Τέρι Γκίλιαμ: Το Σεπτέμβρη τα γυρίσματα του Δον Κιχώτη

Τα στοιχεία υπάρχουν σε τίτλους κινηματογραφικών ειδήσεων που πάνε πίσω στο χρόνο για παραπάνω από μια δεκαετία- αυτή η ταινία ήταν σχεδόν έτοιμη, μόνο και μόνο για να ανατραπούν όλα την τελευταία στιγμή, περισσότερες φορές απ’ όσες μπορεί να μετρήσει κανείς. Ίσως να άλλαξαν τα πράγματα προς το καλύτερο όμως.

Ο Τέρι Γκίλιαμ, η παρανοϊκή ιδιοφυία πίσω από ταινίες όπως το «Brazil», «Ο Βασιλιάς της Μοναξιάς» και «12 Πίθηκοι», δεν προτίθεται να αφήσει το σύμπαν να σταθεί στο διάβα του.

Το παθιασμένο project του κατάφερε επίσημα να εξασφαλίσει νέα χρηματοδότηση και θα ξεκινήσει γυρίσματα αυτόν τον Σεπτέμβρη.

Το Screen Daily αναφέρει πως ο Άνταμ Ντράιβερ («Star Wars: Η Δύναμη Ξυπνάει», «Paterson») θα υποδυθεί τον «άνθρωπο που σκότωσε τον Δον Κιχώτη», ενώ ο παλιός συνεργάτης του Γκίλιαμ από την εποχή των Monty Python, Μάικλ Πάλιν, θα υποδυθεί τον ηλικιωμένο Δον.

Ο τελευταίος παραγωγός που αποφάσισε να προκαλέσει τη μοίρα και να δοκιμάσει να επιδιώξει την ολοκλήρωση του «The Man Who Killed Quixote», είναι ο Πάολο Μπράνκο, της Alfama Films. Η ισπανική Tornasol Films και η πορτογαλική Leopardo Filmes θα είναι συμπαραγωγοί.

Στην ταινία, που είναι μια φανταστική παραλλαγή του κλασσικού μυθιστορήματος του Μιγκέλ Ντε Θερβάντες, θα πρωταγωνιστούσε ο Τζόνι Ντεπ, στον ρόλο ενός σύγχρονου άνδρα που ταξιδεύει πίσω στον χρόνο και ακολουθεί τον ομώνυμο ήρωα στην επική του περιπέτεια. Τον Δον Κιχώτη θα ερμήνευε ο Ζαν Ρόσφορτ (από τον υπέροχο «Άνθρωπο του Τρένου», του Πατρίς Λεκόντ).

Και τότε όλα πήγαν στραβά. Ξέσπασαν καταιγίδες, μια δοκιμή ενός αεροσκάφους του ΝΑΤΟ ξεκίνησε σε μια περιοχή κοντά σ’ εκείνη όπου γίνονταν τα γυρίσματα. Συνέβησαν ατυχήματα και τραυματισμοί. Αρκεί να δει κανείς αυτό το ντοκιμαντέρ για να πανικοβληθεί, κι ας μην είναι σκηνοθέτης.

Ο Γκίλιαμ πάσχισε να αναστήσει το φιλμ πολλές φορές από τότε που εκείνη η προσπάθεια απέτυχε. Οι Γιούαν Μακ Γκρέγκορ και Ρόμπερτ Ντιβάλ επρόκειτο να πρωταγωνιστήσουν κάποια στιγμή, αλλά η ταινία δεν μπορούσε να εξασφαλίσει χρηματοδότηση.

Σε αρκετά σημεία ο Γκίλιαμ σκεφτόταν να αλλάξει δραστικά το concept προκειμένου να μπορέσει να κάνει την ταινία με μικρότερο προϋπολογισμό. Λίγο αργότερα ο Γκίλιαμ εξασφάλισε τη συμμετοχή του Τζον Χέρτ αλλά τα γυρίσματα καθυστέρησαν όταν ο σπουδαίος ηθοποιός διαγνώστηκε με καρκίνο.

Το Hollywood Reporter που έδωσε τις πληροφορίες, αναφέρει ότι ο προϋπολογισμός της ταινίας θα ανέρχεται στα 18 εκατομμύρια δολάρια, με μεγάλο μέρος απ’ το ποσό να έχει διατεθεί για να ασφαλιστεί η παραγωγή.

Όλα αυτά μπορεί να μοιάζουν υπερβολικά για όποιον δεν έχει δει το καταπληκτικό ντοκιμαντέρ του 2002 με τίτλο «Lost in La Mancha» όπου εξιστορεί την προσπάθεια του Γκίλιαμ να γυρίσει το «The Man Who Killed Quixote» και στο οποίο εκτίθενται όλες οι αντιξοότητες που αντιμετώπισε ο σκηνοθέτης, σ’ αυτό του το εγχείρημα.

cinemag

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα