύματα του «χτυπήματος» είναι ηλικίας 14-21 ετών και μια γυναίκα 45 ετών.

Ο δράστης ήταν ένας 18χρονος Ιρανογερμανός, ο οποίος ζούσε «για μεγάλο διάστημα» στην Βαυαρία και έδρασε μεμονωμένα σύμφωνα με τον επικεφαλής της Αστυνομίας του Μονάχου Χουμπέρτους Άντρε, ο οποίος ωστόσο απέφυγε να διευκρινίσει εάν επρόκειτο για περίπτωση «αμόκ ή τρομοκρατικής ενέργειας».

Η Τεχεράνη καταδικάζει την επίθεση στο Μόναχο

Μεταξύ των 21 τραυματιών υπάρχουν τρία άτομα σε σοβαρότερη κατάσταση, δήλωσε ο επικεφαλής της Αστυνομίας, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερα στοιχεία, σεβόμενος, όπως είπε, τις οικογένειές τους.

Αναφερόμενος στην ταυτότητα του δράστη, ο κ. Άντρε περιορίστηκε να δηλώσει ότι ήταν κάτοχος και γερμανικής και ιρανικής υπηκοότητας, ενώ σε ό,τι αφορά τα κίνητρά του, τόνισε την ανάγκη να ολοκληρωθεί πρώτα η σχετική έρευνα στο οικογενειακό και φιλικό του περιβάλλον.

Συλλυπητήρια Πούτιν σε Μέρκελ

Διευκρίνισε, πάντως, ότι μέχρι τώρα δεν υπάρχουν στοιχεία που να τον συνδέουν με το λεγόμενο «Ισλαμικό Κράτος», αλλά θα διερευνηθούν όλες οι υποθέσεις.

Σε ό,τι αφορά τις πληροφορίες περί περισσότερων δραστών, ο Χουμπέρτους Άντρε σημείωσε ότι αρχικά είχε θεωρηθεί ότι δύο άτομα τα οποία επέβαιναν σε αυτοκίνητο το οποίο εθεάθη να εγκαταλείπει με μεγάλη ταχύτητα το εμπορικό κέντρο σχετίζονταν με την επίθεση, κατόπιν ωστόσο διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για εσφαλμένη εντύπωση.

Ολάντ: Αποτρόπαια τρομοκρατική ενέργεια η επίθεση στη Γερμανία

«Λάθος συναγερμός» σήμανε δε, όπως ανακοίνωσε η Αστυνομία, σε πολλά σημεία της πόλης κατά τη διάρκεια της νυχτερινής επιχείρησης, τα οποία οφείλονταν κατά πάσα πιθανότητα στον πανικό κάποιων πολιτών.

Ερωτηθείς σχετικά με την γνησιότητα ερασιτεχνικού βίντεο που κυκλοφόρησε νωρίτερα στο διαδίκτυο, ο κ. Άντρε επιβεβαίωσε ότι απεικόνιζε τον δράστη, ο οποίος ήταν οπλισμένος, λίγο πριν από τις 09.30 το βράδυ της Παρασκευής, οπότε και εντοπίστηκε η σωρός του, σε δρόμο δίπλα στο εμπορικό κέντρο.

Το σακίδιο, το οποίο και έφερε δεν περιείχε εκρηκτικά, ο δράστης, ωστόσο, είχε μαζί του αρκετές σφαίρες.

Στην αστυνομική επιχείρηση η οποία ξεκίνησε με την πρώτη ειδοποίηση της Αστυνομίας στις 06.50 το απόγευμα συμμετείχαν, σύμφωνα με τον κ. Άντρε 2.300 άτομα, τόσο από τις δυνάμεις της Βαυαρίας όσο και από ειδικές μονάδες της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας και άλλων κρατιδίων.

Κατά την διάρκεια των ερευνών, «προτάξαμε την ασφάλεια από την ταχύτητα και θέλαμε να διασφαλίσουμε ότι δεν υπήρχαν άλλοι οπλισμένοι δράστες ελεύθεροι», δήλωσε ο κ. Άντρε και τόνισε ότι, αν και δεν μπορεί να υπάρξει 100% ασφάλεια, δεν υπάρχουν στοιχεία τα οποία να υποδεικνύουν ότι οι πολίτες του Μονάχου έχουν λόγο να αισθάνονται ανασφάλεια.

Σημείωσε μάλιστα ότι οι διάφορες εκδηλώσεις που ήταν προγραμματισμένες κανονικά και είχαν αρχικά ακυρωθεί μπορούν να γίνουν, εκτός εάν οι διοργανωτές προτιμούν να τις αναβάλουν, σε ένδειξη σεβασμού προς τα θύματα.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα