Αντίποινα Ρωσίας κατά Τουρκίας: Τα μέτρα που διέταξε ο Πούτιν

Σκληρές οικονομικές κυρώσεις κατά της Τουρκίας ανακοίνωσε απόψε το Κρεμλίνο ως αντίποινα για την κατάρριψη του ρωσικού Σουκχόι, την περασμένη Τρίτη από τουρκικά μαχητικά, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο ένας από τους δύο Ρώσους πιλότους. Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν είχε ανακοινώσει από τις πρώτες ώρες που ξέσπασε το διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ των δύο χωρών ότι η Τουρκία πρέπει να περιμένει αντίποινα για την πράξη της. Το Σάββαρο, ο Πούτιν υπέγραψε το διάταγμα με το οποίο τίθεται σε ισχύ ένα σύνολο οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας.

Το διάταγμα δόθηκε ήδη στη δημοσιότητα. Αυτά τα μέτρα που προετοίμασε η ρωσική κυβέρνηση «στοχεύουν να εγγυηθούν την εθνική ασφάλεια και την ασφάλεια των Ρώσων πολιτών» αναφέρεται στο διάταγμα. Μεταξύ αυτών, βρίσκονται η απαγόρευση πτήσεων τσάρτερ μεταξύ της Ρωσίας με την Τουρκία, η απαγόρευση στις ρωσικές εταιρείες να προσλαμβάνουν Τούρκους εργαζόμενους από την 1η Ιανουαρίου του 2016 και επιπλέον η επαναφορά του καθεστώτος θεώρησης εισόδου (βίζα) μεταξύ των δύο χωρών.

Από το μέτρο της βίζας θα εξαιρεθούν όσοι Τούρκοι έχουν άδεια παραμονής στη χώρα και οι διπλωμάτες. Επιπλέον απαγορεύτηκε από τα ρωσικά τουριστικά πρακτορεία να πωλούν τουριστικά πακέτα με προορισμό την Τουρκία, μέτρο που θα ισχύσει από την αρχή του 2016.

Στη λίστα των κυρώσεων προβλέπονται επίσης περιορισμοί και απαγορεύσεις σε εισαγωγή συγκεκριμένων προϊόντων από την Τουρκία.

Η πλήρης λίστα αυτών αναμένεται να δημοσιευτεί εντός των επόμενων ημερών. Τελος, σε ισχύ θα τεθούν και αυστηροί περιορισμοί σε τουρκικούς οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στην Ρωσία.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα