"Βουτιά" 26% στις αφίξεις τουριστών στην Κωνσταντινούπολη το 2016

Ο αριθμός των ξένων τουριστών που επισκέφθηκε την Κωνσταντινούπολη το 2016 διαμορφώθηκε σε 9,2 εκατομμύρια, μειωμένος κατά 26% σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν, σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Πολιτισμού και Τουρισμού της Κωνσταντινούπολης.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η τουρκική εφημερίδα Hurriyet, είναι η πρώτη μείωση (σε ετήσια βάση) στις αφίξεις ξένων τουριστών στην Κωνσταντινούπολη από το 2000, εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για την ασφάλεια στην πόλη.

Η υψηλότερη μηνιαία μείωση καταγράφηκε τον Ιούνιο, οπότε και η πτώση στις αφίξεις ξένων τουριστών έφτασε στο 35,2% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2015.

Το πρώτο εξάμηνο του 2016 επισκέφθηκαν την Κωνσταντινούπολη -πρώτο σε προτίμηση προορισμό όσων επισκέπτονται την Τουρκία- 4,45 εκατ. ξένοι, ενώ το δεύτερο 4,76, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, που περιλαμβάνουν τα στοιχεία από τα δύο αεροδρόμια της πόλης καθώς και από τα λιμάνια Haydapaşa, Pendik, Zeytinburnu και Karaköy.
Τουρκία τουρισμός
Κι ενώ οι αφίξεις από αέρος μειώθηκαν κατά 23% το 2016 σε σύγκριση με το 2015, οι αφίξεις διά θαλάσσης έκαναν «βουτιά» κατά 89%.

Η μεγαλύτερη μείωση αφορά τις αφίξεις από Ηνωμένες Πολιτείες, Ιράκ και Ρωσία. Χαρακτηριστικά αναφέρεται στο δημοσίευμα ότι ο αριθμός των Αμερικανών τουριστών που επισκέφθηκαν πέρυσι την Κωνσταντινούπολη ήταν μειωμένος κατά 43,2% σε σύγκριση με το 2015. Το αντίστοιχο ποσοστό για τους Ιρακινούς τουρίστες ήταν 43,1% και για τους Ρώσους 39,2%.

Ο μεγαλύτερος αριθμός ξένων τουριστών στην Κωνσταντινούπολη, το 2016, προέρχονταν από την Ευρώπη (3,9 εκατ. αφίξεις) και τη Μέση Ανατολή (2,3 εκατ.). Ακολούθησαν η Ασία, η Αφρική, η Βόρεια Αμερική, η Λατινική Αμερική και η Ωκεανία.

Στην κορυφή των ξένων τουριστών με το μεγαλύτερο μερίδιο στις αφίξεις ήταν οι Γερμανοί με ποσοστό 10,9%, ακολουθούμενοι από τους Ιρανούς με 7%, τους Σαουδάραβες με 5,2%, τους Βρετανούς με 4%, τους Γάλλους με 3,9%, τους Αμερικανούς με 3,5% και τους Ρώσους με 3,2%, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Το μικρό χωριό της Καραϊβικής που "εξαφανίζεται" χρόνο με το χρόνο

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα