Συλλήψεις στη Χίο απειλούν το έθιμο με τις ρουκέτες

Ενα από τα πιο φαντασμαγορικά θεάματα στη σύγχρονη Ελλάδα, που προσελκύει εκατοντάδες τουρίστες τις μέρες του Πάσχα, αλλά και ταυτόχρονα ένα έθιμο που κρατάει πάνω από έναν αιώνα, κινδυνεύει να σβήσει, εξαιτίας του υπέρμετρου ζήλου κάποιων αστυνομικών! Η σύλληψη τεσσάρων νεαρών που έφτιαχναν ρουκέτες για τον πασίγνωστο ρουκετοπόλεμο στο Βροντάδο της Χίου οδηγεί τα πληρώματα των «αντιμαχόμενων» ενοριών σε κοινή συναινέσει αποχή από τη μάχη του Μεγάλου Σαββάτου!

Ολα άρχισαν την περασμένη Πέμπτη, όταν δυνάμεις της τοπικής αστυνομίας έκαναν έφοδο στην περιοχή του όρμου Λω, στο Βροντάδο, ύστερα από καταγγελία αγνώστου -προφανώς άσχετου με το έθιμο- ότι σε μια αποθήκη κάποιοι συγκέντρωναν εκρηκτικά! Οι αστυνομικοί συνέλαβαν τέσσερις νεαρούς, μεταξύ των οποίων έναν ανήλικο, οι οποίοι οδηγήθηκαν στην Αστυνομική Διεύθυνση Χίου.

Η είδηση έπεσε τότε σαν βόμβα στις δύο κοινότητες που συμμετέχουν κάθε χρόνο στο ρουκετοπόλεμο. Πολλοί μάλιστα πίστεψαν ότι είναι… ψέμα, αφού έγινε ανήμερα την Πρωταπριλιά! Ωστόσο γρήγορα έγινε γνωστό ότι οι νεαροί θα παραπέμπονταν στο αυτόφωρο με την κατηγορία της παράνομης κατοχής εκρηκτικών υλών!

Το ίδιο βράδυ δεκάδες κάτοικοι του Βροντάδου και πολιτικά πρόσωπα του νησιού συγκεντρώθηκαν στην Αστυνομική Διεύθυνση Χίου, διαμαρτυρόμενοι για τις συλλήψεις. Αλλωστε την τελευταία δεκαετία το έθιμο του ρουκετοπόλεμου έχει τεθεί υπό την αιγίδα του δήμου Ομηρούπολης και μάλιστα διαφημίζεται από την τοπική αυτοδιοίκηση για να προσελκύσει τουρίστες…

Ομως οι αστυνομικοί ήταν ανένδοτοι… Παρέπεμψαν στον εισαγγελέα τους τέσσερις συλληφθέντες κι εκείνος τους έστειλε να δικαστούν από το αυτόφωρο. Η δίκη άρχισε την Πέμπτη, αλλά διακόπηκε για τη Μεγάλη Πέμπτη. Το δικαστήριο ζήτησε να εξετάσει πυροτεχνουργός του στρατού τα 28 χαρτούτσα χωρίς φιτίλι και ξύλο που κατασχέθηκαν από την αποθήκη, να βεβαιώσει το είδος του εκρηκτικού υλικού που χρησιμοποιήθηκε και να αποφανθεί αν πράγματι οι κατασκευές μπορούν να θεωρηθούν… βεγγαλικά. Ως τότε βέβαια η Ανάσταση θα έχει πλησιάσει τόσο, ώστε θα είναι αδύνατον να παρασκευαστούν οι χιλιάδες ρουκέτες που είναι απαραίτητες για το φαντασμαγορικό έθιμο!

Η απροσδόκητη εξέλιξη προκάλεσε την αντίδραση των πληρωμάτων που συμμετέχουν στο ρουκετοπόλεμο και από τις δύο ενορίες, του Αγίου Μάρκου και της Παναγιάς Ερειθιανής, με αποτέλεσμα να μελετούν ακόμη και την αποχή τους! Σε ανακοίνωση που υπογράφουν και οι δύο πλευρές, αναφέρουν:

«Εμείς τα συνεργεία κατασκευής ρουκετών του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας Ερειθιανής σ’ ένδειξη διαμαρτυρίας για τις συλλήψεις που έγιναν πρόσφατα από αστυνομικά όργανα, κατόπιν καταγγελίας που είχαν, στην περιοχή του όρμου Λω Βροντάδου, σκεπτόμαστε να απέχουμε από τη ρίψη των ρουκετών το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου. Αρνούμαστε να συνεχίσουμε την παράδοση 119 χρόνων του Ρουκετοπόλεμου, κάτω από το καθεστώς τρομοκρατίας και συλλήψεων που προσπαθούν να επιβάλουν κάποιοι».

Ο δήμαρχος Ομηρούπολης ζήτησε συνάντηση με τα πληρώματα των δύο ενοριών και τους προέτρεψε να μην αφήσουν το έθιμο να πεθάνει τονίζοντας τις συνέπειες που θα είχε η κατάργησή του στον τουρισμό του νησιού. Αξίζει να σημειωθεί πως από τότε που ο ρουκετοπόλεμος τέθηκε υπό την προστασία του δήμου δεν έχει σημειωθεί σοβαρό ατύχημα, τόσο κατά την επικίνδυνη περίοδο κατασκευής όσο και το βράδυ της Ανάστασης, όταν εκτοξεύονται περισσότερες από 35.000 ρουκέτες.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα