Καλοκαιρινά ραντεβού για ξέφρενα πάρτι και θέατρο

Μελωδικοί ήχοι δίπλα στο ποτάμι και θεατρικές παραστάσεις σε αρχαία θέατρα, με θέα τη «στέγη» των δώδεκα θεών, τον Ολυμπο. Επειδή το καλοκαίρι στην Ελλάδα δεν προσφέρεται μόνο για ηλιοθεραπεία και ρακέτα, αλλά και για πολιτιστικές αναζητήσεις, σας παρουσιάζουμε τις πιο δημοφιλείς καλλιτεχνικές διοργανώσεις σε διάφορες γωνιές της χώρας μας.

36ο River Party

Σχεδόν ένας μήνας μας χωρίζει από το River Party στο Νεστόριο της Καστοριάς, ωστόσο η φιέστα έχει ήδη ξεκινήσει. Τα πρώτα -και πιο οικονομικά- εισιτήρια για το ποταμίσιο φεστιβάλ που συμπληρώνει τα 36 του χρόνια έχουν κάνει φτερά εδώ και εβδομάδες, ενώ το τελικό πρόγραμμα των εμφανίσεων έχει ανακοινωθεί. Ποιοι καλλιτέχνες θα κατασκηνώσουν μαζί μας στις όχθες του Αλιάκμονα από τις 30 Ιουλίου; Η Νατάσσα Μποφίλιου, ο Μίλτος Πασχαλίδης, η Ελεωνόρα Ζουγανέλη, οι Koza Mostra, o Κωστής Μαραβέγιας, ο Δήμος Αναστασιάδης, ο Φίλιππος Πλιάτσικας και ο Μπάμπης Στόκας, καθώς και πολλοί ακόμη δημιουργοί, οι οποίοι κάθε χρόνο τέτοια εποχή «στήνουν» τη σκηνή τους δίπλα στο ποτάμι. Χρήσιμη πληροφορία: Και εφέτος τα extreme sports προσφέρονται δωρεάν.

Info: Το φεστιβάλ ξεκινάει στις 30 Ιουλίου και ολοκληρώνεται στις 3 Αυγούστου. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.riverparty.org

Η μαγεία στης τζαζ στη Χαλκιδική

«Η ζωή μοιάζει πολύ στην τζαζ. Είναι καλύτερη όταν αυτοσχεδιάζεις» είχε δηλώσει ο Αμερικανός συνθέτης Τζορτζ Γκέρσουιν για το μουσικό είδος που και φέτος έχει την τιμητική του στον Λόφο της Σάνης. Από το μαγευτικό τοπίο της Χαλκιδικής, αρχής γενομένης από τις 11 Ιουλίου, θα περάσουν μεγάλα ονόματα του χώρου, όπως η βραβευμένη συνθέτρια και παραγωγός Terri Lyne Carrington (11/07), η οποία φτάνει στην Ελλάδα με ένα σχήμα γένους θηλυκού, αλλά και ο διάσημος τρομπετίστας Terence Blanchard που θα συμπράξει με την Κρατική Ορχήστρα της Θεσσαλονίκης στις 12 Ιουλίου. Η ελληνική εκπροσώπηση στο φεστιβάλ ακούει στα ονόματα των Αθηνά Ανδρεάδη (19/07), Κωστή Μαραβέγια (6/8), Ελευθερίας Αρβανιτάκη και Νίκου Πορτοκάλογλου (14/8).

Info: Το πλήρες πρόγραμμα της διοργάνωσης έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα www.sanifestival.gr

Οι «Ηχοι του δάσους»

Στις 18 Ιουλίου θα αρχίσουν να ακούγονται οι «Ηχοι του Δάσους». Το φεστιβάλ, που πραγματοποιείται στο οροπέδιο της Αγίας Τριάδας, στην Καλοσκοπή Φθιώτιδας, σε ένα ειδυλλιακό ξέφωτο, φέτος έχει προσκαλέσει στη φυσιολατρική του σκηνή αγαπημένους καλλιτέχνες που παίρνουν τα... βουνά για χάρη της μουσικής. Εχουμε και λέμε: Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Ματούλα Ζαμάνη, Θανάσης Παπακωνσταντίνου, καθώς και άλλες μπάντες της νέας γενιάς ανεβαίνουν στην Καλοσκοπή για ένα διονυσιακό φεστιβαλικό τριήμερο που ολοκληρώνεται στις 20 Ιουλίου. Στα επιπλέον του θεσμού συγκαταλέγονται οι εξωφεστιβαλικές δραστηριότητες, όπως οι ορειβατικοί περίπατοι, αλλά και τα μαθήματα κεραμικής και ζωγραφικής. Προσοχή, μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας υπνόσακο.

Info: Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διοργάνωση μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα www.forestsounds.gr

Πλήθος μουσικών στην Κεφαλλονιά

Αρχισε δειλά δειλά πριν από δύο χρόνια, χάρη στην πρωτοβουλία μιας ομάδας ανθρώπων που θέλησε να δώσει ξανά ζωή στο εγκαταλειμμένο ημιορεινό χωριό-φάντασμα των προγόνων της και έφτασε να θεωρείται ήδη θεσμός στα μουσικά δρώμενα της όμορφης Κεφαλλονιάς. Το φεστιβάλ Saristra, που φιλοξενείται στα Παλιά Βλαχάτα Σάμης, θα ξεκινήσει στις 8 Αυγούστου και μέχρι τις 10 του μήνα από το όμορφο -αν και εγκαταλειμμένο- χωριό θα περάσουν μεγάλα ονόματα της διεθνούς σκηνής αλλά και δημοφιλείς Ελληνες καλλιτέχνες, όπως η διάσημη ερμηνεύτρια Eleanor Friedberger, γνωστή και ως «Fiery Furnaces» από τη Νέα Υόρκη, ο Φοίβος Δεληβοριάς, ο Παύλος Παυλίδης, ο Leon of Athens, καθώς και πολλά ακόμη μουσικά σχήματα.

Εκτός από τις συναυλίες το πρόγραμμα της διοργάνωσης περιλαμβάνει και διάφορες καλλιτεχνικές δράσεις, όπως το σεμινάριο κατασκευής φραγκέτας, δηλαδή του παραδοσιακού κεφαλλονίτικου δεντρόσπιτου. Οπως διευκρινίζουν και οι διοργανωτές, το 25% των εσόδων του μπαρ θα διατεθεί στους πληγέντες από τους πρόσφατους σεισμούς.

Infο: Η είσοδος σε όλες τις συναυλίες είναι ελεύθερη. Ημερομηνίες και ώρες των συναυλιών θα βρείτε στο www.saristrafestival.gr

Συνάντηση Νέων στον Αρδα

Επετειακές αποχρώσεις θα έχει φέτος η συνάντηση νέων στις Καστανιές Εβρου, με τη διοργάνωση να «σβήνει» τα 20 κεράκια της. Γι' αυτό και προσθέτει ακόμη μία ημέρα και πολλούς επιπλέον καλλιτέχνες στο πλούσιο πρόγραμμά της. Ετσι, όσοι βρεθούν στην περιοχή από τις 22 έως και τις 27 Ιουλίου εκτός από το να ρίξουν μια βουτιά στα νερά του Αρδα θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν τους Stavento, τους Locomondο, τη Χαρούλα Αλεξίου, τον Πάνο Κατσιμίχα και τα Κίτρινα Ποδήλατα, τον Λάκη Παπαδόπουλο, τον Νίκο Ζιώγαλα, καθώς και πολλούς ακόμη δημιουργούς, οι οποίοι θα δώσουν δυναμικό «παρών» σε μια διοργάνωση που μαζεύει κόσμο από τις γειτονικές Βουλγαρία και Τουρκία.

Info: Στοιχεία που αφορούν τη διοργάνωση υπάρχουν στον δικτυακό τόπο http://ardasfestivalfans.blogspot.gr/

Καλλιτεχνικά events στη Σάμο

Αναμφίβολα από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς θεσμούς του βόρειου Αιγαίου, το Samos Young Artists Festival, που ξεκίνησε το 2010 χάρη στην πρωτοβουλία του ιδρύματος Schwarz, έχει ταχθεί στην προώθηση των νέων καλλιτεχνικών τάσεων. Με ημερομηνία έναρξης την 7η Αυγούστου, η διοργάνωση φιλοξενεί σε ένα από τα ωραιότερα μέρη της Ελλάδας, το αρχαίο θέατρο του Πυθαγόρειου, εκλεκτούς καλλιτέχνες από την Ελλάδα, τη Γερμανία, τη Βουλγαρία, το Αζερμπαϊτζάν, την Τουρκία, την Ουγγαρία, την Αργεντινή και τις ΗΠΑ. Κορυφαία εκδήλωση της διοργάνωσης είναι η παρουσίαση της θεατρικής παράστασης «Τρωάδες» (16-18/08), με έναν πολυσυλλεκτικό θίασο που ερμηνεύει το κείμενο του Ευριπίδη στα γερμανικά, ενώ αποσπάσματα απαγγέλλονται στα ελληνικά και τα τουρκικά.

Info: Το πρόγραμμα έχει αναρτηθεί στο http://www.schwarzfoundation.com/

Στην σκιά του Ολύμπου

Αρχαίο Θέατρο Δίου, Πάρκο Κατερίνης, Κάστρο Πλαταμώνα και άλλες τοποθεσίες στα πέριξ του Ολύμπου σε λίγες ημέρες θα γεμίσουν κόσμο. Το 43ο Φεστιβάλ Ολύμπου σηκώνει πανηγυρικά την αυλαία του στις 5 Ιουλίου με ένα πλουραλιστικό πρόγραμμα που έχει απ' όλα τα καλά: θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, ακόμη και αρχαιολογικές ομιλίες. Εκεί θα κάνουν «στάση» οι Μιχαήλ Μαρμαρινός, Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης και Αιμίλιος Χειλάκης με τον «Φιλοκτήτη» (06/07), οι Γιώργος Κιμούλης και Δημήτρης Πιατάς (26/7) με τις«Θεσμοφοριάζουσες», οι Γιάννης Φέρτης και Ακης Σακελλαρίου με τους «Πέρσες» του Αισχύλου (2/08). Οσο για το ποιους ερμηνευτές θα δούμε στις υπώρειες του Ολύμπου, είναι πολλοί και διάφοροι. Μάριος Φραγκούλης, Ελλη Παπασπαλά, Χρήστος Θηβαίος, Δημήτρης Μπάσης, Φίλιππος Πλιάτσικας και Μπάμπης Στόκας είναι οι φετινοί προσκεκλημένοι των διοργανωτών.

Info: Για πληροφορίες επισκεφθείτε το http://festivalolympou.gr/el/

«Ιλιάδα» και «Ιππόλυτος»

Με την «Ιλιάδα», την παράσταση του Στάθη Λιβαθινού, σηκώνει αυλαία στις 5 Ιουλίου το 57ο Φεστιβάλ Φιλίππων – Θάσου, το οποίο στη συνέχεια θα «σκορπιστεί» σε διάφορα εμβληματικά σημεία της περιοχής, όπως το Θεατράκι του Μεχμέτ Αλή, το Ιμαρέτ, το λιμάνι, το δασάκι των Πεντακοσίων αλλά και το παρκάκι των Χιλίων. Μάλιστα από τα δύο αυτά τελευταία χαρακτηριστικά τοπόσημα πήρε τον τίτλο του και το φετινό Φεστιβάλ, «Από τα Πεντακόσια στα Χίλια», κάνοντας ένα παιχνίδισμα με τα ονόματα των δύο ιστορικών συνοικισμών της Καβάλας. Οι θεατρόφιλοι θα έχουν την ευκαιρία να δουν τον «Ιππόλυτο» του Ευριπίδη (11-12/07), τους «Βατράχους» με τους Βασίλη Χαραλαμπόπουλο και Γιάννη Ζουγανέλη (στις 19-20/07), τα «Παντρολογήματα» του Νικολάι Γκόγκολ «08-09/08), καθώς και πολλές ακόμη παραγωγές. Στο μουσικό κομμάτι θα δούμε τις Αλκηστη Πρωτοψάλτη και Ελευθερία Αρβανιτάκη (13/08), και Ευανθία Ρεμπούτσικα (25/08, στο Κάστρο Καβάλας).

Info: Οι παραστάσεις και οι συναυλίες του Φεστιβάλ Φιλίππων - Θάσου είναι αναρτημένες στο www.philippifestival.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα