O Ζεράρ Ντεπαρντιέ στην Αθήνα στο Μέγαρο Μουσικής

Η ερμηνεία του Gérard Depardieu στις «Εξομολογήσεις» του Αγίου Αυγουστίνου δεν είναι απλώς ένας ρόλος ή ένα θέαμα μόνο, είναι περισσότερο ένας στοχασμός, μια ιεροτελεστία, μια πράξη ανιδιοτέλειας, μια στιγμή μοναξιάς με τον εαυτό του. Στις 19 Ιανουαρίου ο διάσημος Γάλλος ηθοποιός θα βρεθεί στην Αθήνα για μία βραδιά μόνο και θα παρουσιάσει το εμβληματικό κείμενο ενός από τους μεγαλύτερους φιλοσόφους που υπήρξαν ποτέ.

Όπως λέει ο ίδιος ο Depardieu, η αρχική ιδέα για αυτό το έργο ήταν να μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη. Διαβάζοντας όμως το κείμενο (το οποίο έχει διασκευαστεί από τον πανεπιστημιακό και ειδικό για το έργο του Άγιου Αυγουστίνου Αντρέ Μαντούζ), εντυπωσιάστηκε από τη νεωτερικότητα και τη σπιρτάδα του και, διαισθανόμενος ότι θα ήταν κάτι υπερβολικά δυνατό και όμορφο για να μεταφερθεί σε ταινία, αποφάσισε να το αποδώσει σε έναν χώρο που αναδίνει μια θρησκευτικότητα, όπως αυτόν ενός θεάτρου.

«Είμαι πολύ ευτυχισμένος! Αν τον είχα γνωρίσει νωρίτερα θα με είχε γλυτώσει από χρόνια ψυχανάλυσης!» Μ΄αυτό τον τρόπο ο ηθοποιός περιέγραψε τη “συνάντησή” του με τον Άγιο Αυγουστίνο. Και έτσι, μια παγωμένη Κυριακή του Φεβρουαρίου του 2003, στον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας των Παρισίων, απήγγειλε, σχεδόν απροσδόκητα, αποσπάσματα από τις «Εξομολογήσεις».

Ο Depardieu γοητεύτηκε από την αντισυμβατικότητα του κειμένου των "Εξομολογήσεων", που -όπως λέει- «κρύβει μέσα του πολλή ενέργεια αλλά και πολύ συναίσθημα, μια δημιουργικότητα, μια πνευματικότητα, και πολλή αγάπη».

Πριν την μεταστροφή στο Χριστιανισμό ο Αυγουστίνος είχε ζήσει τη ζωή του, είχε ερωτευθεί μια γυναίκα, με την οποία απέκτησε και ένα παιδί. Επί 30 και κάτι χρόνια, είχε αρνηθεί να ενταχθεί στην καθολική θρησκεία της μητέρας του και να βαπτισθεί. Υπήρχαν επίσης φήμες ότι διήγε έκλυτη ζωή, αλλά ακριβώς αυτή η δύναμη που βρήκε για να ανανήψει και να πάρει την τύχη του στα χέρια του ήταν αυτό που γοήτευσε τον Depardieu γι’ αυτόν τον άνθρωπο που προχώρησε στη ζωή παρά το επιβαρυμένο παρελθόν του. Στον Αυγουστίνο βλέπει ο Depardieu έναν εκπληκτικό μοντερνισμό και τη δύναμη της συλλογιστικής. «Τα κείμενά του είναι διαλέξεις τιμιότητας και μεταφοράς μιας ενεργητικότητας. Πρόκειται για καθαρή ποίηση. Το ουσιώδες είναι η δύναμη και η ομορφιά που αναδύεται από το κείμενο».


Λίγα Λόγια για το Gerard Depardieu
Ο Gerard Depardieu είναι Γάλλος ηθοποιός, παραγωγός ταινιών, επιχειρηματίας και ιδιοκτήτης αμπελώνα. Είναι από τους πιο παραγωγικούς ηθοποιούς στην ιστορία του κινηματογράφου, έχοντας ολοκληρώσει περίπου 170 ταινίες από το 1967. Έχει κερδίσει δύο φορές το βραβείο Cesar καλύτερου ηθοποιού, καθώς και Χρυσή Σφαίρα καλύτερου ηθοποιού στην ταινία Πράσινη Κάρτα. Η ερμηνεία του ως Cyrano de Bergerac στην ομώνυμη ταινία του χάρισε υποψηφιότητα για τα Βραβεία Όσκαρ. Πολυτάλαντος και υποκριτικός χαμαιλέοντας έχει αποδώσει εξαιρετικά τόσο κωμικούς ρόλους, με τον πιο διάσημο εκείνο του Οβελίξ, όσο και δραματικούς, παράδειγμα αποτελεί η ερμηνεία του ως Γιάννη Αγιάννη στους Άθλιους του Βίκτωρος Ουγκό.

Ο Depardieu γεννήθηκε στο Chateauroux της Γαλλίας το 1948. Στην ηλικία των 13 εγκαταλείπει το σχολείο και μπλέκει σε περιπέτειες που τον οδήγησαν σε πρόγραμμα επιτήρησης καθώς και σε τρεις εβδομάδες φυλάκιση, προτού ανακαλυφθεί από ένα θεατρικό κυνηγό ταλέντων που πλήρωσε για τις δραματικές σπουδές του.

Στα 16 εγκαταλείπει το Chateauroux για το Παρίσι, όπου ξεκίνησε να παίζει στο Θέατρο de la Gare, σπούδασε χορό με τον Jean-Laurent Cochet και έγινε ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους ηθοποιούς της Γαλλίας.

Τον τελευταίο καιρό έχει απασχολήσει τα media με την παράδοση του γαλλικού του διαβατηρίου και τη μετακόμισή του αρχικά στο Βέλγιο και έπειτα την αποδοχή της ρώσικης υπηκοότητας από τον πρόεδρο Πούτιν, ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα πρόσωπα της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας, προκειμένου να αποφύγει τους υψηλούς φόρους της Γαλλίας. Επίσης το 2013 ανακηρύχθηκε πολιτιστικός πρεσβευτής του Μαυροβουνίου.


Λίγα Λόγια για τις «Εξομολογήσεις» και τον Άγιο Αυγουστίνο
Οι «Εξομολογήσεις» είναι μια αυτοβιογραφία σε 13 βιβλία που περιγράφει την αμαρτωλή νιότη του Αγίου Αυγουστίνου και τη μεταστροφή του στον Χριστιανισμό. Θεωρείται ευρέως ως η πρώτη Δυτική αυτοβιογραφία που δημιουργήθηκε ποτέ. Δεν είναι πλήρης αφού γράφτηκε στην αρχή της 4ης δεκαετίας της ζωής του Αγίου Αυγουστίνου, ο οποίος έζησε πολλά χρόνια ακόμα, αποτελεί παρόλα αυτά την πιο πλήρη καταγραφή που έγινε από άνθρωπο τον 4ο και 5ο αιώνα. Πρόκειται για μια σημαντική θεολογική δουλειά, που περιέχει ωστόσο πνευματικούς διαλογισμούς και εσωτερικές σκέψεις. Ο Άγιος Αυγουστίνος γράφει για το πόσο έχει μετανιώσει που έζησε μια αμαρτωλή ζωή....

Ο Άγιος Αυγουστίνος υπήρξε Χριστιανός θεολόγος και φιλόσοφος το έργο του οποίου επηρέασε την ανάπτυξη του Δυτικού Χριστιανισμού και της Δυτικής Φιλοσοφίας. Γεννήθηκε στην Αλγερία το 354 από πιστή καθολική μητέρα και παγανιστή πατέρα, ο οποίος ασπάστηκε το Χριστιανισμό στο νεκροκρέβατό του. Η πρώτη του επαφή με την «αμαρτία» έγινε όταν μαζί με φίλους του έκλεψαν φρούτα που δεν χρειαζόντουσαν από ένα γειτονικό κήπο. Αν και ανατράφηκε ως Χριστιανός, δεν ασπάστηκε την εκκλησία προς απόγνωση της μητέρας του, και στα 17 του συνέχισε τις σπουδές του στη ρητορική. Ως νεαρός ο Άγιος Αυγουστίνος έζησε ηδονιστική ζωή και σχετίστηκε με νέους άντρες. Στην ηλικία των 19 ξεκίνησε σχέση με μια νεαρή γυναίκα, που παρέμεινε ερωμένη του για 13 χρόνια και με την οποία απέκτησε ένα παιδί πριν την εγκαταλείψει το 385 ώστε να προετοιμαστεί να νυμφεφθεί μια γυναίκα της τάξης του. Το 386 έκανε μεταστροφή στο Χριστιανισμό και τα χρόνια που ακολούθησαν έγινε επίσκοπος και συνέγραψε πολλά σημαντικά έργα όπως είναι οι «Εξομολογήσεις» και η «Πόλη του Θεού». Οι περιγραφές για εκείνον μιλούν για έναν άνθρωπο που έτρωγε μόνο το αναγκαίο, εργαζόταν ακούραστα, είχε αποτινάξει κάθε σωματικό πειρασμό και ζούσε με σύνεση. Ο Άγιος Αυγουστίνος απεβίωσε στις 28 Αυγούστου του 430 σε ηλικία 75 ετών.


Διαβάστε δηλώσεις του Depardieu για τις «Εξομολογήσεις».
«Η τραγωδία είναι μια καθημερινότητα. Υπάρχει όμως και η θεατρική μεταφορά και ο Αυγουστίνος εκφράζει κάτι που δεν μπορεί να "παιχτεί". Πρέπει να το ζήσεις. Εγώ έχω μπροστά μου τις "Εξομολογήσεις". Η δύναμη αυτού του κειμένου βρίσκεται μέσα στο φως που εκπέμπει, μέσα στο αιώνιο ερώτημα που θέτει: τi πρέπει να κάνουμε για να προσπαθήσουμε να γίνουμε καλύτεροι;»

«Όταν έφτασα στο Παρίσι, επί δύο χρόνια πήγαινα σε τζαμί, γιατί ένοιωθα να με συγκινεί η ανάγνωση του Κορανίου. Εξ ίσου όμως με συγκινεί και η ορθοδοξία -με την έννοια της ορθής πίστης- εξ αιτίας της "θεατρικότητάς" της. Εξ άλλου, είμαι λίγο μυστικιστής και μου αρέσουν οι θρησκείες, όλες οι θρησκείες. Αυτό που είναι ωραίο είναι η πίστη. Μετά από είκοσι χρόνια ψυχανάλυσης, είναι λογικό να πέφτω επάνω στον Άγιo Αυγουστίνο, μέσα από τις "Εξομολογήσεις" του οποίου ανακύπτουν ερωτήματα για όλους τους ψυχαναλυτές, από τον Φρόιντ μέχρι τον Γιούνγκ και τον Κούπερ».

«Για να μπορέσεις να περάσεις στο κοινό ένα κείμενο πρέπει να το κάνεις ν’ακούγεται, να γοητεύει, να αιχμαλωτίζει. Είναι αυτό ακριβώς που λέει ο Αυγουστίνος. Εάν δεν ακούς, κόβεις τον διάλογο. Είναι το πρόβλημα της πληροφόρησης: θέτουμε ερωτήματα τα οποία πρέπει να απαντηθούν αμέσως. Όμως, δεν είναι πάντα έτσι! Υπάρχουν ερωτήματα που απαιτούν χρόνο, που πρέπει να τα σκεφτείς, να τα χωνέψεις…».

«Εγώ έχω μάθει ν’ακούω, αφού δεν είχα μικρός την ανάλογη καθοδήγηση για να μιλάω. Έπρεπε λοιπόν να προσποιούμαι ότι μπορώ να μιλήσω, ότι γνωρίζω τα πράγματα. Έπρεπε να τολμήσω και τα κατάφερα, γιατί αγαπώ τη ζωή. Αυτό ήταν μια μεταστροφή, να συνεχίσω να αγαπώ τη ζωή πάνω απ’ όλα. Έχω κάνει 160 ταινίες και καμιά εικοσαριά θεατρικές παραστάσεις, κάτι σημαντικό για κάποιον που δεν έχει σπουδάσει. Ξαναβρήκα την ομιλία μου γιατί μου αρέσουν οι λέξεις, ακόμη και αν μερικές φορές δεν τις καταλαβαίνω. Τις καταλαβαίνω όμως από την επιστροφή της ανταπόκρισης. Όταν βρίσκομαι μπροστά σε κάποιον που ακούει, η σιωπή που προηγείται από την απάντησή του μου αρέσει».

ΙΝFO:
GERARD DEPARDIEU «ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ» ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ
ΔΕΥΤΕΡΑ 19 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2015
ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ
ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: 20.30
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: VIP 120€ / Α 90€ / Β 65€ / Γ 45€ / ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ 25€
ΤΗΛ. 210 7282333, megaron.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα