Κράτος παραλόγου! Έσβησαν την φωτιά πλήρωσαν και το εισιτήριο!

Είναι αξιοθαύμαστη πολλές φορές η μέθοδος με την οποία ο κρατικός μηχανισμός «αφοπλίζει» την κοινή λογική. Το καλοκαίρι, την περίοδο που το σμαραγδένιο νησί τυλίχτηκε στις φλόγες, μεταφέρθηκαν με καράβια στη Ρόδο περίπου 350 πυροσβέστες από διάφορες περιοχές της χώρας και κυρίως από Αττική, για να ριχτούν στη μάχη κατάσβεσης της φωτιάς.

Οι δασοκομάντο παρέμειναν εκεί για διάστημα περίπου μιας εβδομάδας, μέχρι δηλαδή να τεθεί υπό μερικό έλεγχο ο πύρινος εφιάλτης που αποτέφρωσε τεράστιες εκτάσεις δασικού πλούτου και στη συνέχεια, αποκαμωμένοι φορτώθηκαν και πάλι σε πλοία της γραμμής για να επιστρέψουν στις υπηρεσίες τους. Την ώρα της επιβίβασής τους, ένας αξιωματικός εντεταλμένος από το αρχηγείο έκανε διανομή των εισιτηρίων επιστροφής στους πυροσβέστες, χωρίς, όπως καταγγέλλεται, να εξηγήσει ότι θα έπρεπε να κρατήσουν το απόκομμα και να το παραδώσουν όταν αυτό θα τους ζητηθεί, για να μην παρακρατηθεί από το μισθό τους το αντίτιμο.

Στο τέλος του προηγούμενου μήνα, την ημέρα διάθεσης των εκκαθαριστικών ενταλμάτων πληρωμών, πολλοί από τους περίπου 350 που δεν είχαν κρατήσει το απόκομμα, είδαν σε ειδικό χώρο των σχετικών σημειωμάτων ότι υπήρξε επιπλέον κράτηση ποσού των 52 ευρώ, όσο ακριβώς ήταν και η τιμή του εισιτηρίου της επιστροφής. Οπως είναι φυσικό, η παρακράτηση ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών, όχι βέβαια τόσο για το χρηματικό ποσό, αλλά για το ότι δεν υπήρξε στοιχειώδης εκδήλωση σεβασμού στον αγώνα αυτών των ανθρώπων που αντιτάχθηκαν στις φλόγες, αλλά προκρίθηκε η διατήρηση της γραφειοκρατικής τάξης και των διαδικασιών.

Από την άλλη, αυτό που αντιτάσσεται είναι πως οι οικονομικές υπηρεσίες του αρχηγείου σπεύδουν να παρακρατήσουν το ευτελές ποσό των 52 ευρώ από όλους όσοι είτε δεν γνώριζαν είτε έχασαν το απόκομμα, αλλά δεν δείχνουν την ίδια ευαισθησία για το επίδομα δασών ύψους 500 ευρώ που θα έπρεπε να είχε δοθεί μέχρι τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου, αλλά ακόμη εκκρεμεί. Εδώ υπάρχει εξόφθαλμη και απογοητευτική αναντιστοιχία αποφάσεων, δηλώνουν στην «Espresso» οι ίδιες πηγές ενημέρωσης, κάτι που λειτουργεί αποτρεπτικά και κάμπτει το ηθικό των πυροσβεστών που κάθε τόσο καλούνται να μετακινηθούν εκτός έδρας για την καταπολέμηση κρίσιμων περιστατικών.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα