Γιορτή τσακώνικης μελιτζάνας στο Λεωνίδιο, 27 Αυγούστου

Την τιμητική της θα έχει η τσακώνικη μελιτζάνα, σε γιορτή που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 27 Αυγούστου, το βράδυ, στο Λεωνίδιο.

Διοργανώνεται από το δήμο νότιας Κυνουρίας και η περιφέρεια Πελοποννήσου με στόχο την ενίσχυση της εξωστρέφειας και την ανάδειξη της τσακώνικης μελιτζάνας, που ξεχωρίζει για τη γλυκιά γεύση της και καλλιεργείται μόνο στον κάμπο του Λεωνιδίου,

Πρόκειται για μια γιορτή που αποτελεί θεσμό για την Κυνουρία και ορόσημο της περήφανης αγροτιάς και του εύφορου Λεωνιδιώτικου κάμπου. Αναδεικνύει και υποστηρίζει την περίφημη τσακώνικη μελιτζάνα, το ιδιαίτερο αυτό προϊόν που καλλιεργείται στο Λεωνίδιο.

Η τσακώνικη μελιτζάνα έχει χαρακτηριστεί ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) από το Μάρτη του 1996, κατοχυρώνοντας στους παραγωγούς του Λεωνιδίου την αποκλειστικότητα καλλιέργειας της συγκεκριμένης ποικιλίας μελιτζάνας υπό την τήρηση αυστηρών προδιαγραφών παραγωγής.

Η γιορτή μελιτζάνας περιλαμβάνει διαγωνισμό μαγειρικής με φαγητά και γλυκά που βασίζονται στην τσακώνικη μελιτζάνα, μουσικά δρώμενα και παραδοσιακούς χορούς, αλλά και υπαίθρια αγορά με προϊόντα από τον κάμπο του Λεωνιδίου καθώς και έκθεση φωτογραφίας, ενώ η γιορτή θα ολοκληρωθεί με συναυλία του Στέλιου Διονυσίου και του Γρηγόρη Μπιθικώτση με τίτλο «Τα τραγούδια του πατέρα μου», που θα είναι με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού του διαγωνισμού γευσιγνωσίας, οι διαγωνιζόμενοι θα χωριστούν σε 2 κατηγορίες:

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΥ: ερασιτεχνική

Β' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΥ: επαγγελματική (για σπουδαστές μαγειρικής, τελειόφοιτους, επαγγελματίες μάγειρες)

Οι διαγωνιζόμενοι μπορούν να ετοιμάσουν φαγητό ή γλυκό ή και τα δύο,  με βασικό συστατικό την τσακώνικη μελιτζάνα Λεωνιδίου.

Για δηλώσεις / αιτήσεις συμμετοχής έως Παρασκευή 26/8/2016:
Δημαρχείο : Ευγενία Αργύρη τηλέφωνο : 27573-60202  FAX : 27573-60214


Σημειώσεις:

Αιτήσεις συμμετοχής θα γίνονται δεκτές και την ίδια μέρα της Γιορτής, δηλαδή στις 27/8, στη Γραμματεία του Διαγωνισμού, μισή ώρα νωρίτερα από την έναρξη της Γιορτής. (έως τις 19:00)

Από κάθε μία κατηγορία διαγωνιζόμενων (ερασιτεχνική και επαγγελματική) θα διακριθούν τα δύο πρώτα πιάτα του φαγητού και τα δύο πρώτα πιάτα του γλυκού.

Θα δοθούν δώρα στους νικητές/νικήτριες και αναμνηστικά σε όλους τους συμμετέχοντες.

Εκ του Δήμου Νότιας Κυνουρίας

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα