O Συριανός chef που μαγείρεψε για τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας!

Στέλιος Αρακάς, ξεκίνησε στο Electra Palace, ακολούθησαν το Deals, το Funky Gourmet (**Michelin), την Cookooavaya αλλά και στο εξωτερικό στο All Senses με τον Ronnie emborg (**Michelin), στο Vendome (***Michelin). Ως private chef δημιούργησε γαστρονομικές νοστιμιές στα πολυτελή VIP yachts της “Private Yachts” και “Bluscapes” καθώς εργάστηκε για τον βασιλιά (Salman bin Abdulaziz Al Saud) στην Σαουδική Αραβία.

Παρά το νεαρό της ηλικίας, έχεις καταφέρει να κάνεις πολλά και αξιόλογα στην πορεία της καριέρα σου. Τι έπαιξε μεγαλύτερο ρόλο για αυτό και τι θα συμβούλευες σε έναν νέο που θέλει να ακολουθήσει την καριέρας σου;

Το πρώτο έναυσμα ήταν από τον Γιώργο Βενιέρη όταν μου έδειξε την νέα μαγειρική και παθιάστηκα με το επάγγελμα. Μετά οι σπουδές και τα σεμινάρια. Όπου ακούω ή διαβάζω σεμινάρια για την δουλειά μου πηγαίνω και προσπαθώ να μαθητεύω δίπλα στους καλύτερους μάγειρες σε Ελλάδα και εξωτερικό. Το πρώτο που θα συμβούλευα σε κάποιον που θέλει να ασχοληθεί επαγγελματικά με τη μαγειρική είναι να συμμετέχει σε πολλά σεμινάρια του κλάδου.

Οι διαγωνισμοί και οι διακρίσεις είναι περισσότερο ηθική ανταμοιβή ή ανοίγουν πιο εύκολα τους δρόμους καριέρας;

Τα δωδεκάωρα μέσα στην κουζίνα και το πόσο καλός είσαι στην δουλειά σου, αυτά ανοίγουν τους δρόμους. Από τις διακρίσεις γίνεσαι ποιο γνωστός και χτίζεις λίγο πιο εύκολα το όνομα.

Πως προέκυψε να εργαστείς ως chef private yachts;

Εντελώς τυχαία. Ένας συνάδερφος μου ζήτησε να τον αντικαταστήσω και μετά μου έγινε η πρόταση να συνεχίσω.

arakas-stelios

Προκύπτουν πρακτικά θέματα σε μια μικρότερη κουζίνα ενός σκάφους και πόσο δύσκολη είναι η οργάνωση και η προμήθεια των προϊόντων.

Όχι ιδιαίτερα, στα μεγάλα yacht υπάρχει χώρος και για να εργαστείς και αποθηκευτικός για όλα τα υλικά. Όσον αφορά τις προμήθειες, από πολύ νωρίς γνωρίζω ακριβώς τα άτομα για τα οποία θα μαγειρεύω. Έχω λίστα των αριθμό των ατόμων, τις διατροφικές τους συνήθειες, τι τους αρέσει και τι όχι και κυρίως αν έχουν κάποια αλλεργία ή κάποιο πρόβλημα υγείας.

Η πρώτη ύλη πρέπει να είναι άριστη γιατί αυτοί οι άνθρωποι δίνουν αρκετά χρήματα και έχουν υψηλές απαιτήσεις.

Οπότε φροντίζω να προμηθευτώ να ανάλογα. Πρέπει με τα υλικά που θα επιλέξω να μπορώ να κάνω πολλά πράγματα, π.χ. μπορεί να μου ζητηθεί να τους κάνω μια πίτα.

Πως είναι το 24ωρο του σεφ στο σκάφος;

One man show! Όλο το 24ωρο βρίσκεσαι στη δουλειά, αυτό τα λέει όλα.

arakas-chef-award

Εργάστηκες στη Σαουδική Αραβία ως σεφ του βασιλιά Salman bin Abdulaziz Al Saud. Πως προέκυψε αυτή η συνεργασία και πόσο διαφορετικές είναι διατροφικές συνήθειες και ποια τα βασικά προϊόντα των πιάτων τους;

Προέκυψε από την εταιρεία που ανέλαβε να διεκπεραιώσει τη συνεργασία. Έστειλα στο γραφείο το βιογραφικό μου και έτσι έκλεισε η δουλειά. Το πρώτο φυσικά που μου έκανε εντύπωση εκεί ήταν ο απίστευτος πλούτος. Τα φαγητά τους ενώ είναι κυρίως θαλασσινά, λαχανικά. πάπια, κ.α τα βάζουν πολλά και δυνατά μπαχαρικά οπότε δεν έχουν καμία σχέση με τα δικά μας αντίστοιχα πιάτα. Φυσικά και εδώ οι απαιτήσεις είναι εξαιρετικά υψηλές και πρέπει η πρώτη ύλη να είναι η καλύτερη.

Για έναν Σεφ ποιος είναι ο πιο «δύσκολος» συνεργάτης-συνάδερφος, που η δουλειά του όμως, απαιτεί να έχει καλή επικοινωνία μαζί του;

Όλα κανονίζονται. Και με τους σερβιτόρους και με τους συνάδελφους μάγειρες και με τους προμηθευτές, με όλους. Οι προμηθευτές γνωρίζουν τι θέλεις και πως δεν μπορούν εύκολα να σε κοροϊδέψουν. Άλλωστε είναι τόσοι πολλοί στην αγορά που γιατί να θέλουν να χάσουν μια συνεργασία με ένα εστιατόριο.

Όσο για τους συνάδελφους νομίζω πως είμαστε μια πολύ αγαπημένη γενιά μαγείρων.

Συνεργαζόμαστε και βοηθάμε ο ένας τον άλλο. Πρόσφατα στο Τελ Αβίβ στον ημιτελικό του παγκόσμιου διαγωνισμού του S. Pellegrino ήμασταν τέσσερις Έλληνες που συμμετείχαμε. Αντικειμενικά ήμασταν αντίπαλοι άλλοι βοηθούσαμε ο ένας τον άλλο και ήμασταν μια παρέα.

Πιο ευχάριστη και πιο οικονομικά αποδοτική είναι η μαγειρική σε ένα εστιατόριο, σε ένα luxury yacht ή μαγειρεύοντας για έναν βασιλιά;

Τα περισσότερα χρήματα είναι όταν πας για ένα μικρό χρονικό διάστημα ή αν πας για μια μέρα, φυσικά δεν θα πληρωθείς όπως στο εστιατόριο που έχεις μόνιμη συνεργασία. Το πιο δύσκολο είναι ότι δεν είσαι σπίτι σου, ταξιδεύεις συνέχεια. Στο εστιατόριο έχεις την έδρα σου, την ομάδα σου, γίνεται το σπίτι σου και υπάρχουν εταιρείες που δίνουν πολύ καλές αποδοχές και εκπαιδεύουν το προσωπικό τους.

Το χειρότερο ή το πιο αστείο περιστατικό που σας έχει συμβεί εν ώρα εργασίας;

Υπάρχουν πολλά που συμβαίνουν στα yachts που φυσικά δεν μπορώ να πω. Άλλα είναι αστεία και άλλα σε φέρνουν σε δύσκολη θέση και αμηχανία.

simposio

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα