Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών: Πρόγραμμα 2012 - 13

Η Στέγη  Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση παρουσίασε το πρόγραμμά της για την  περίοδο 2012 - 2013. Στο πρόγραμμα, το οποίο δίνει έμφαση στο νεανικό κοινό. υπάρχουν μουσική, χορός, θέατρο, εφηβικό θέατρο, εικαστικά, λέξεις και σκέψεις, design και εκπαιδευτικά προγράμματα

Συνεργασίες όπως με την Καμεράτα που θα πραγματοποιήσει έξι εμφανίσεις με τον τίτλο «Μεταμορφώσεις» από τον Οκτώβριο του 2012 έως τον Απρίλιο του 2013. Εικαστικές παρουσιάσεις όπως αναδρομική έκθεση με το έργο του Χέλμουτ Νιούτον που επαναπροσδιόρισε τη φωτογραφία μόδας (13 Νοεμβρίου 2012 - 3 Μαρτίου 2013). Θεατρικές συναντήσεις όπως με τον Νοτιοαφρικανό εικαστικό και σκηνοθέτη, Ουίλιαμ Κέντριτζ στην πρώτη του εμφάνιση στη χώρα μας με το multimedia θεατρικό όνειρο «Refuse the hour» (22-25 Νοεμβρίου 2012). Χορευτικές «αφηγήσεις» όπως του φημισμένου βρετανού χορευτή και χορογράφου Άκραμ Καν «Desh» που πήρε πολύ καλές κριτικές όπου παρουσιάστηκε (5 -10 Δεκεμβρίου 2012). Εφηβικό θέατρο που συνδέει την τέχνη με τις σημερινές ανησυχίες των εφήβων με το 3ο Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου «Εφηβοι - Πολίτες του Κόσμου» (17-19 Μαΐου 2013). Design για τον σχεδιασμό του αύριο στα ψηφιακά μέσα με την ημερίδα Digitized 2012 (15 Σεπτεμβρίου 2012). Η τέχνη της συζήτησης και του διαλόγου μέσα από τις συναντήσεις με διεθνείς προσωπικότητες από το χώρο των ιδεών όπως η διάσημη βιογράφος του Νικολά Σαρκοζί, Γιασμίνα Ρεζά, που θα μιλήσει για την περιπέτεια της ενασχόλησης με την τέχνη (23 Οκτωβρίου 2012) στους «Ελεύθερους Σκοπευτές» της σειράς «Λέξεις και Σκέψεις». Στην κεντρική σκηνή της Στέγης οι συντελεστές του νέου προγράμματος παρουσίασαν - στον τομέα του ο καθένας - το νέο πρόγραμμα που παρουσιάζει πολυφωνία και ενδιαφέρουσες επιλογές.

«Στηριγμένη σ' ένα πολυεπίπεδο, πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα, η Στέγη διαμόρφωσε ένα στίγμα παρέμβασης πρωτοπορίας και συμμετοχής, απεγκλωβισμένη από τα στενά όρια ενός μοντέρνου κτιρίου που φιλοξενεί παραστάσεις», λέει ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνης Παπαδημητρίου. «Το πρόγραμμα της περιόδου 2012 -2013 εμπεριέχει το απόσταγμα αυτής της αλληλεπίδρασης συνδυασμένο με τη σταθερή μας προσήλωση στην - παγκόσμια και ελληνική - καλλιτεχνική δημιουργίας αιχμής αλλά και στο διάλογο γύρω από μεγάλα θέματα των καιρών μας. Προσεγγίστε το όπως θέλετε: με γνώμονα τις μορφές της τέχνης που σας συγκινούν περισσότερο, με βάση την ιδιότητά σας ως γονείς ή ως δάσκαλοι, ή παρακινημένοι από τα πεδία προβληματισμού που σας ενδιαφέρουν. Απ' όποια οπτική γωνία κι αν το διαβάσετε το πρόγραμμα της Στέγης, πιστεύουμε ότι θα βρείτε σημεία τομής ικανά να σας οδηγήσουν σε εμπειρίες που μόνο ο πολιτισμός μπορεί να γεννήσει».

Σημαντικό μέρος των προτάσεων της Στέγης καταλαμβάνουν τα εκπαιδευτικά της προγράμματα. Δράσεις για σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σχετικές με τη μουσική, το χορό, το θέατρο και τα εικαστικά, εργαστήρια για βρέφη, παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, παιδιά με περιορισμένες κινητικές δυνατότητες και αυτισμό, δράσεις για σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αλλά και η «Μεγάλη Στέγη» με προτάσεις, εργαστήρια και προγράμματα για ανθρώπους άνω των 65 προσφέρουν ένα πανόραμα επιλογών για όλες τις ηλικίες.

Στο πλαίσιο μιας φιλικής οικονομικής πολιτικής, η Στέγη ανοίγει τις πόρτες της κάθε Τετάρτη σχεδόν σε όλες τις παραγωγές της προσφέροντας το προνόμιο της αγοράς των εισιτηρίων με μόλις 7 ευρώ στις καλύτερες θέσεις των σκηνών της (Ισχύει για περιορισμένο αριθμό εισιτηρίων).

Μετά την παρουσίαση ακολούθησε συζήτηση και ποτό μετά μουσικής στην ταράτσα του κτιρίου με θέα την Αθήνα.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα