Eurovision 2014: Η drag queen από την Αυστρία που κάθισε στον θρόνο

Και... κλάμα η Conchita Wurst! Οχι λύπης, αλλά δάκρυα χαράς για την «τραγουδίστρια με το μούσι» που κατάφερε όχι μόνο να αναστατώσει την Ευρώπη με την εμφάνισή της, αλλά και να φέρει τη Eurovision 2015 στην Αυστρία, τη χώρα που είχε να δει πρωτιά από το 1966.

Αν και αρχικά φάνταζε ως ένα από τα πιο... αδύναμα φαβορί, αφού Σουηδία, Ολλανδία και Αρμενία είχαν βάλει «φωτιά» στα στοιχήματα, το «Rise like a phoenix» άφησε τους αντιπάλους του να δουν την πλάτη της εντυπωσιακής drag queen. Η περσόνα Conchita Wurst, που κανονικά ονομάζεται Tomas Neuwirth, κατάφερε να τραβήξει πάνω της τα ευρωπαϊκά βλέμματα από την πρώτη μέρα ανακοίνωσης του ονόματός της ως εκπροσώπου της Αυστρίας στον διαγωνισμό.

Κι ύστερα ήρθαν οι... απορίες! Είναι αληθινό το μούσι; Είναι make up; Είναι τρικ για να σκανδαλίσει, αφού αν εμφανιζόταν απλώς με ένα φόρεμα στη σκηνή θα φάνταζε σαν άλλη μία... Dana International; Τα ερωτήματα έμειναν αναπάντητα, καθώς η 26χρονη drag queen όχι μόνο δεν ξύρισε τη γενειάδα για τον τελικό (αυτή ήταν και η ερώτηση που την εξόργισε μετά τον 2ο ημιτελικό), αλλά ανέβηκε στη σκηνή ξανά με τη σαμπανί -με χρυσές λεπτομέρειες- τουαλέτα της, τα εντυπωσιακά σκουλαρίκια, αλλά και το μακιγιάζ που είχαμε συνηθίσει στην Κιμ Καρντάσιαν, και παρέσυρε το κοινό με το τραγούδι της.

Αν και άλλοι προτίμησαν να εμφανιστούν στο στάδιο B&W Hallerne της Κοπεγχάγης με τραμπάλες, σκάφες ή τραμπολίνα, η Conchita αρκέστηκε στα οπτικά εφέ του τεράστιου video wall, που της έδιναν φλεγόμενα φτερά ως άλλος φοίνικας. Οι θεατές δεν σταμάτησαν να την επευφημούν και να χειροκροτούν καθ' όλη τη διάρκεια της ερμηνείας της, την ώρα που οι χρήστες των social media έδιναν... ρέστα στα σχόλιά τους.

Οσον αφορά τη διαδικασία της ψηφοφορίας, η Αυστρία βρέθηκε στην κορυφή της βαθμολογίας συγκεντρώνοντας συνολικά 290 πόντους και παίρνοντας 12άρια από δεκατρείς χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Οι Αρμενία, Λευκορωσία, Πολωνία και Σαν Μαρίνο δεν έδωσαν κανέναν πόντο, ενώ οι Αζέροι κέρασαν τη μουσάτη Conchita με έναν... ταπεινό άσο.

Στη δεύτερη θέση με 238 βαθμούς βρέθηκε η Ολλανδία, με το τραγούδι «Calm after the storm» και στην τρίτη το κατά πολλούς απόλυτο φαβορί Σουηδία με το «Undo», που κατάφερε να συγκεντρώσει 218 πόντους. Τελευταίο και καταϊδρωμένο τερμάτισε το «Mustache» της Γαλλίας, με 2 (!) βαθμούς.

Στην 20ή θέση

Οχι, αυτό δεν το περίμεναν! Οι Freaky Fortune και ο Risky Kidd δεν ήταν προετοιμασμένοι για το αποτέλεσμα που είδαν να αναγράφεται στους πίνακες της βαθμολογίας. Το «Rise up» δεν κατάφερε να συγκινήσει τους Ευρωπαίους, γι' αυτό και η συγκομιδή πόντων ήταν φτωχή. Μην ξεχνάμε ότι Κύπρος και Βουλγαρία έλειπαν φέτος από τον 59ο μουσικό διαγωνισμό, ενώ ο πάλαι ποτέ σύμμαχός μας που μας... μοίραζε τα 12άρια, το Ηνωμένο Βασίλειο, μας έδωσε μόνο 2 βαθμούς. Συνολικά μαζέψαμε 35 πόντους που μας έφεραν στην 20ή θέση σοκάροντας τα παιδιά αλλά και τα μέλη της ελληνικής αποστολής στο green room. Ποιοι μας ψήφισαν; Αλβανία (2 π.), Αρμενία (7 π.), Αζερμπαϊτζάν (4 π.), Λευκορωσία (6 π.), Γεωργία (4 π.), Ισραήλ (2 π.), Ιταλία (3 π.), Μάλτα (1 π.), Ρωσία (4 π.) και Ηνωμένο Βασίλειο (2 π.).

«Τα δώσαμε όλα, τον καλύτερό μας εαυτό. Είχαμε δουλέψει πολύ σκληρά και δεν περιμέναμε να καταλήξουμε στην εικοστή θέση» δήλωσαν οι Freaky Fortune και ο Risky Kidd λίγα λεπτά μετά την άφιξή τους στην Ελλάδα, ενώ για τη νικήτρια είχαν μόνο καλά λόγια. «Πέρα από την εμφάνιση, η Conchita είναι μια τεράστια φωνή και μια πολύ ωραία παρουσία» είπαν, ενώ ο εκπρόσωπος της δισκογραφικής εταιρίας Panik Records, στην οποία ανήκουν, Γιώργος Αρσενάκος δήλωσε στην «Espresso»: «Τα παιδιά έχουν στενοχωρηθεί, δεν ήταν ευχάριστο το αποτέλεσμα. Θα μπορούσαν να έχουν πάει καλύτερα, αλλά ας μην ψάχνουμε για δικαιολογίες. Πλέον κοιτάμε την επόμενη μέρα όσον αφορά το μέλλον του συγκροτήματος».

Τα μηχανάκια πήραν φωτιά

Eurovision και ξερό ψωμί! Το μούσι της Conchita, οι... εργασίες επί σκηνής των Πολωνέζων, αλλά και το τραμπολίνο των Freaky Fortune & Risky Kidd έκαναν τα μηχανάκια της τηλεθέασης να χτυπήσουν «κόκκινο». O τελικός της Eurovision συγκέντρωσε στο γενικό σύνολο μέσο όρο 56,3% τινάζοντας την μπάνκα στον αέρα, ενώ στα νεανικά κοινά σημείωσε 61,4%. Ωστόσο τα τελευταία τριάντα λεπτά πριν από τη λήξη του διαγωνισμού αλλά και κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων η θεαματικότητα στις ηλικίες 15-44 άγγιξε το 70,8%.



Η ελληνική συμμετοχή στον διαγωνισμό της Eurovision με το τραγούδι «Rise Up» των Freaky Fortune και του Risky Kidd δεν κατάφερε να συγκινήσει τους Ευρωπαίους και έτσι κατέλαβε την 20ή θέση στον μουσικό διαγωνισμό.

Αρτος και θέαμα από την Πολωνία



Οι Πολωνέζες τραγούδησαν «We are Slavic» προτάσσοντας τα στήθη τους στην κυριολεξία, αλλά φαίνεται πως το μούσι της Conchita συγκίνησε περισσότερο από το νούμερο του σουτιέν των κοριτσιών. Αλλωστε η συμμετοχή της Πολωνίας χαρακτηρίστηκε από πολλούς σεξιστική περφόρμανς, αφού οι εκρηκτικές κοπέλες έβαλαν μέχρι και... μπουγάδα με ξεκούμπωτα πουκάμισα στη σκηνή-διαμάντι του B&W Hallerne.

Τα σχόλια ευρωπαϊκών media για την εκκεντρική νικήτρια

 

Οσο για τα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης; Η διαδικτυακή έκδοση της «Daily Mail» έκανε αναφορά στη νικήτρια Conchita Wurst γράφοντας χαρακτηριστικά ότι «εμφανίστηκε στη σκηνή με... πλήρες μούσι και χρυσό φόρεμα», ενώ δεν ήταν λίγοι οι celebrities που σχολίασαν την αμφιλεγόμενη drag queen. «Είναι απλώς ένας διαγωνισμός τραγουδιού, αλλά απόψε απέδειξε ότι το ταλέντο μπορεί να υπερκεράσει την προκατάληψη και την άγνοια. Μπράβο, Conchita, χαίρομαι που έζησα αυτή τη στιγμή» έγραψε στο twitter o κωμικός από το Λίβερπουλ John Bishop. Οι Ιταλοί, αφού συνήλθαν από την 21η θέση της Emma, έδωσαν τα εύσημα στην Conchita Wurst, αφού το www.tg24.com τόνισε: «Τους κέρδισε όλους, παρά τα προγνωστικά, μονοπωλώντας το ενδιαφέρον όχι μόνο με το μούσι της αλλά και με το ταλέντο της».
Αυτό που έκανε εντύπωση πάντως ήταν ιδέα που έπεσε στο... τραπέζι, ώστε η νικήτρια της φετινής Eurovision να «ανοίξει» το show της Lady Gaga στη Βιέννη, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής της περιοδείας. Ποιοι το πρότειναν; Τα μέλη του fan club που διαχειρίζεται τα της τουρνέ.



Οι Γάλλοι ήθελαν να κάνουν τους hipsters τραγουδώντας για... μουστάκια, αλλά τους «πάτησε» το μούσι της Conshita



Αν ο Ιούλιος Καίσαρας ήταν... γυναίκα, θα έμοιαζε της Ιταλίδας Emma, η οποία θα μπορούσε να είναι μοντέλο των Dolce & Gabbana



Αδιάβροχο, κέφι και πεζοδρόμιο! Οσοι δεν βρήκαν θέση μέσα στο στάδιο B&W Hallerne της Κοπεγχάγης είδαν τον διαγωνισμό έξω από αυτό!

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα