Επίδαυρος: Με Κονιόρδου στον Ιππόλυτο το Εθνικό

Το Εθνικό Θέατρο κάνει φέτος την πρώτη του παρουσία στην Επίδαυρο με μία τραγωδία με την οποία είχε εγκαινιάσει, ανεπίσημα, τα Επιδαύρια, πριν από 60 χρόνια: τον Ιππόλυτο του Ευριπίδη.
Έργο σύνθετο, με χορικά γραμμένα για ανδρικό και γυναικείο χορό, παρουσιάστηκε από τον Ευριπίδη στα Μεγάλα Διονύσια του 428 π.Χ., σε μια εποχή που ο Πελοποννησιακός Πόλεμος συμπληρώνει ήδη τον τρίτο χρόνο του και ο λοιμός προκαλεί εκατόμβες θυμάτων στην Αθήνα, ανάμεσα στα οποία είναι και ο ίδιος ο εμπνευστής της αθηναϊκής αυτοκρατορίας, ο Περικλής...
Η Λυδία Κονιόρδου, μια ηθοποιός ταυτισμένη με το αρχαίο δράμα και τα μεγάλα θέατρα, επιστρέφει στο Εθνικό Θέατρο, στον διπλό ρόλο σκηνοθέτιδας-ερμηνεύτριας, πλαισιωμένη από μια ομάδα εξαιρετικών ηθοποιών (Λήδα Πρωτοψάλτη, Θέμης Πάνου, Νίκος Κουρής, Μάρθα Φριντζήλα, Φαίδων Καστρής, Μιχάλης Σαράντης κ.ά.) και παρουσιάζει στο αρχαίο θέατρο Επιδαύρου τον «Ιππόλυτο» του Ευριπίδη.
Τον ομώνυμο ρόλο του νεαρού γιου του Θησέα, που είναι αφιερωμένος σε μια ζωή αγνότητας και λατρείας της Άρτεμης, ερμηνεύει ο Νίκος Κουρής, ενώ τον ρόλο του πατέρα του κρατά ο Θέμης Πάνου.
Η Λυδία Κονιόρδου επιστρέφει στο Εθνικό Θέατρο, με το οποίο ούτως ή άλλως έχει μια ιδιαίτερη σχέση, έχει βγει από εκεί, το πονάει, το γνωρίζει καλά, και παρουσιάζει μια τραγωδία για τη ζωή, τον έρωτα, τη συγχώρεση. Πιστός στην Αρτεμη, ο Ιππόλυτος απαξιώνει τις χαρές του έρωτα, αρνούμενος να αποδώσει τιμές στην Αφροδίτη.

Εκείνη, για να τον τιμωρήσει, πλέκει το δίχτυ της καταστροφής του, εμπνέοντας στη μητριά του Φαίδρα σφοδρό έρωτα για τον προγονό της. Η Φαίδρα εξομολογείται το πάθος της και, αφού ο Ιππόλυτος την αποκρούει με αγανάκτηση, αποφασίζει να δώσει τέλος στη ζωή της. Ο Θησέας βρίσκει τη γυναίκα του νεκρή, πείθεται ότι ο Ιππόλυτος είναι η αιτία του θανάτου της και ζητά από τον Ποσειδώνα την τιμωρία του γιου του. Οταν η αλήθεια βγαίνει στο φως, είναι πια αργά.
Τις δύο αντίπαλες θεές, την Άρτεμη και την Αφροδίτη, που αρνείται να λατρέψει ο Ιππόλυτος, άρνηση που θα αποτελέσει και την απαρχή της καταστροφής του, ερμηνεύουν οι Φανή Αποστολίδου και Μάρθα Φριτζήλα, ενώ στην παράσταση παίρνουν ακόμη μέρος οι Φαίδων Καστρής και Μιχάλης Σαράντης.

Τους ηθοποιούς συνοδεύουν επί σκηνής τρεις μουσικοί, οι Τζιχάν Τούρκογλου, Στέφανος Τορτόπογλου και Σόλης Μπαρκής, που εκτελούν ζωντανά τη μουσική του Τάκη Φαραζή.

Τότε, το καλοκαίρι του 1954, η παράσταση, στη σκηνοθεσία του Δημήτρη Ροντήρη, με τον νεαρό Αλέκο Αλεξανδράκη στον ρόλο του Θησέα, είχε επαναληφθεί τον Σεπτέμβριο, προκειμένου να την παρακολουθήσουν εστεμμένοι της Ευρώπης που βρίσκονταν σε κρουαζιέρα στο Αιγαίο.

Σήμερα μπορεί οι βασιλείς να έχουν εκλείψει από την κοσμική ζωή της Επιδαύρου, όμως η παράσταση του Εθνικού μπορεί να χαρακτηριστεί, τρόπον τινά, ως "συνάντηση κορυφής", καθώς πλάι στη Λυδία Κονιόρδου, που σκηνοθετεί και κρατά τον ρόλο της Φαίδρας, εμφανίζεται η Λήδα Πρωτοψάλτη, αυτή η σπουδαία μορφή του θεάτρου μας, στην πρώτη της συνεργασία με την κρατική σκηνή.

Ο Ιππόλυτος του Εθνικού Θεάτρου θα παρουσιαστεί στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου σήμερα και αύριο.

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα