Δίκτυα υπολογιστών ζόμπι ( botnets) γίνονται πιόνια σε επιθέσεις

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο υπολογιστές ανυποψίαστων Αμερικανών χρηστών έχουν μολυνθεί από κακόβουλο λογισμικό και χρησιμοποιούνται ως πιόνια σε διαφόρων ειδών επιθέσεις και παράνομες δραστηριότητες, προειδοποίησε το FBI, έπειτα από την εξουδετέρωση μερικών χάκερ. Οι χάκερ σαρώνουν το Διαδίκτυο για να εντοπίσουν ευάλωτα συστήματα, τα οποία μολύνουν με κρυφό λογισμικό ώστε να τα ελέγχουν. Οι υπολογιστές ζόμπι χρησιμοποιούνται στη συνέχεια για αναμετάδοση διαφημιστικών μηνυμάτων (spam), για την υποκλοπή προσωπικών και τραπεζικών δεδομένων, ή για μαζικές επιθέσεις εναντίον μεγάλων δικτυακών τόπων.

Έχουν μάλιστα αναφερθεί περιστατικά στα οποία δίκτυα υπολογιστών ζόμπι, γνωστά και ως «botnets», παραβίασαν λογαριασμούς online χρηματιστηριακών συναλλαγών για να ανεβάσουν την τιμή μετοχών και στη συνέχεια να της πουλήσουν.

Στην τελευταία επιχείρηση κατά των botnets, η οποία είχε την κωδική ονομασία «Operation Bot Roast» («Επιχείρηση εξουδετέρωσης Bot), το FBI εξουδετέρωσε τρεις σημαντικούς χάκερ:

-Ο Τζέιμς Μπριούερ από το Τέξας θα δικαστεί για τη μόλυνση περισσότερων από 10.000 υπολογιστών σε παγκόσμιο επίπεδο, ανάμεσά τους οι υπολογιστές δύο νοσοκομείων του Τέξας, που παρουσίασαν σοβαρά προβλήματα με αποτέλεσμα να σημειωθούν καθυστερήσεις στην παροχή υπηρεσιών.

-Ο Ρόμπερ Αλαν Σόλογουεϊ από το Σιάτλ συνελήφθη ως ένας από τους μεγαλύτερους «spammers» (αποστολείς ανεπιθύμητων διαφημιστικών e-mail) του κόσμου, έχονας στείλει δεκάδες εκατομμύρια ενοχλητικά μηνύματα από το 2003.

-Ο Τζέισον Μάικλ Ντάουνι από το Κεντάκι κατηγορείται ότι τον περασμένο μήνα κατέκλυσε με spam ένα δίκτυο μολυσμένων υπολογιστών για μια περίοδο 11 εβδομάδων το 2004, προκαλώντας ζημίες 20.000 δολαρίων.

Εκπρόσωπος του FBI συνέστησε στους χρήστες να χρησιμοποιούν τείχος προστασίας (firewall) και να ελέγχουν τακτικά τους υπολογιστές τους με λογισμικό κατά των ιών και του spyware.

Η.Π.Α.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ Τεχνολογία

Διαβάστε ακόμα