Επανεμφάνιση Καντάφι μέσα από τα ερείπια

Μέσα στα ερείπια επέλεξε να κάνει την πρώτη του εμφάνιση από την έναρξη των βομβαρδισμών ο Μουαμάρ Καντάφι, που διαμήνυσε στους υποστηρικτές του ότι δεν φοβάται. Την ίδια ώρα, το αδιέξοδο στο ΝΑΤΟ φαίνεται πως αίρεται, καθώς αργά το βράδυ της Τρίτης υπήρξε συμφωνία για την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων που ζητά το περίφημο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Στα πλάνα που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της Λιβύης, ο Καντάφι μιλά σε πλήθος υποστηρικτών του από το μπαλκόνι ενός βομβαρδισμένου κτιρίου. «Στο τέλος θα νικήσουμε», λέει και για τα δύο μέτωπα που αντιμετωπίζει, τους δυτικούς και τους αντικαθεστωτικούς.

Στο μεταξύ, οι βομβαρδισμοί από τις συμμαχικές δυνάμεις συνεχίζονται για πέμπτη ημέρα. Πέρα από επιθέσεις με πυραύλους Tomahawk, αυτόπτες ανέφεραν ότι ακούστηκαν ισχυρές εκρήξεις στην πρώτευσα Τρίπολη, χωρίς ωστόσο να ακουστούν αντιαεροπορικά πυρά.

Μετά από τέσσερις μέρες διαβουλεύσεων, επετεύχθη τελικά ομοφωνία στο συμβούλιο των πρέσβεων του ΝΑΤΟ και αποφασίστηκε πλέον η εμπλοκή της  Συμμαχίας στην επίθεση στην Λιβύη. Μάλιστα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Star από τις Βρυξέλλες, η κωδική ονομασία της επιχείρησης θα είναι «Unify Protector», δηλαδή «Ενοποιημένος Προστάτης».

Από την λήψη της απόφασης άρχισαν να καταφθάνουν στο ΓΕΕΘΑ δεκάδες αιτήματα συμμαχικών αεροσκαφών, ενώ τις επόμενες ώρες αναμένεται σε ελληνικά χωρικά ύδατα νοτίως της Κρήτης το γαλλικό αεροπλανοφόρο Σαρλ Ντε Γκολ, από το οποίο θα επιχειρούν τα περισσότερα γαλλικά μαχητικά. Ωστόσο, στις τάξεις των συμμάχων επικρατεί ακόμα διχογνωμία αναφορικά με το ποιος θα ηγηθεί της επιχείρησης, με τους Γάλλους να το επιθυμούν διακαώς αλλά τους Αμερικανούς να στηρίζουν τους Άγγλους.

Της απόφασης προηγήθηκε της εντονότατο διπλωματικό παζάρι, με την Γερμανία και την Τουρκία να στυλώνουν τα πόδια και να θέτουν μέχρι πριν από λίγες ώρες βέτο στην εμπλοκή του ΝΑΤΟ. Άγνωστο παραμένει ποια είναι τα ανταλλάγματα που πήραν για να επιτρέψουν την ομοφωνία.

Την ίδια ώρα, ο Μπαράκ Ομπάμα υποστήριξε πως δεν αποκλείεται ο Καντάφι να ακολουθήσει παρελκυστική τακτική. «Μπορεί να προσπαθήσει να οχυρωθεί στην τωρινή κατάσταση και να περιμένει, ακόμα και μπροστά στο ενδεχόμενο της επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, ακόμα και αν το αξιόμαχο των δυνάμεών του υποβαθμιστεί σημαντικά», είπε χαρακτηριστικά στο CNN, ενώ ανάλογη δήλωση έκανε στο ABCη Χίλαρι Κλίντον, που δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο Καντάφι και οι κοντινοί συνεργάτες του να εξετάζουν προορισμούς για να καταφύγουν εγκαταλείποντας τη χώρα.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα